2 091 miljoner räcker inte till idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

RF-stämman har passerat sedan några veckor. Svensk idrott har valt en ny ledning. Några har lämnat riksidrottsstyrelsen. Invalet av Sofia Domeij och Sammi Kaidi hoppas jag är symboliskt. De är båda ordförande i specialförbund (Skidskytte och Taekwondo) och det innebär en ökad tyngd i ledningen. 

Och som ordförande i Riksidrottsförbundet har vi nu fått en genuin idrottsledare med en fin meritlista. 

RF:s diskussioner och framför allt utbytet av mötena med idrottsminister Jakob Forssmed blir avgörande för den framtida idrotten.

Karl-Erik Nilsson valdes med starkt stöd. Fotbollens tidigare ordförande blir  en garant för att den konflikt som tidigare har funnits mellan flera mindre förbund och SvFF är på väg bort. Han var nominerad av flera mindre förbund. Man litar på varandra.

Tänk att det ens har varit möjligt att ställa till så mycket elände i svensk idrott som vi har sett under senare år. 

Det kriget hade vi helst sluppit

Ett utnötningskrig har pågått mellan RF och Svenska Ishockeyförbundet. Det har handlat om tävlingsbestämmelser och TV-pengar. Hockeyettan vann i tingsrätten och hovrätten. Riksidrottsnämnden kom fram till motsatt ståndpunkt. 

Alvik Basket gick till förvaltningsdomstolen. RF dömdes att betala 10 miljoner i statligt lokalt aktivitetsstöd, sedan RF vägrat.

Fäktförbundet har gått vidare till förvaltningsdomstolen för att få klarhet i de statliga bidragen och om RF bör ha rätt att fördela dem. Alla medlemmar i RF är på olika sätt jäviga. Jäv är inte tillåtet vid fördelning av statliga anslag, menar Fäktförbundet.

Vi får se hur det slutar. Om domstolen tar ifrån rätten för RF att fördela statsanslagen är en ny utredning om förhållandet mellan staten och idrotten helt nödvändig. Den självständiga idrottsrörelsen blir då endast ett begrepp i hyllningstalen. Och dit är vi tyvärr på väg också av andra skäl.

Men nu kan det bara bli bättre.

Konsten att samla förbunden

Jag hoppas att Karl-Erik Nilsson och riksidrottsstyrelsen lyckas samla alla förbund, få alla att känna sig hemma och låta sig företrädas av dem som valts vid RF-stämman. Riksidrottsstyrelsen får inte vara ett rundningsmärke i kampen om vem som ska vinna politikernas gunst. Det fanns en tid, när riksidrottsstyrelsen betraktades som företrädare för alla. 

Låt oss börja med några besvärande fakta.

Under senare år har det viktigaste centrala budskapet varit, att pandemin har gjort idrotten mycket skada. En kraftig statlig satsning, efter pandemin, ska ställa allt till rätta igen. Detta är inte en sann verklighetsbeskrivning.

Det var tyvärr riktigt illa, innan pandemin slog till. Centrum för idrottsforskning redovisade i sin rapport ”Statens stöd till idrotten – uppföljning 2019” att allt färre unga idrottar. En sammanställning över de tio största förbunden inom RF visade, att endast två ökade (gymnastik och simning) medan övriga förlorade, några väldigt mycket. 

Pengar till idrott och inget annat!

Budgetpropositionen och riksdagsbeslutet 2023 är nu styrelsens viktigaste arbetsredskap.

2008 var det statliga stödet till idrotten (inkl. SISU) 1 982 miljoner. 2018 var det 2 137 miljoner, en höjning med 7, 8 procent på 10 år! Och i budgetpropositionen för 2023 föreslog regeringen 2 091 miljoner. 

Riksidrottens ledning har därmed under mer än tio år misslyckats med en av sina viktigaste uppgifter, att öka de statliga satsningarna på landets största och mest livaktiga folkrörelse. 

Ökade statliga anslag, utan detaljerad styrning, är vägen mot en åter växande idrottsrörelse.

Under det här året har pengar exempelvis gått till satsningar på ”brottsförebyggande arbete” i utsatta områden (100 miljoner) och  25 – 50 miljoner ska åligensatsas på ”äldrelyft” under de närmaste tre åren. 

Notera - några särskilda pengar till elitidrott blev det inte. 

RF-rapporten ”Remiss – elitidrott 2030” konstaterar: ”Något är på väg att spricka”. Rubriken är ”Ett sluttande plan.” 600 – 700 miljoner kronor behöver tillföras under perioden 2025 – 2030. 

 Vill se en riktig dialog

Det här är troligen den viktigaste meningen i budgetpropositionen:

”Regeringen avser att utifrån detta öppna en dialog med Sveriges Riksidrottsförbund om ändamålsenliga förändringar i fördelningen av statens stöd till idrotten.”

Kan vi hoppas att denna dialog slutar med att staten bestämmer sig för att satsa mer resurser på att ”stödja en fri och självständig folkrörelse” som det står i inledningen till budgetpropositionens idrottsavsnitt. 

Och - måtte vi slippa fler politiska pekpinna nu när både landet och idrotten bytt ledning.

Och vi får sannerligen hoppas att direktiv till en ny utredning om statens stöd till idrotten kommer inom kort.

Vi som levt ett liv i idrotten har upplevt glädjen, känt gemenskapen och respekten och i idrotten fått goda föredömen. Vi har gjort det för att vi älskar idrott, inte för att vara några extraanställda kommunal- eller statstjänstemän inom kriminalvård, socialvård eller äldrevård. På vårt sätt har vi gjort Sverige till ett tryggare och bättre land för alla.

Hoppas att vi nu kan se en ljus gryning för svensk idrott.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Elitloppet och hade en efterlängtad revansch och de fem segermiljonerna  i sikte. Inledningen stärkte förväntningarna, kusken Örjan Kihlström styrde till spets och tränaren Daniel Redén log. Men franska stjärnhästenHorsy Dream med Eric Raffin stod för en våldsam speed och sänkte Europarekordet när han vann på 1.08,0!

” Som ett jetplan kom, kommenteradeÖrjan Kihlström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.