Talet redan klart för nye RF-basen
På våren 2021 ska Riksidrottsförbundet välja en ny ordförande efter Björn Eriksson. Redan i dag har Lars Liljegren ett konkret förslag på vad den nye ledaren för RF ska säga. Det 3,2 miljoner berörda helst vill höra, Vad de förväntar sig. Här kommer ett förslag till anförande av den nye ordföranden:

Idrottsvänner!
Tack för förtroendet! Det är två ord som lyser i eldskrift framför mej, när jag nu har blivit vald till ordförande i Riksidrottsförbundet.
Det första ordet är ödmjukhet. Det är ett stort ansvar att bliv vald till ordförande i landets i särklass största folkrörelse. Till ödmjukheten hör att inpränta att ledningen av svensk idrott måste vara ett lagarbete. Det finns inte plats för självbespegling och personliga piruetter.
En ordförande är lagledaren som ska få andra att arbeta med glädje och stolthet. I skuggan av en ensam ordförande växer det dåligt. Vi som är här idag måste alla göra vårt jobb.
Självförtroende är det andra ordet.
Vi kan uträtta stordåd
En av världens starkaste folkrörelse kan uträtta stordåd, om vi håller ihop och agerar tillsammans för goda värden och för vår ställning i den svenska samhällsdebatten. Vi är många i den här lokalen idag, men betydligt fler utanför. Där finns drygt 3, 2 miljoner medlemmar. 800 000 är ledare, tränare, styrelseledamot eller har liknande uppdrag i någon idrottsförening.
Om vi håller samman kan vi bli en viktig kraft i den politiska opinionsbildningen. Och då tiden med krympande statsanslag bli en trist parentes i den svenska idrottshistorien.
Låt oss berätta med betydligt större kraft än hittills, att 3, 2 miljoner medlemmar i idrottsrörelsen också är väljare.
Om jag har förstått saken rätt, så är för många väljare inte de politiska partiernas problem.
Men också självförtroende på ett personligt plan. Det kändes tryggt att kunna skriva in ordförande både i ett specialförbund och i ett distriktsförbund i den CV som goda vänner ville ha till nomineringen av mej. Jag har sett behoven i ett specialförbund, och jag har sett konsekvenserna av det jag då kallade ogenomtänkta beslut från riksidrottsstyrelsen.
Jag har haft förmånen att få hålla samman 60 specialförbund på distriktsplanet och där kraftfullt arbeta för bättre villkor för idrotten i kommunerna och i regionen.
Det har gett mej en inlevelse i näst intill alla idrotters villkor. Som ung och aktiv i många idrotter fick jag ”idrotten i blodet”, som många brukar uttrycka sig.
Listan över åtgärder
Idrottsvänner! När jag bestämde mej för att kandidera efter uppmaningar av flera goda vänner gjorde jag en lista på vad jag ville förändra och förbättra. Ni har inte köpt någon gris i någon säck. De flesta av er vet att jag försöker göra det jag står för och stå för det jag gör.
1. Slå vakt om idrottsrörelsens självständighet!
800 000 idrottsledare satsar tid och energi för att utveckla idrotten, inte för att vara oavlönade springpojkar och springflickor för politiska beställningar. När rätten för idrotten att sätta upp egna mål och bestämma vägarna till målen tas ifrån oss, förtvinar också det ideella ledarskapet. Det har inte Sverige råd med. Det ideella ledarskapet tillför det svenska samhället ett värde som motsvarar två kronor i kommunal skattehöjning.
2. Öka stödet från stat, regioner och kommuner!
Idrotten får åtta miljoner mindre i statsanslag nu än 2008. Och det statsanslag som betalas ut får i allt mindre utsträckning användas för de ändamål idrottens själv bestämmer. Kommunernas satsningar på anläggningar är helt otillräckliga.
En idrott som får chansen att utvecklas kan förstärka den viktigaste länken för integration i det svenska samhälle. Idrotten kan skapa goda förebilder och framtidstro hos barn och ungdomar, som av olika skäl har haft svårigheter på livets väg. Detta är ännu viktigare nu än någonsin.
Det offentliga stödet måste öka kraftigt. Och vi måste tillsammans skapa nya och ännu bättre möjligheter för hela idrotten på den nya spelmarknaden!
Vi måste minska kostnaderna
3. Banta RF-organisationen!
Basstödet till specialförbunden var 330 miljoner kronor 2016 och lika stort 2018. Under samma tid ökade RF:s personalkostnader med 17 procent, från 88 196 000 kronor till 102 951 000! Så kan vi inte ha det.
Det ökade antalet ”politiska beställningar” betyder för många specialförbund att kontakterna med RF-kansliet i första hand handlar om att skriva projektplaner och redovisa bokstäver och siffror i mängder av enkäter, medan det idrottsliga stödet uteblir.
Kostnaderna för RF:s personal centralt och i distrikten måste minska.
Det är min ambition att vi ska öka basstödet till specialförbunden från 330 miljoner till 500 miljoner till 2025. Pengarna ska vi hitta bland personalkostnaderna centralt och i distriktsförbunden men också bland de ”politiska projekt” som det har gått så lätt att få pengar till. Nu ska vi berätta för politikerna, att vi istället vill använda idrottsstöd till idrott. Hur svårt kan det vara?
Till sist något som jag drar mej för att säga.
På nästa punkt ska vi välja ledamöter till riksidrottsstyrelsen. Det är mitt ansvar att försöka skapa ett bra arbetslag, alldeles oavsett vilka som blir valda. Det har jag försökt tidigare. Och det brukar gå ganska hyggligt.
Men jag vill vädja till er som nu är på väg in i styrelsen. Arbetet kommer att gå betydligt enklare och bli betydligt bättre, om alla som väljs in i styrelsen besjälas av tanken, att den svenska idrotten blir bättre, inte sämre, med ökad självständighet, med ökat stöd från stat och kommun och med en betydligt bantad RF-organisation.
Ännu en gång, tack för förtroendet! Nu fortsätter vårt gemensamma arbete för att göra en bra svensk idrott ännu bättre.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.
Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar