Rubiales förlorar miljoner och status

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Luis Rubiales har blivit av med jobbet, och därmed förlorat sin lön på ca 6,5 miljoner kronor från det spanska fotbollförbundet där han var ordförande. Lägg därtill 340 000 kronor i boendeersättning som försvunnit, och också förlusten av 2,5 miljoner kronor i ersättning från Uefa som vice ordförande och medlem i den exekutiva kommittén. 

Luis Rubiales på väg till domstolen, där hans agerande ifrågasattes starkt. Foto:AP Photo

Frågan är om Luis Rubiales nu ångrar kyssen som utöver förlorade inkomster fått honom avstängd tre år från all fotboll, nationell som internationell?

Och frågan är väl fortfarande om Luis Rubiales ens förstått vad han gjort för fel? För trots en påtvingad ursäkt några veckor efter kyssen på spanska VM-mästaren Hermoso, så verkar det liksom inte riktigt gått in i hans själ att han gjort fel. Att man faktiskt inte kysser någon som inte vill bli kysst. Och om man råkar göra det, så ber man om ursäkt. Jättefort! 

"Som Peter Settman och hans kyss av Charlotte Kalla 2008, en ovälkommen kyss som just blev offentlig i Kallas memoarer. Settman bad om ursäkt. Jättefort!

 Pliktskyldig ursäkt

Men Rubiales gjorde inte det. Han hävdade så länge att kyssen den 20 augusti var något Hermoso accepterade och inte var något att be om ursäkt för. Efter några veckors folkstorm kom ett pliktskyldigt förlåt, men utan att han faktiskt verkade inse att han gjort fel. Hans mammas hungerstrejkande blev liksom ännu ett bevis på noll förståelse. Rubiales tyckte det var ok. Kyssen var ok.

Sen dess har han alltså tappat sina inkomster. Och sin status. Och nu också blivit avstängd från allt arbete med fotboll de kommande tre åren. 

Det är hans personliga förlust. Hur mycket hans agerande skadat spanska fotbollförbundet vet man idag inte. Fler sponsorer har uttalat sitt avståndstagande mot Rubiales, men ingen har dragit tillbaka sina pengar. Ännu.

Glansen försämrades

Men den guldsits sponsorerna borde ha haft när Spanien vann VM, den framgångsvåg man rimligtvis borde ha kunnat rida på, uteblev förstås. Och den vågen hade varit värd många sköna miljoner. Men VM-segern tappade glansen efter kyssen, och guldet blev till sand. Och det är också Rubiales fel.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.