Ett maktspel på högsta nivå

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sveriges Olympiska Kommitté har valt ny ordförande. Mats Årjes, ordförande i skidförbundet, vann den spännande omröstningen. Det blir viktigt att han föregår med gott exempel som ordförande i ett vinterförbund. Alltför många centrala idrottsledare har under lång tid sett ut att verka som framgångsrika statister i Ingmar Bergmans ”Tystnaden.”

Mats Årjes valdes till Sveriges olympiska kommittés ordförande vid årsmötet 2018. Foto: Henrik Montgomery / TT

Mats Årjes har en fin meritlista. Han var en framgångsrik generalsekreterare i Skidförbundet och tog förbundet ur stora svårigheter. Och han har, om jag förstår saken rätt, gjort ett bra arbete som VD i Skistar. Hans viktigaste uppgifter är nu att nå enighet inom SOK och att, betydligt kraftfullare än hittills, arbeta för och plädera för ett OS till Sverige 2026.

Kamp mellan stora och små

Valet var till stor del en kamp mellan stora och små förbund, samtidigt som många har påpekat att vi inte kan ha det så. Båda inställningarna är korrekta. En historielektion kan ge bättre förutsättningar för att förstå och för att förvandla stormen till enighet och lugn.

I oktober 2000 valdes, med stöd av de mindre förbunden, Stefan Lindeberg, Kanotförbundet, till SOK-ordförande istället för valberedningens kandidat, Skidförbundets ordförande Carl Eric Stålberg. I april 2006 hoppade Carl Eric Stålberg av styrelsearbetet. I en krönika på Fäktförbundets hemsida skrev jag så här:

Är Carl Eric Stålbergs avhopp endast en nödvändig förberedelse för rekryteringen av den ockupationsarmé som också ska ta över SOK?

Årjes historia

Mats Årjes företrädare blev därefter en hårt stridande soldat i ockupationsarmén. Kampen var hård om vem som skulle kunna kallas befälhavare. Så här efteråt, när planerna gick åt pipan, är det få som vill slåss om den titeln.

Inför SOK:s årsmöte 2008 skrev de kommersiellt starkaste olympiska förbunden en motion och krävde att årsmötet ska ”uppdra åt SOK:s styrelse att tillsammans med RF och SISU Idrottsutbildarna tillsätta en arbetsgrupp som förutsättningslöst ska utreda svensk idrotts organisation och stödsystem”.

Årsmöteskvällen blev en tragisk historia för motionärerna. De var på väg att få storstryk och vågade inte ens yrka bifall till sitt eget förslag. Istället försvann de, tillsammans med supportrar från Riksidrottsstyrelsen, lite skamsna och med svansen mellan benen.

När vägen över SOK:s årsmöte nu var stängd använde de större förbunden sitt inflytande i Riksidrottsförbundet. Där har de ju röster i förhållande till sin storlek. Vid SOK:s årsmöten har alla förbund en röst.

Tvångsäktenskapet uteblev

På hösten 2008 berättade Riksidrottsstyrelsen att man ville slå samman RF och SOK. Man ville, sa man, ”vässa elitidrotten”. Under devisen ”Värna och vässa en sammanhållen idrott” samlades hundratals idrottsledare till riksidrottsforum i Umeå. Där fortsatte mässandet om vässandet med särskilt utvalda sammanslagningspredikanter i predikstolen. Överdoseringen var påtaglig.

Vid SOK:s extra årsmöte i februari 2009 var det dags att sätta ned foten en gång till.

Vid det mötet beslutades bl.a. att SOK:s självständighet ligger fast, och att ett försök skulle göras att få till stånd ett samarbetsavtal med RF om elitidrottstöd. Företrädare för RF fick ännu en gång reda på, att den utsedda fästmön inte ville gifta sig. Och tvångsäktenskap förekom inte på den tiden.

RF körde i diket

Den 14 december 2010 skrev de s.k. lagidrotterna (bandy, basket, fotboll, handboll, innebandy och ishockey) ett brev till Riksidrottsstyrelsen, där de bl.a. önskade att RF skulle ta ansvar för alla lagidrotters talangarbete. Brevet var en vidräkning med SOK:s sätt att arbeta. Istället för att starta ett samtal inom SOK-familjen, och t.ex. skriva en motion till årsmötet, gick förbunden till RF. SOK:s ledning fick information av RF om de egna medlemmarnas framstöt. Vid SOK:s årsmöte på våren 2011 beskrev jag brevet som en ansökan om utträde ur SOK.

Under den här tiden körde RF-delen av svensk idrott i diket. Antalet aktiva i idrottsföreningar minskade, liksom antalet föreningar och antalet aktivitetstillfällen. Under åren 2008 – 2014 minskade det totala statliga stödet till idrotten från 1 982 miljoner kronor till 1 866 miljoner kronor – ett bevis för ett riktigt bottennapp i det idrottspolitiska arbetet. Riksidrottsstyrelsen lyckades genom omoget ledarskap också förvandla de 212 efterlängtade miljoner, som dåvarande statsrådet Lena Liljeroth avsatte för en extra elitsatsning, till ett av de allvarligaste problemen i svensk idrott.

Låt nu Årjes agera

Flera av dem som var starka krafter i Riksidrottsstyrelsen på den tiden har nu deltagit i kampanjen för Mats Årjes. Det är en hjälp som jag hade önskat att Mats Årjes hade fått vara utan. För honom gäller det nu att frigöra sig från de historiska banden till de stora förbunden och ena stora och små.

Det är ingen hemlighet att Fäktförbundet har varit ytterst drivande alla år för att behålla SOK:s självständighet. Men också för att bygga broar mellan ”stora och små.” Förbundet har inför varje årsmöte nominerat duktiga idrottsledare till SOK-styrelsen, oavsett storlek på deras förbund. Det gäller t.ex. Hans Vestberg (ordförande, handboll), Katarina Henriksson (konståkning), Ria Damgren (triathlon), Anders Larsson (ishockey), Jerker Löfgren (skidor) och Hans von Uthmann (basket). Detta demokratiska grundarbete bör flera förbund delta i.

Lars Liljegren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.