RF styr och delar ut mindre pengar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det s.k. SF-stödet, som respektive förbund bestämmer användningen av själv, minskar med 618 000 kronor på tre år, från 2 198 000 kronor 2018 till 1 580 000 år 2021, eller med hela 28 (!) procent. RF har inte lyckats höja det statliga stödet till idrotten. Under åren 2008 – 2018 ökade specialförbundens basbidrag från RF med endast 10 procent . Nu sänks de till 2021!

Specialförbundens pengar och handlingsförmåga minskar i takt med mindre bidrag från RF.

RF växer som en myndighet.  I helgen var jag med vid Svenska Fäktförbundets årsmöte. Jag var ordförande i förbundet i 16 lyckliga år, 2001 – 2017 och nu blev det ett kärt återseende, men också ett uppskakande besök i idrottens verklighet.

När jag valdes startade vi ett förankrat strategiarbete. Vi kallade programmet, som vi bestämde oss för efter breda remisser i föreningarna, "Fäktningen inför framtiden". Vi fastställde också nyckeltal, som då var viktiga i svensk idrottsrörelse. Det handlade om antalet föreningar, antalet medlemmar, antalet ungdomar i lokala aktiviteter och antalet s.k. lärgruppstimmar i SISU. De nyckeltalen hade vi valt, därför att utveckling av dem gav ett starkare förbund. Men också därför att just de nyckeltalen var avgörande för vilket stöd vi fick från RF. Enigheten var stor om vilka faktorer som gjorde svensk idrott bättre.

"Det som mäts blir gjort"

Vår devis var att "det som mäts blir gjort". Och så blev det också. För några år sedan skrev jag med stor stolthet så här: 

”Antalet deltagartillfällen hos oss ökade från 77 942 till 102 562, eller med 32 procent. Om vår ökning skulle ha varit svensk idrotts, skulle antalet aktivitetstillfällen ha varit 72 miljoner istället för 52!”

Min efterträdare Otto Drakenberg fortsätter att tillsammans med en bra styrelse driva strategiarbetet. Han gör det med det engagemang och med den erfarenhet han har skaffat sig genom framgångsrika år i näringslivet. Det ideella ledarskapet ger oss duktiga ledare från alla sektorer i samhället. Ledningen brinner för ökade framgångar.

Men att utveckla förbundet kräver resurser.

Samtidigt som detta engagemang för att bygga ett starkt förbund pågår, har RF meddelat, att det s.k. SF-stödet, som förbundet bestämmer användningen av själv, minskar med 618 000 kronor på tre år, från 2 198 000 kronor 2018 till 1 580 000 år 2021, eller med hela 28 (!) procent. Det är oerhörda summor som försvinner från ett förbund som, i likhet med 60 andra, endast har små kommersiella intäkter.

Inte lyckats höja stödet

Bakgrunden är trist. RF har inte lyckats höja det statliga stödet till idrotten. Och lika illa har det varit med besluten om hur stödet ska användas. 2008 var det ordinarie statsanslaget drygt 1, 8 miljarder kronor. En stor andel av det kunde idrottsrörelsen själv bestämma användningen av. 2018 var statsanslaget drygt 1, 9 miljarder kronor. 741 miljoner av dessa pengar var avsatta för särskilda projektmedel. Kvar att fatta egna beslut om var 1, 2 miljarder. 

Specialförbundens basbidrag från RF ökade med endast 10 procent under åren 2008 – 2018. Nu sänks de till 2021!

Förbundet tvingas nu istället söka mängder av styrda bidrag från det RF, som alltmer tar rollen som myndighet. Bidragen går till olika projekt, som riksdag och regering mer eller mindre har tvingat på idrotten. 

Riksidrottsstyrelsen och anställda på RF-kansliet tas nu som politisk gisslan och tvingas berätta, att de vet bättre än fäktledarna i landet hur man bygger ett starkt och framgångsrikt förbund, och därmed en stark och framgångsrik del, förvisso rätt liten, i svensk idrott.

Det Riksidrottsstyrelsen och RF-kansliet nu erbjuder specialförbunden är en fantastisk samling av olika styrda bidrag. Där finns fyra s.k. verksamhetsstöd, fyra s.k. projektstöd och även olika ”uppdragsersättningar”. För att inte tala om alla specialbidrag till föreningar och distriktsförbund.

Men alla har inte tvingats spara. Mellan åren 2008 och 2018 ökade RF:s kostnader för löner, ersättningar och sociala kostnader från 47 378 000 kronor 2008 till 93 822 000 kronor 2018, en ökning med hela 98 procent (!).

Som en av de finaste idrottsledare jag känner resignerat sa före årsmötet: "Den viktigaste frågan inför årsmötet är hur vi ska kunna få ombuden att acceptera att de inte bestämmer över förbundets framtid.”

Hur länge vill han och andra vara ledare i ett förbund, som nästan i allt styrs uppifrån, från RF:s kansli vid Skanstull i Stockholm? Var det så han hade tänkt sig sin ledargärning? Hur länge vill han fortsätta som avdelningschef i något som alltmer liknar en myndighet?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Efter 20 års ideellt arbete är KFUM Central ett steg närmare att realisera drömmen om ett nytt föreningshus i Hagastaden för unga i hela Stockholm.
Nu går västra delen av framväxande Hagastaden ut på samråd. Det är området längs Norra Stationsgatan mellan Norrbackagatan och Karlbergsvägen. Här planerar KFUM Central en ny idrotts- och kulturanläggning på ca 12 000 kvm tillsammans med fastighetsutvecklaren Vectura. Den stora multihallen har plats för  2 400 åskådare  och rymmer tre basketplaner och en centercourt och det  betyder att Sockholmsidrotten förstärks avsevärt.

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.