Vad är förklaringen till genombrottet?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sett så här från sidan funderar jag över om det finns någon enskild händelse som gjort att damlandslaget i fotboll blivit så populärt? Eller om det är så enkelt att damfotboll generellt är mycket roligare än herrfotboll, med mer teknik och större ytor. Oavsett vad, är det fantastiskt att över 12 000 personer har köpt biljett för att titta på landslaget på Nya Ullevi i VM-kvalet mot Irland på tisdagen.

För något år sen kom ett av barnbarnen hem från fotbollsskolan med stjärnljus tända i ögonen. Magdalena Eriksson hade varit med på en av träningarna, och barnbarnet var lyrisk. Tänk. En landslagsspelare. På hens träning.

En sådan förvandling

Den utvecklingen var svår att se för 30 år sen, när damfotbollen fortfarande sågs över axeln, och inte lockade särskilt många åskådare, förutom de närmast sörjande. Kanske var det Marta som fick allt att vända, kanske Caroline Seger eller just Magdalena Eriksson. Enskilda spelarindivider men också eldsjälar i klubbarna som såg till att tjejerna inte bara togs på allvar, utan också fick samma förutsättningar att spela som killarna.

Fortfarande, när tjejer och killar i skolan spelar mixat är det svårt att se att killarna fattar det där att man kan passa tjejerna också. Och det behövs absolut en Fotbollsakademi för damerna. 

Men den seriositet som präglar också tjej- och damlagen nuförtiden är verkligen värd all framgång. Och det är fantastiskt att se hur stjärnljusen numer alltid lyser i ögonen när man pratar om damlandslaget. Den unga och framåt generationen vet exakt vilka spelare som finns i landslaget och var de spelar som proffs. Företeelser som bara var självskrivet för herrlandslaget tidigare. 

Sett så här från sidan funderar jag över om det finns någon enskild händelse som gjort att damlandslaget i fotboll blivit så populärt? Eller om det är så enkelt att damfotboll generellt är mycket roligare än herrfotboll, med mer teknik och större ytor. Oavsett vad, är det fantastiskt att över 12 000 personer har köpt biljett för att titta på landslaget på Nya Ullevi i VM-kvalet mot Irland på tisdagen.

Om man är pamp...

Med beröm och storhet kommer korruption som ett brev på posten, något vi sett alltför mycket av i herrfotbollen men som damfotbollen hittills slagit ifrån sig. Fortfarande skräms man som åskådare när herrarna i Fifa och Uefa vräker sig med stora ord och självberöm, och har noll, absolut noll, förståelse för kritiken som riktas mot dem. Att först höra den norska fotbollsordföranden Lisa Klaveness klä av herrarna med sin kritik förra veckan, för att sedan se dem bli ordentligt upprörda över de sanna anklagelserna, var underhållning av högsta klass.

Den som säger att idrott och politik inte hör ihop är en gammal och förlegad generation. Eller så är man pamp och/eller envåldshärskare. Som Putin. Att damlandslaget gör en manifestation för Ukraina är självklart. Lika självklart som att dumhet aldrig får vinna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen