RF styr och delar ut mindre pengar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det s.k. SF-stödet, som respektive förbund bestämmer användningen av själv, minskar med 618 000 kronor på tre år, från 2 198 000 kronor 2018 till 1 580 000 år 2021, eller med hela 28 (!) procent. RF har inte lyckats höja det statliga stödet till idrotten. Under åren 2008 – 2018 ökade specialförbundens basbidrag från RF med endast 10 procent . Nu sänks de till 2021!

Specialförbundens pengar och handlingsförmåga minskar i takt med mindre bidrag från RF.

RF växer som en myndighet.  I helgen var jag med vid Svenska Fäktförbundets årsmöte. Jag var ordförande i förbundet i 16 lyckliga år, 2001 – 2017 och nu blev det ett kärt återseende, men också ett uppskakande besök i idrottens verklighet.

När jag valdes startade vi ett förankrat strategiarbete. Vi kallade programmet, som vi bestämde oss för efter breda remisser i föreningarna, "Fäktningen inför framtiden". Vi fastställde också nyckeltal, som då var viktiga i svensk idrottsrörelse. Det handlade om antalet föreningar, antalet medlemmar, antalet ungdomar i lokala aktiviteter och antalet s.k. lärgruppstimmar i SISU. De nyckeltalen hade vi valt, därför att utveckling av dem gav ett starkare förbund. Men också därför att just de nyckeltalen var avgörande för vilket stöd vi fick från RF. Enigheten var stor om vilka faktorer som gjorde svensk idrott bättre.

"Det som mäts blir gjort"

Vår devis var att "det som mäts blir gjort". Och så blev det också. För några år sedan skrev jag med stor stolthet så här: 

”Antalet deltagartillfällen hos oss ökade från 77 942 till 102 562, eller med 32 procent. Om vår ökning skulle ha varit svensk idrotts, skulle antalet aktivitetstillfällen ha varit 72 miljoner istället för 52!”

Min efterträdare Otto Drakenberg fortsätter att tillsammans med en bra styrelse driva strategiarbetet. Han gör det med det engagemang och med den erfarenhet han har skaffat sig genom framgångsrika år i näringslivet. Det ideella ledarskapet ger oss duktiga ledare från alla sektorer i samhället. Ledningen brinner för ökade framgångar.

Men att utveckla förbundet kräver resurser.

Samtidigt som detta engagemang för att bygga ett starkt förbund pågår, har RF meddelat, att det s.k. SF-stödet, som förbundet bestämmer användningen av själv, minskar med 618 000 kronor på tre år, från 2 198 000 kronor 2018 till 1 580 000 år 2021, eller med hela 28 (!) procent. Det är oerhörda summor som försvinner från ett förbund som, i likhet med 60 andra, endast har små kommersiella intäkter.

Inte lyckats höja stödet

Bakgrunden är trist. RF har inte lyckats höja det statliga stödet till idrotten. Och lika illa har det varit med besluten om hur stödet ska användas. 2008 var det ordinarie statsanslaget drygt 1, 8 miljarder kronor. En stor andel av det kunde idrottsrörelsen själv bestämma användningen av. 2018 var statsanslaget drygt 1, 9 miljarder kronor. 741 miljoner av dessa pengar var avsatta för särskilda projektmedel. Kvar att fatta egna beslut om var 1, 2 miljarder. 

Specialförbundens basbidrag från RF ökade med endast 10 procent under åren 2008 – 2018. Nu sänks de till 2021!

Förbundet tvingas nu istället söka mängder av styrda bidrag från det RF, som alltmer tar rollen som myndighet. Bidragen går till olika projekt, som riksdag och regering mer eller mindre har tvingat på idrotten. 

Riksidrottsstyrelsen och anställda på RF-kansliet tas nu som politisk gisslan och tvingas berätta, att de vet bättre än fäktledarna i landet hur man bygger ett starkt och framgångsrikt förbund, och därmed en stark och framgångsrik del, förvisso rätt liten, i svensk idrott.

Det Riksidrottsstyrelsen och RF-kansliet nu erbjuder specialförbunden är en fantastisk samling av olika styrda bidrag. Där finns fyra s.k. verksamhetsstöd, fyra s.k. projektstöd och även olika ”uppdragsersättningar”. För att inte tala om alla specialbidrag till föreningar och distriktsförbund.

Men alla har inte tvingats spara. Mellan åren 2008 och 2018 ökade RF:s kostnader för löner, ersättningar och sociala kostnader från 47 378 000 kronor 2008 till 93 822 000 kronor 2018, en ökning med hela 98 procent (!).

Som en av de finaste idrottsledare jag känner resignerat sa före årsmötet: "Den viktigaste frågan inför årsmötet är hur vi ska kunna få ombuden att acceptera att de inte bestämmer över förbundets framtid.”

Hur länge vill han och andra vara ledare i ett förbund, som nästan i allt styrs uppifrån, från RF:s kansli vid Skanstull i Stockholm? Var det så han hade tänkt sig sin ledargärning? Hur länge vill han fortsätta som avdelningschef i något som alltmer liknar en myndighet?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen