Från fullt pådrag till total tystnad
Det kan inte hjälpas. Men visst har det smugit sig in en tomhet i livet. Ett "aprés OS", eller kanske mer en "post OS".
Inte för att jag satt klistrad framför TV och radio under varje sändning och tävling. Men jag visste att tävlingarna fanns. Och framförallt. Jag kunde prata med alla mina icke idrottsintresserade vänner om OS, och de fattade plötsligt känslan. Varför idrott är både himmel och helvete.
För mig lever himmels-känslan kvar mycket längre än den motsatta. Varför gräva ner sig och gräma sig över förluster, idiotiska domare, korkade felbeslut, när man istället kan fortsätta känna glädjen över oväntade segrar, över idrottare som gjort det extra, och förstås över en Sjöström och en Duplantis.
Först till ett snöre
För mig är OS så mycket mer än idrott, att vinna eller som det stod i den gamla ABC-boken "att komma först till ett fånigt litet snöre".
OS är en chans att träffa andra människor, att lära sig om hur andra idrottare har det, och andra nationer än den egna. Visst, de flesta idrottarna är mer eller mindre proffs, men alla har de börjat nånstans för att ta sig fram och upp, och den kampen förenar idrottare. Att beundra varandras framgångar men också älska att besegra motståndarna.
Tänk om politiker kunde tänka och agera på samma sätt. Att lyssna och lära, utan floskler och vidriga dogmer. Det är därför det är så oerhört viktigt att OS fortsatt hålls i demokratisk anda, och ställer krav på arrangörsländer så att idrottare och alla journalister som följer OS, fortsatt kan rapportera om verkligheten, utan att bli avstängda eller nedstängda av rådande odemokratiska system.
Paris-OS blev just den demokratiska motvikt som behövdes för att motverka de senaste årens OS och VM i icke demokratiska nationer. Jag hoppas verkligen att den demokratiska vågen fortsätter.
Men pengar talar nästan alltid högst, och då glöms mänskliga värden bort.
Då Idrotten lockar alla
OS ja. Paris. Vilket drömarrangemang det blev, trots Seine. Och vad oerhört viktiga fixstjärnor är för att idrotten ska locka även icke idrottsintresserade att se och lyssna på tävlingarna. Förutom det rent idrottsliga måste jag säga att Mbappés ord om hur viktigt det var att rösta för icke rasismen var precis ett sådant uttalande som alla idrottare borde kunna ställa sig bakom, och också yttra. För det är ju vad OS och idrott handlar om.
Vi är alla människor med samma mänskliga rättigheter, oavsett hudfärg och bakgrund. Det uttryckte Mbappé, och det var väldigt starkt och modigt. Och rätt.
Att Tara Babulfath blev avstängd tre månader efter OS för olämpligt beteende har lite grann med saken att göra. Men hennes protest skedde på mattan i en idrott som bygger mycket på respekt och artighet, Mbappés protest skedde utanför mattan.
Inte bara prata sport
Jag är glad att Babulfath får behålla medaljen, och jag har också den största förståelse för att hon är arg och besviken på avstängningen.
Tomheten består några veckor till. Sen återgår livet till det normala. När jag inte längre kan prata sport och resultat med alla mina nära och kära. Det är ok det också.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar