Nu stiger VM-temperaturen i Sverige

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är inte ofta jag gråter nuförtiden framför TV:n. Men idag kom tårarna. Av ren glädje över att Lina Hurtigs straffspark var inne. Över att Sverige lyckades slå USA i sudden. Över den starka lagandan i det svenska laget.  

Och över att spelarna fick dansa runt arenan i Melbourne till tonerna av Abbas "We can dance" och publikens jubel. Bättre kan det knappast bli.

Åttondelsfinalen Sverige - USA i damernas fotbolls-VM visas i Bagarmossens Folkets hus under söndagen. Foto: Oscar Olsson / TT

Det satt långt inne. USA, dubbla världsmästare och på papperet med en enorm övervikt i segrar över Sverige. Och så svenskorna, tillbakapressade under större delen av matchen, men med en fantastisk målvakt i Zecira Musovic och med den starkaste lagmoralen. 

Kan inte sitta still

Som spelarna slet. För varandra och Sverige. Matchen skulle vinnas. Och det skulle bara ske! Vilka starka nerver spelarna och laget har. Otroligt.

Själv har jag nästan aldrig nerver nog att sitta stilla framför TVn och se matcherna från första till sista minuten. Mina nerver sitter utanpå kroppen, och jag springer ut och in i TV-rummet. Ljudet är alltid på så att jag inte missar något, men att sitta still när något viktigt pågår, det är omöjligt.

Och när det efter förlängningarna var dags för straffsparkar krävdes det sannerligen starkare nerver än mina för att sitta still. Min jaktlabrador i TV-soffan morrar varje gång jag manar på, hon tycker att jag kan lugna ner mig. Hon föredrar mig utanför rummet, än bredvid henne. Jag förstår henne, hon får aldrig nån ro. För idag var det mycket jubel, och ångest, och ingen lugn och ro alls.

Närjag grät i dag efter matchen tittade hon trots allt förstående på mig, och gav min blöta kind en medkännande slick. För idag gjorde de svenska spelarna det vi alla hoppades, men inte vågade tro på. Var starka ända in i slutet, och vann tack vare målkamera på Hurtigs straff. USA:s målvakt var inte glad, det hade inte Musovic varit heller om det drabbat Sverige.

och minst en match till!

Men bollen var inne, rättvisa skipades, och det är åter dags för match i Nya Zeeland och nu en kvartsfinal. Magiskt. 

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.