Måste bli tuffare mot de som förstör!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

11 300 pyrotekniska objekt avfyrades på elitfotbollsmatcher ( allsvenskan, superettan, svenska cupen) 2023. Upp till 500 objekt per match, berättar polisen i en ny rapport. I totalt 24 matcher förlorade arrangörerna kontrollen över händelserna, och polisen fick ingripa. Det leder till den ständiga frågan; hur i hela friden kommer pyrotekniken in på arenorna?

Det är en ganska skrämmande bild polisen, utan att ta till överord, beskriver i sin rapport. Våldet ökar, bengaler och annan pyroteknik ökar och de supportrar som ägnar sig åt just detta har radikaliserats, dvs de bryr sig allt mindre om hur deras beteende drabbar andra åskådare på matcherna.

Åskådarna skräms

Vilket förstås leder till att fler åskådare drabbas av skrämsel, skräck och skador. Bara för att några personer tar sig rätten att sabba för alla. Inte bara andra åskådare utan också för klubben de säger sig älska. Klubben får böter och på sikt försvinner livepubliken. Varför sitta på arenan och titta, när man ser bättre på tv och dessutom slipper vara rädd?
Ingenting går upp emot att sitta på en läktare och få vara en del av stämningen som hyllar det egna laget och bär fram det så gott det går. Min blinda mamma, salig i åminnelse,  älskade det, även om hon aldrig såg bollen eller pucken. Att sjunga inför matchstart, att sjunga när pucken eller bollen hamnar i målet hos motståndaren, att jubla efter en seger. Det gjorde matchen väl värd, för mamma.
Allt det tappar du när du väljer att sitta hemma. Även om du kanske står upp och sjunger efter målet, så är det inte riktigt samma känsla.
Men när du står där och sjunger i din ensamhet, slipper du en massa som faktiskt inte är kul längre, när man sitter på arenorna. Hatet. Våldet. Oron för att nån ska balla ur. Och ovissheten om när matchen ska ta slut, och du ska ta dig hem. Bryts matchen av, är du ju redan hemma och kan ägna dig åt annat.

Klubbarna som tappar kontroll

Djurgården, AIK och Malmö FF. Där har du topptrion över arrangörer som tappar kontrollen, enligt polisens rapport. Tillsammans svarar de för 18 av de 24 matcherna som polisen uppger. Det är storstadsregionerna som drabbas.
Pyroteknik och så masker på, så att förövarna inte ska kunna identifieras.
För det bakvända är ju att det  finns lagar som polis och klubbar kan använda för att porta de som nödvändigtvis ska tända på pyroteknik.
Lagar som ska användas, som måste användas! Men som inte kan användas när knallhattarna maskerar sig.
Viktigast är ändå inte att sätta folk i fängelse, utan att stoppa pyrotekniken att komma in på arenorna. Hur svårt kan det vara? Egentligen?
Låt oss hoppas att kommande fotbollssäsong inte fortsätter trenden, utan bryter den. Att pyrotekniken inte kommer in på arenorna, att åskådare hyllar sina lag, och inte sabbar för alla som faktiskt kommer för att se på matcherna.
Den frågan är viktigare än VAR. Just nu.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.