Krönikor

Måste bli tuffare mot de som förstör!

Krönika: 11 300 pyrotekniska objekt avfyrades på elitfotbollsmatcher ( allsvenskan, superettan, svenska cupen) 2023. Upp till 500 objekt per match, berättar polisen i en ny rapport. I totalt 24 matcher förlorade arrangörerna kontrollen över händelserna, och polisen fick ingripa. Det leder till den ständiga frågan; hur i hela friden kommer pyrotekniken in på arenorna?, skriver Cecilia Giertta

När stjärnspelarna kallas hem
Krönika: Det är lätt att bli bländad av stjärnorna i en idrott. Möjligheten att få med stjärnorna i samma lag hägrar. Vilken grej. Vilken möjlighet!
Lag som består av stjärnspelare är visserligen ett stjärnspäckat lag. Men. Är det därför också ett bra lag? Eller är stjärnorna så fyllda av sig själva att laget blir lidande?, skriver Cecilia Giertta
Jag tvivlar på handbollens framtid

Krönika: Ända sen jag började bevaka handboll på 80-talet har jag älskat sporten. Den är snabb, teknisk och strategisk. Spelarna är intelligenta och inte höljda i skydd. Trevliga och tillgängliga. Du jublar över segrar, deppar efter förluster. Och sen tackar du för god match. Men efter ett antal felaktiga domslut under EM i Tyskland börjar jag bli allvarligt bekymrad. Vart är handbollen på väg? skriver Cecilia Giertta

Ska också finnas plats för Viggo

Krönika: Idrottsgalor har en tendens att vara utdragna sega historier med konstig "underhållning" och menlösa tacktal från i nästan samtliga fall förväntade segrare. På årets Idrottsgala stack dock ett pris ut, nämligen SVT-sportens hyllning till Otto Drakenberg, Fäktningsförbundets demokratiske förkämpe. Och det priset gjorde faktiskt hela galan värd att se, skriver Cecilia Giertta.

Men Petter, var det så vettigt..?

Krönika: Friends byter namn till Strawberry. AIKs och herrlandslagets hemmaplan bör därmed bli Strawberry Fields. Vad säger Beatles om det intrånget?

Och hur kul blir det för AIK och herrlandslaget att meddela att de ska spela kommande match i Strawberry Arena?

Att namnge idrottsarenor efter sponsorer visar därmed hur galet just det tilltaget är, skriver Cecilia Giertta

Ideell kraft blir desto mera värt

Krönika: Med tanke på EU-domstolens tre domar i veckan så slås man av parallellerna med den riktigt gamla moralen. Girighet är tex en av de sju dödssynderna som beskrivs i Bibeln. Parat med en annan av de sju, nämligen högmod, känns det väl som om det är precis det som drabbar idrotten just nu. Och det stavas EU-domstolen, skriver Cecilia Giertta

Hur resonerar fansen, egentligen?

Krönika: Visst är det ändå märkligt. Att det i dagens samhälle, med all teknik och kunskap som finns, är det så otroligt omöjligt att upptäcka insmugglade bengaler på fotbollsarenor. Ingen hittar dom, och när det så börjar brinna blir alla så himla förvånade, skriver Cecilia Giertta.

Rubiales förlorar miljoner och status

Krönika: Luis Rubiales  har blivit av med jobbet, och därmed förlorat sin lön på ca 6,5 miljoner kronor från det spanska fotbollförbundet där han var ordförande. Lägg därtill 340 000 kronor i boendeersättning som försvunnit, och också förlusten av 2,5 miljoner kronor i ersättning från Uefa som vice ordförande och medlem i den exekutiva kommittén, skriver Cecilia Giertta. 

Beskedet - då hade han faktiskt varit kvar!

Krönika: Tänk om folkvalda personer, politiker eller i förenings-Sverige, kunde lära sig att tala sanning någon gång. Så enkelt det vore för dem att lösa problem och att också hålla den raka och tydliga linje man faktiskt behöver hålla, för att vara folkvald. 

Nu tvingades Karl-Erik Nilsson avsäga sig sitt folkvalda uppdrag som ordförande i RF förra veckan efter svamliga svar på journalisters frågor. idag kom beskedet från Uefa, som hade kunnat rädda honom kvar på svensk idrotts finaste post. Om han varit rakryggad från början, skriver Cecilia Giertta

Vinst ändå i anspråkslös arena

Hade verkligen herrarna accepterat det? Eller ens behövt fundera över att acceptera det? Nä jag tror inte det.
Världens högst rankade fotbollslandslag, de svenska damerna, spelar OS-kval, jämte turneringen Nations League. Första matchen spelades hemma mot Spanien, fyllda läktare, pompa och ståhej. Stort stöd från supportrarna!

Andra matchen spelas i en italiensk mycket liten stad nästan tre timmars bilresa söder om Rom - i en anspråslös arena...skriver Cecilia Giertta

Motsträvig i det längsta, men..

Krönika: Tack och lov. Det var väl ändå för väl. Att Spaniens Luis Rubiales tog sitt förnuft till fånga, och har meddelat att han avgår från sin post som ordförande i det spanska fotbollsförbundet. Han lämnar också sin post i Uefa, som vice ordförande, skriver Cecilia Giertta

Hur dum får man egentligen bli?

Krönika: Fifa har stängt av honom i 90 dagar. Samtidigt startar den spanske riksåklagaren en utredning gällande sexuella övergrepp mot honom. Och - tjejerna i landslaget ställer inte upp till spel så länge han är ordförande i det spanska fotbollsförbundet. Luis Rubiales, exalterad fotbollsordförande vid VM-finalen, ligger risigt till. Här skriver Cecilia Giertta om fallet.   

I en gemensam andhämtning

Krönika: Låt oss hoppas en sak inför kvartsfinalen. Att vi ska slippa höra citatet ”Japaner, japaner, överallt bara japaner ”. Undkommer vi det, betyder det att damerna inte gått samma väg som herrarna gjorde 1936, utan att de faktiskt passerat nålsögat, och är klara för semifinal i fotbolls-VM, skriver Cecilia Giertta

Nu stiger VM-temperaturen i Sverige

Det är inte ofta jag gråter nuförtiden framför TV:n. Men idag kom tårarna. Av ren glädje över att Lina Hurtigs straffspark var inne. Över att Sverige lyckades slå USA i sudden. Över den starka lagandan i det svenska laget.  

Och över att spelarna fick dansa runt arenan i Melbourne till tonerna av Abbas "We can dance" och publikens jubel. Bättre kan det knappast bli, skriver Cecilia Giertta

Ett påhitt med stöddig attityd, lägg ner!

Krönika: Vad är det för fel på klubbar och landslag som tror att de får högre status hos oss i allmänheten genom att inte vara anträffbara för journalister och media?Som tror att en stöddig och snorkig attityd är vägen till framgång? Att det ger respekt?

Jag kan i så fall meddela att det är helt fel väg att gå, skriver Cecilia Giertta

Stöddig, men ändå populär

Krönika: När radions P1 toppar Ekot med Zlatans avslutade karriär som spelare, då är man stor. Nästan tio minuter om den legendariske spelaren, fem olika namnkunniga personer som kommenterar, plus inslag från Rosengård för att spegla Zlatans karriär. Det är unikt, och kommer sannolikt aldrig inträffa igen för någon svensk idrottsman, skriver Cecilia Giertta

En spelrobot skulle garantera stora vinster

Krönika: Den svenska godkända spelmarknaden omsatte år 2022 27,4 miljarder kronor. 88 bolag är godkända för den svenska spelmarknaden, 68 av dem för onlinespel. Man kan tycka att denna enorma mängd spelbolag borde räcka för att tillfredsställa alla spelbehov man kan tänkas ha. 

Men att så inte är fallet visar ett brottmål som just nu avhandlas i Malmö tingsrätt, och som DN:s förträfflige journalist Jens Littorin uppmärksammat.

134 målsägare har stämt bolaget Kambua på 50 miljoner kronor för uteblivna betalningar och rent svindleri, skriver Cecilia Giertta.

Ni borde ha nöjt er med mobiltelefoner

Som abonnent av Telias TV-tjänster, med fokus på sporten, har jag nästan slutat förvånas. Förra året slutade Telia helt plötsligt att  sända Viaplay och vi abonnenter erbjöds inget i kompensation. Nu är det dags igen. Vi abonnenter fick just nu ett mejl med info om att Teliaägda Cmore, med bla ishockeyrättigheterna, plötsligt inte ska sändas i Samsung-TV äldre än 2017. CMore slutar fungera redan 15 juni, om mindre än en månad.

Han är föredömet i kampen mot orättvisor

Krönika: Det är mycket som går snett i den demokratiska världen just nu. Qatar får ytterligare stora turneringar att arrangera, trots bevis på korruption, slavarbete och hysterisk sportwashing. Fler och fler internationella idrottsorganisationer släpper in ryssar och belarusier, trots anfallskriget mot Ukraina och Belarus' stöd för detta. Och fotbollens Infantino fortsätter att låtsas som om fotbollsvärlden är den bästa av platser, trots många bevis på att så faktiskt inte är fallet. 

Så vad kan man göra. Och vad kan Sverige göra?, skriver Cecilia Giertta

Tillväxtverket visar tydlig okunskap

Krönika: Till slut har äntligen den svenska elitidrotten visat civilkurage och protesterar mot Tillväxtverkets krav på återbetalning av Corona-stöd! Äntligen säger jag, för Tillväxtverket började sin märkliga återkravsresa redan för drygt ett år sen. Och redan då var det uppenbart att verket verkligen inte fattar ett dugg av idrottens värld, skriver Ceciilia Giertta.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.