Om ledarna ändå fick ägna sig åt idrott
Hade regeringen gett besked om ett kraftigt ökat statsanslag till idrotten efter år av urholkning? Hade man gett beskedet att Sverige nu skulle ta krafttag för att förbättra elitidrottande ungdomars möjlighet att kombinera den yppersta elitidrotten med högre utbildning? Hade regeringen genom förändringar i plan- och bygglagen gjort kommunernas ansvar för att bygga idrottsanläggningar tydligt?

RF:s ordförande Björn Eriksson var strålande glad och kommenterade regeringsbeskedet så här: ”Detta besked är mycket glädjande. Vi gör Sverige starkare.”
Nej, så var det inte. Det är inte alltid som mungipornas vinkel står i relation till nyhetens betydelse. Ibland kan också en helt droppe i Mississippi få mycket mer beröm än den förtjänar.
påslag på statsanslaget 2018 med 0, 9 procent
Läs noga nu. Idrotten ska få 20 miljoner kronor för satsningar på de äldre. Det betyder ett påslag på statsanslaget 2018 med 0, 9 procent. RF:s 23 335 föreningar får 857 kronor vardera. Eller om vi fördelar de 20 miljonerna på de 1, 9 miljoner människor i vårt land som är i åldrarna 65 – 89 år blir det 10 kronor och 50 öre per år.
Statsanslaget under tiden 2008 – 2018 har ökat från 1 982 miljoner till 2 137 miljoner, eller med 7, 8 procent på tio år.
Riksidrottens ledning har därmed totalt misslyckats med sin viktigaste uppgift, att öka resurserna för idrottens utveckling.
Anslaget innehåller numera stöd till bl.a. etablering av nyanlända ungdomar, särskilda insatser till segregerade områden och aktiviteter under skollov med mera. Miljoner har rullat, ackompanjerade av trumpetstötar och entusiastiska pressmeddelanden från regeringskansli och RF.
Till att utveckla sin idrott, nja...
Man behöver inte vara på dåligt humör för att se att det har varit ganska lätt att få pengar för det som ligger utanför idrottens ”kärnverksamhet”. Aktiva idrottsledare, som älskar att utveckla sin idrott, förutsätts numera i allt större utsträckning vara oavlönad arbetskraft i statens eller kommunernas tjänst. Nu också i äldrevårdens tjänst.
Det var inte många år sedan vi på en RF-stämma, efter lång diskussion och mycket tveksamhet, bestämde att det statliga lokala aktivitetsstödet skulle höjas från 20 år till 24. Vi var noga med att ungdomar skulle prioriteras. Nu ska vi också satsa extra resurser på de äldre. Finns det någon grupp kvar, som vi inte ska prioritera? För just prioritera måste varenda förtroendevald idrottsledare göra varje dag i idrottens vardag. Det borde också regeringen göra. Och hur ska det sluta för ungdomarna, om de äldres verksamhet ökar kraftigt i anläggningar som inte ens finns?
Jag brann mycket för en koncentration till ungdomarna. Ett resultat från en enkät i Haninge, där jag några år var chef för kultur- och fritidsförvaltningen, har satt sin prägel på mej.
Idrottens klassklyftor
Vi frågade om barn och ungdomar var medlemmar, och om de ville vara med i idrotten, om de inte var det.
I den grupp som hade det bäst ställt ekonomiskt var nästan alla som
ville också med i idrottsföreningar. I den gruppen kunde nästan alla leva sin dröm. I den grupp som hade det sämst ställt svarade fyra av fem av dem som ville vara med, att de inte kunde förverkliga sin dröm.
Den bilden av idrottens klassklyftor har jag burit med mej sedan dess.
Från och med den här veckan har idrottsrörelsen tagit på sig ett nytt uppdrag, som inte minst ökar byråkratin och förstärker myndighetsprägeln i vår största folkrörelse. Regler och ansökningar ska skrivas. Nya anställda, kanske på distriktsförbunden, ska börja arbeta med de äldre. Dessutom försöka se till att föreningarna gör det, precis som sker när det gäller barn och ungdomar som kommit till Sverige.
Strunta i allt pappersarbete
Varför nu inte göra det enkelt för sig och undvika den byråkrati och det pappersarbete i idrottens olika organisationer, som vi redan har för mycket av?
Kommunerna har ansvar för äldreomsorgen. Se därför till att kommunerna berättar för föreningslivet vad de önskar sig, när det gäller aktiviteter för de äldre, aktivitetens omfattning och mycket annat. Låt därefter både föreningar och privata aktörer lämna in anbud. På det sättet kommer de föreningar som verkligen brinner för äldreverksamheten att göra sitt bästa. Så kan tusen blommor blomma ute i kommunerna genom god samverkan mellan kommunen och de föreningar som verkligen vill arbeta mer med de äldre. Och vi slipper att ytterligare förstärka den byråkrati på central och regional nivå som redan riskerar att förvandla svensk idrott till en något svårrörlig och tondöv myndighet.
PRO:s ordförande Christina Tallberg kommenterade regeringsbeslutet så här:
”Jag är orolig för att regeringen inte förstår hur allvarligt läget är i äldreomsorgen.”
Var Christina Tallbergs uttalande ett infall av lite sjuk humor?
Nu ska jag berätta en hemlighet. Jag är inte alls säker på att regeringen förstår hur allvarligt läget är i idrotten. Men någon borde upplysa om det.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.