Vi behöver fler Ulf Lönnqvist!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För några dagar sedan kom beskedet att Ulf Lönnqvist har avlidit i en ålder av 86 år.

Den stora allmänheten känner honom nog mest som den lite anonyme socialdemokraten, en grå eminens som krönte sin politiska karriär med titeln ”bostadsminister och chef för bostadsdepartementet” 1986 – 1991. Han fick avsluta sitt arbete som landshövding i länet han älskade, Blekinge, under tiden 1992 – 2001.

Denne anonyme och hårt arbetande man har gjort större insatser än kanske någon annan, när det gäller en positiv utveckling av idrotten. Skälen var två. Han hade idrotten i blodet. Och den erfarenheten tog han med sig i sin politiska gärning, som också handlade om att få det egna partiet riktigt positivt till idrott.

Vikairerade som gymnastiklärare

Han föddes i arbetarstadsdelen Möllevången i Malmö, lämnade Malmö tidigt och vikarierade bl.a. som gymnastiklärare i Karlskrona. Han blev en slitstark spelare på fotbollens mittfält i Eringsboda SK.

Han läste in en pol.mag. i Lund. Direkt efter examen anställdes han i regeringskansliet. Ett av de allra första jobben blev att vara en av sekreterarna i den utredning som lade grunden till en bred politisk samsyn på idrotten och på statens stöd till idrotten. Utredningen, som lade fram betänkandet ”Idrott åt alla” (SOU 1969:29), leddes av Karl Frithiofson, som senare blev ordförande i Riksidrottsstyrelsen. Där fanns tunga företrädare för både de politiska partierna och för idrotten.

Den svenska idrottsrörelsen uppskattade Ulfs arbete med ”Idrott åt alla”, liksom hans person. Han valdes in i Riksidrottsstyrelsen 1977.

1978 vblev han vice ordförande i Svenska bordtennisförbundet. Året efter ordförande, ett uppdrag som han lämnade 2002, efter en enastående framgångsperiod för svensk bordtennis.

När socialdemokratin vann valet 1982 kom Ulf tillbaka som statssekreterare under statsrådet Svante Lundkvist, min stora politiska favorit från min hemstad Eskilstuna. Han blev senare ordförande i Svenska simförbundet några år.

Ingen av dem kom tomhänta till kanslihuset efter valsegern.

Jag hade den stora glädjen att själv vara med i den trio som försökte göra ett arbete inom socialdemokratin för att skapa fast förankring och ett starkt stöd för idrotten. Ett sådant där viktigt arbete som är grunden för partiernas långsiktiga stöd till idrotten.Vi tre idrottsentusiaster föreslog att socialdemokratin skulle utforma ett program för idrotten efter ett brett rådslag bland medlemmarna.

Det var inte precis någon svårövertalad partiledning. Olof Palme brann för idrott. Och Ingvar Carlsson spelade själv fotboll i Elfsborg i tonåren. Vid den tiden var Ingvar också en ofta anlitad speaker, när dottern Pia spelade allsvenska handbollsmatcher i Tyresö HF.

Två entusiaster

Också de älskade idrott. Och de förstod att en positiv syn på idrotten skulle kunna ge fler väljare, en insikt som numera ser ut att vara alltmer sällsynt i alla partier.

Kritik mot idrotten har mycket gamla anor inom socialdemokratin. Den mest klassiska formuleringen hittar jag i ungsocialisternas tidning Brand från den 13 juni 1912:

”När man fått en arbetare så långt, att han icke talar om eller tänker på något annat än rekord i höjdhopp, stavhopp eller kappspringning, och när hans största och härligaste dröm i livet är att komma in som numer ett i en Marathonlöpning och döende mottaga lagerkransen ur en drottnings hand, då är han en fiende till sin egen klass och motarbetar dess intressen.”

Riktigt så långt gick det inte i Sundsvall, när partistyrelsen skulle fatta beslut om programmet. Men den traditionella, och ofta berättigade, kritiken mot idrotten kom naturligtvis upp.

När debatten pågick som värst, begärde Svante Lundkvist ordet, lade ifrån sig glasögonen på bordet och sa till alla med sin djupa och lugna röst: ”Partivänner! Jag trodde att ni ville att vi skulle göra ett program som idrottsrörelsen kan tycka om. Om det inte är på det viset, borde ni nog ha hittat några andra som skulle göra jobbet.”

Upprättade riktlinjer

Det blev ett positivt program, uppskattat av många inom idrottsrörelsen. Titeln blev ”Idrott på 80-talet – Riktlinjer för idrottspolitiken.”

Denna missionärsverksamhet inom vårt parti var ett av Ulf Lönnqvists allra viktigaste, men nästan okända, bidrag till socialdemokratins positiva syn på idrotten. Sådana skulle alla partier behöva.

Under sin sista tid i regeringen, som bostadsminister, tog han initiativet till en statlig utredning om idrottens forskning och högre utbildning, som låg långt ifrån hans arbete med byggande och bostäder. Han bad mig göra den. ”Idrottens forskning och högre utbildning (SOU 1987:70)” landade i många goda förslag som nu är verklighet, bl.a. ett antal professurer, inte minst den i idrottshistoria vid Stockholms universitet.

Sverige, svenskt politiskt liv, alla partier, och svensk idrott skulle behöva fler som Ulf Lönnqvist. Människor som skaffar sig kunskaper genom att gå över gränser och lyssna på många.

Mer hårt arbete och resultat, mindre allmänt pladder. Vi behöver fler Ulf Lönnqvist.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen