Måste bli tuffare mot de som förstör!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

11 300 pyrotekniska objekt avfyrades på elitfotbollsmatcher ( allsvenskan, superettan, svenska cupen) 2023. Upp till 500 objekt per match, berättar polisen i en ny rapport. I totalt 24 matcher förlorade arrangörerna kontrollen över händelserna, och polisen fick ingripa. Det leder till den ständiga frågan; hur i hela friden kommer pyrotekniken in på arenorna?

Det är en ganska skrämmande bild polisen, utan att ta till överord, beskriver i sin rapport. Våldet ökar, bengaler och annan pyroteknik ökar och de supportrar som ägnar sig åt just detta har radikaliserats, dvs de bryr sig allt mindre om hur deras beteende drabbar andra åskådare på matcherna.

Åskådarna skräms

Vilket förstås leder till att fler åskådare drabbas av skrämsel, skräck och skador. Bara för att några personer tar sig rätten att sabba för alla. Inte bara andra åskådare utan också för klubben de säger sig älska. Klubben får böter och på sikt försvinner livepubliken. Varför sitta på arenan och titta, när man ser bättre på tv och dessutom slipper vara rädd?
Ingenting går upp emot att sitta på en läktare och få vara en del av stämningen som hyllar det egna laget och bär fram det så gott det går. Min blinda mamma, salig i åminnelse,  älskade det, även om hon aldrig såg bollen eller pucken. Att sjunga inför matchstart, att sjunga när pucken eller bollen hamnar i målet hos motståndaren, att jubla efter en seger. Det gjorde matchen väl värd, för mamma.
Allt det tappar du när du väljer att sitta hemma. Även om du kanske står upp och sjunger efter målet, så är det inte riktigt samma känsla.
Men när du står där och sjunger i din ensamhet, slipper du en massa som faktiskt inte är kul längre, när man sitter på arenorna. Hatet. Våldet. Oron för att nån ska balla ur. Och ovissheten om när matchen ska ta slut, och du ska ta dig hem. Bryts matchen av, är du ju redan hemma och kan ägna dig åt annat.

Klubbarna som tappar kontroll

Djurgården, AIK och Malmö FF. Där har du topptrion över arrangörer som tappar kontrollen, enligt polisens rapport. Tillsammans svarar de för 18 av de 24 matcherna som polisen uppger. Det är storstadsregionerna som drabbas.
Pyroteknik och så masker på, så att förövarna inte ska kunna identifieras.
För det bakvända är ju att det  finns lagar som polis och klubbar kan använda för att porta de som nödvändigtvis ska tända på pyroteknik.
Lagar som ska användas, som måste användas! Men som inte kan användas när knallhattarna maskerar sig.
Viktigast är ändå inte att sätta folk i fängelse, utan att stoppa pyrotekniken att komma in på arenorna. Hur svårt kan det vara? Egentligen?
Låt oss hoppas att kommande fotbollssäsong inte fortsätter trenden, utan bryter den. Att pyrotekniken inte kommer in på arenorna, att åskådare hyllar sina lag, och inte sabbar för alla som faktiskt kommer för att se på matcherna.
Den frågan är viktigare än VAR. Just nu.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.