Vad är förklaringen till genombrottet?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sett så här från sidan funderar jag över om det finns någon enskild händelse som gjort att damlandslaget i fotboll blivit så populärt? Eller om det är så enkelt att damfotboll generellt är mycket roligare än herrfotboll, med mer teknik och större ytor. Oavsett vad, är det fantastiskt att över 12 000 personer har köpt biljett för att titta på landslaget på Nya Ullevi i VM-kvalet mot Irland på tisdagen.

För något år sen kom ett av barnbarnen hem från fotbollsskolan med stjärnljus tända i ögonen. Magdalena Eriksson hade varit med på en av träningarna, och barnbarnet var lyrisk. Tänk. En landslagsspelare. På hens träning.

En sådan förvandling

Den utvecklingen var svår att se för 30 år sen, när damfotbollen fortfarande sågs över axeln, och inte lockade särskilt många åskådare, förutom de närmast sörjande. Kanske var det Marta som fick allt att vända, kanske Caroline Seger eller just Magdalena Eriksson. Enskilda spelarindivider men också eldsjälar i klubbarna som såg till att tjejerna inte bara togs på allvar, utan också fick samma förutsättningar att spela som killarna.

Fortfarande, när tjejer och killar i skolan spelar mixat är det svårt att se att killarna fattar det där att man kan passa tjejerna också. Och det behövs absolut en Fotbollsakademi för damerna. 

Men den seriositet som präglar också tjej- och damlagen nuförtiden är verkligen värd all framgång. Och det är fantastiskt att se hur stjärnljusen numer alltid lyser i ögonen när man pratar om damlandslaget. Den unga och framåt generationen vet exakt vilka spelare som finns i landslaget och var de spelar som proffs. Företeelser som bara var självskrivet för herrlandslaget tidigare. 

Sett så här från sidan funderar jag över om det finns någon enskild händelse som gjort att damlandslaget i fotboll blivit så populärt? Eller om det är så enkelt att damfotboll generellt är mycket roligare än herrfotboll, med mer teknik och större ytor. Oavsett vad, är det fantastiskt att över 12 000 personer har köpt biljett för att titta på landslaget på Nya Ullevi i VM-kvalet mot Irland på tisdagen.

Om man är pamp...

Med beröm och storhet kommer korruption som ett brev på posten, något vi sett alltför mycket av i herrfotbollen men som damfotbollen hittills slagit ifrån sig. Fortfarande skräms man som åskådare när herrarna i Fifa och Uefa vräker sig med stora ord och självberöm, och har noll, absolut noll, förståelse för kritiken som riktas mot dem. Att först höra den norska fotbollsordföranden Lisa Klaveness klä av herrarna med sin kritik förra veckan, för att sedan se dem bli ordentligt upprörda över de sanna anklagelserna, var underhållning av högsta klass.

Den som säger att idrott och politik inte hör ihop är en gammal och förlegad generation. Eller så är man pamp och/eller envåldshärskare. Som Putin. Att damlandslaget gör en manifestation för Ukraina är självklart. Lika självklart som att dumhet aldrig får vinna.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT. 

Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.

Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.