Det här vill 3,1 miljoner svenskar höra

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under flera år har ordet ”idrott” saknats i regeringsförklaringen. Av det skälet kommer här ett utkast, fritt för statsministern, vem det nu blir, att använda.

"Idrotten är landets största folkrörelse. Den svenska idrottsrörelsen har över 3, 1 miljoner medlemmar. 

Över 650 000 ideella ledare arbetar varje år för att ge Sveriges unga en god start i livet. Deras arbete är värt drygt 30 miljarder kronor per år. Det motsvarar en kommunal skattehöjning på drygt 2 kronor.

Idrott är många gånger lika med en naturupplevelse och gemenskap. Foto: Boris Grdanoski,

forts  på en tänkbar regeringsförklaringen:

"Idrottsföreningens aktiviteter är oftast kittet i bostadsområdet. Den är en samlingspunkt för barn och ungdomar med olika etnisk bakgrund. Där lär sig ungdomar demokrati, ansvar och respekt för sina motståndare.

Regeringen vill kraftigt förstärka den svenska idrottens möjligheter.

Målmedveten satsning på vinter-OS 2026

Regeringen kommer målmedvetet att arbeta för att göra vinter-OS till Sverige 2026 till en fest, men också till en plattform för kraftfulla satsningar på idrotten.

Det är med stor glädje vi kan konstatera, att det nu finns en bred partipolitisk enighet omkring olympiska spel i Sverige 2026 både här i kammaren och i de berörda kommunerna. Enighet är särskilt viktig i en så långsiktig fråga. Och det är regeringens övertygelse, att den svenska idrottsrörelsen uppskattar denna enighet. 

Där finns en önskan och en förhoppning, att idrottsfrågorna ska hållas utanför de politiska grälen, som några ibland brukar uttrycka det. Och vi måste väl alla självkritiskt erkänna, att det under det senaste halvåret kan ligga en del i den kritiken.

Jag vill framföra regeringens tack till alla som har bidragit till enigheten.

OS till Sverige ger oss gemensamma drömmar och binder samman stad och land. Det ger vårt näringsliv nya möjligheter att synas och ytterligare förstärka positionen i världen.

Ett höjt idrottsanslag

Erfarenheterna visar, att ett OS traditionellt betyder en förstärkt position för idrotten i arrangörslandet. Konkreta och välkända exemplen finns t.ex. i Spanien efter Barcelona 1992, i Lillehammer 1994 och i London 2012. Det blev stora framgångar för de aktiva under många år. Och det traditionella vintersportlandet Norge skördade också stora framgångar i sommaridrotterna.

Regeringen avser att inför nästa år kraftigt höja det statliga idrottsanslaget för att bl.a. göra det möjligt för alla specialförbund, oavsett om de är medlemmar i Sveriges Olympiska Kommitté eller ej, att förstärka elitidrottens förutsättningar. Men den extra insatsen blir också en markering av att ett OS till Sverige ska förstärka, inte ta bort resurser från, den breda barn- och ungdomsidrotten.

Regeringen avser också att inom kort tillsätta en särskild parlamentarisk utredning som med stöd av RF och SOK inom ett år ska lämna förslag om hur den svenska idrottens förutsättningar kan förbättras. Det är regeringens förhoppning att denna utredning ska kunna lägga grunden till en bred politisk samsyn på idrotten och idrottens framtid.

Skärpning hos landsting och kommuner

En viktig uppgift för utredningen blir att lämna förslag om hur stat, landsting och kommuner tillsammans kan förstärka idrottens möjligheter.

Inom det statliga området är möjligheterna att kombinera elitidrott och utbildning särskilt viktiga. Där har andra länder sprungit förbi vårt land. Förslag om insatser för forskning och utveckling inom idrottsområdet ska lämnas.

Kommunernas ansvar för idrottsanläggningar måste preciseras och konkretiseras. Brist på anläggningar får inte i framtiden vara ett hinder för barns och ungdomar möjligheter att komma med i idrottens gemenskap. Svårast är anläggningsbristen i storstäderna. 

Utmaningen blir ännu större, om RF:s ambitioner att få med allt fler äldre i idrottsverksamhet blir verklighet.

OS i London medförde att någon miljon fler britter deltog i idrottsaktiviteter varje vecka några år efter att London hade tilldelats OS 2005. Förslag om en bred friskvårdssatsning bland hela svenska folket ska lämnas.

Regeringen kommer också att ge ett erbjudande, eller varför inte kalla det utmaning, till Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté och till svenskt näringsliv om en utveckling av det som skedde efter Stockholms försök att få de olympiska spelen 2004.

Näringslivet stärker elitidrott

Svenskt näringsliv gav då ett stöd på 20 miljoner om året i sju år. Staten satsade lika mycket. Sammanlagt 140 miljoner kunde därmed användas för elitidrottssatsningar i svensk idrott. Det gav resultat som syntes och märktes.

Ärade ledamöter!

Den olympiska tanken är speciellt viktig i dessa tider. En fest i fredens tecken, där unga samlas till en tävling men också till en gemenskap, oberoende av etnicitet, hudfärg, nationalitet eller politisk uppfattning.

Det är regeringens förhoppning att OS i Sverige 2026 ytterligare ska öppna Sveriges ögon mot omvärlden och omvärldens ögon mot Sverige.

På regeringens vägnar vill jag ännu en gång tacka för den enighet om OS 2026 som nu har skapats. Den enigheten är en viktig plattform för en ytterligare utveckling av svensk idrott.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Efter tre raka, mot Slovakien, Österrike och Finland stiger VM-tempen  i och omkring Avicci Arena. Det är bäddat för kvartsfinal som sämst grupptvåa, och en lottning som banar väg för semifinalspel. Hockeyfesten når sitt max om drygt en vecka.

VM-general Tony Wiréhn kan andas ut, och publikmålet omkring 300 000 åskådare kan redan nu räknas hem. Det 88:e mästerskapet, den första turneringen spelades i Antwerpen 1920, har så här långt infriat VM-arrangörens förväntningar. Värme i luften har också skapat tryck i FanZon, 10 000 kvadratmeter på Söderstadions gamla gräsytor, nu täckt av grus.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.