Vad är förklaringen till genombrottet?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sett så här från sidan funderar jag över om det finns någon enskild händelse som gjort att damlandslaget i fotboll blivit så populärt? Eller om det är så enkelt att damfotboll generellt är mycket roligare än herrfotboll, med mer teknik och större ytor. Oavsett vad, är det fantastiskt att över 12 000 personer har köpt biljett för att titta på landslaget på Nya Ullevi i VM-kvalet mot Irland på tisdagen.

För något år sen kom ett av barnbarnen hem från fotbollsskolan med stjärnljus tända i ögonen. Magdalena Eriksson hade varit med på en av träningarna, och barnbarnet var lyrisk. Tänk. En landslagsspelare. På hens träning.

En sådan förvandling

Den utvecklingen var svår att se för 30 år sen, när damfotbollen fortfarande sågs över axeln, och inte lockade särskilt många åskådare, förutom de närmast sörjande. Kanske var det Marta som fick allt att vända, kanske Caroline Seger eller just Magdalena Eriksson. Enskilda spelarindivider men också eldsjälar i klubbarna som såg till att tjejerna inte bara togs på allvar, utan också fick samma förutsättningar att spela som killarna.

Fortfarande, när tjejer och killar i skolan spelar mixat är det svårt att se att killarna fattar det där att man kan passa tjejerna också. Och det behövs absolut en Fotbollsakademi för damerna. 

Men den seriositet som präglar också tjej- och damlagen nuförtiden är verkligen värd all framgång. Och det är fantastiskt att se hur stjärnljusen numer alltid lyser i ögonen när man pratar om damlandslaget. Den unga och framåt generationen vet exakt vilka spelare som finns i landslaget och var de spelar som proffs. Företeelser som bara var självskrivet för herrlandslaget tidigare. 

Sett så här från sidan funderar jag över om det finns någon enskild händelse som gjort att damlandslaget i fotboll blivit så populärt? Eller om det är så enkelt att damfotboll generellt är mycket roligare än herrfotboll, med mer teknik och större ytor. Oavsett vad, är det fantastiskt att över 12 000 personer har köpt biljett för att titta på landslaget på Nya Ullevi i VM-kvalet mot Irland på tisdagen.

Om man är pamp...

Med beröm och storhet kommer korruption som ett brev på posten, något vi sett alltför mycket av i herrfotbollen men som damfotbollen hittills slagit ifrån sig. Fortfarande skräms man som åskådare när herrarna i Fifa och Uefa vräker sig med stora ord och självberöm, och har noll, absolut noll, förståelse för kritiken som riktas mot dem. Att först höra den norska fotbollsordföranden Lisa Klaveness klä av herrarna med sin kritik förra veckan, för att sedan se dem bli ordentligt upprörda över de sanna anklagelserna, var underhållning av högsta klass.

Den som säger att idrott och politik inte hör ihop är en gammal och förlegad generation. Eller så är man pamp och/eller envåldshärskare. Som Putin. Att damlandslaget gör en manifestation för Ukraina är självklart. Lika självklart som att dumhet aldrig får vinna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.