Vad är förklaringen till genombrottet?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sett så här från sidan funderar jag över om det finns någon enskild händelse som gjort att damlandslaget i fotboll blivit så populärt? Eller om det är så enkelt att damfotboll generellt är mycket roligare än herrfotboll, med mer teknik och större ytor. Oavsett vad, är det fantastiskt att över 12 000 personer har köpt biljett för att titta på landslaget på Nya Ullevi i VM-kvalet mot Irland på tisdagen.

För något år sen kom ett av barnbarnen hem från fotbollsskolan med stjärnljus tända i ögonen. Magdalena Eriksson hade varit med på en av träningarna, och barnbarnet var lyrisk. Tänk. En landslagsspelare. På hens träning.

En sådan förvandling

Den utvecklingen var svår att se för 30 år sen, när damfotbollen fortfarande sågs över axeln, och inte lockade särskilt många åskådare, förutom de närmast sörjande. Kanske var det Marta som fick allt att vända, kanske Caroline Seger eller just Magdalena Eriksson. Enskilda spelarindivider men också eldsjälar i klubbarna som såg till att tjejerna inte bara togs på allvar, utan också fick samma förutsättningar att spela som killarna.

Fortfarande, när tjejer och killar i skolan spelar mixat är det svårt att se att killarna fattar det där att man kan passa tjejerna också. Och det behövs absolut en Fotbollsakademi för damerna. 

Men den seriositet som präglar också tjej- och damlagen nuförtiden är verkligen värd all framgång. Och det är fantastiskt att se hur stjärnljusen numer alltid lyser i ögonen när man pratar om damlandslaget. Den unga och framåt generationen vet exakt vilka spelare som finns i landslaget och var de spelar som proffs. Företeelser som bara var självskrivet för herrlandslaget tidigare. 

Sett så här från sidan funderar jag över om det finns någon enskild händelse som gjort att damlandslaget i fotboll blivit så populärt? Eller om det är så enkelt att damfotboll generellt är mycket roligare än herrfotboll, med mer teknik och större ytor. Oavsett vad, är det fantastiskt att över 12 000 personer har köpt biljett för att titta på landslaget på Nya Ullevi i VM-kvalet mot Irland på tisdagen.

Om man är pamp...

Med beröm och storhet kommer korruption som ett brev på posten, något vi sett alltför mycket av i herrfotbollen men som damfotbollen hittills slagit ifrån sig. Fortfarande skräms man som åskådare när herrarna i Fifa och Uefa vräker sig med stora ord och självberöm, och har noll, absolut noll, förståelse för kritiken som riktas mot dem. Att först höra den norska fotbollsordföranden Lisa Klaveness klä av herrarna med sin kritik förra veckan, för att sedan se dem bli ordentligt upprörda över de sanna anklagelserna, var underhållning av högsta klass.

Den som säger att idrott och politik inte hör ihop är en gammal och förlegad generation. Eller så är man pamp och/eller envåldshärskare. Som Putin. Att damlandslaget gör en manifestation för Ukraina är självklart. Lika självklart som att dumhet aldrig får vinna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.