Nu stiger VM-temperaturen i Sverige

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är inte ofta jag gråter nuförtiden framför TV:n. Men idag kom tårarna. Av ren glädje över att Lina Hurtigs straffspark var inne. Över att Sverige lyckades slå USA i sudden. Över den starka lagandan i det svenska laget.  

Och över att spelarna fick dansa runt arenan i Melbourne till tonerna av Abbas "We can dance" och publikens jubel. Bättre kan det knappast bli.

Åttondelsfinalen Sverige - USA i damernas fotbolls-VM visas i Bagarmossens Folkets hus under söndagen. Foto: Oscar Olsson / TT

Det satt långt inne. USA, dubbla världsmästare och på papperet med en enorm övervikt i segrar över Sverige. Och så svenskorna, tillbakapressade under större delen av matchen, men med en fantastisk målvakt i Zecira Musovic och med den starkaste lagmoralen. 

Kan inte sitta still

Som spelarna slet. För varandra och Sverige. Matchen skulle vinnas. Och det skulle bara ske! Vilka starka nerver spelarna och laget har. Otroligt.

Själv har jag nästan aldrig nerver nog att sitta stilla framför TVn och se matcherna från första till sista minuten. Mina nerver sitter utanpå kroppen, och jag springer ut och in i TV-rummet. Ljudet är alltid på så att jag inte missar något, men att sitta still när något viktigt pågår, det är omöjligt.

Och när det efter förlängningarna var dags för straffsparkar krävdes det sannerligen starkare nerver än mina för att sitta still. Min jaktlabrador i TV-soffan morrar varje gång jag manar på, hon tycker att jag kan lugna ner mig. Hon föredrar mig utanför rummet, än bredvid henne. Jag förstår henne, hon får aldrig nån ro. För idag var det mycket jubel, och ångest, och ingen lugn och ro alls.

Närjag grät i dag efter matchen tittade hon trots allt förstående på mig, och gav min blöta kind en medkännande slick. För idag gjorde de svenska spelarna det vi alla hoppades, men inte vågade tro på. Var starka ända in i slutet, och vann tack vare målkamera på Hurtigs straff. USA:s målvakt var inte glad, det hade inte Musovic varit heller om det drabbat Sverige.

och minst en match till!

Men bollen var inne, rättvisa skipades, och det är åter dags för match i Nya Zeeland och nu en kvartsfinal. Magiskt. 

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.