Rubiales förlorar miljoner och status

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Luis Rubiales har blivit av med jobbet, och därmed förlorat sin lön på ca 6,5 miljoner kronor från det spanska fotbollförbundet där han var ordförande. Lägg därtill 340 000 kronor i boendeersättning som försvunnit, och också förlusten av 2,5 miljoner kronor i ersättning från Uefa som vice ordförande och medlem i den exekutiva kommittén. 

Luis Rubiales på väg till domstolen, där hans agerande ifrågasattes starkt. Foto:AP Photo

Frågan är om Luis Rubiales nu ångrar kyssen som utöver förlorade inkomster fått honom avstängd tre år från all fotboll, nationell som internationell?

Och frågan är väl fortfarande om Luis Rubiales ens förstått vad han gjort för fel? För trots en påtvingad ursäkt några veckor efter kyssen på spanska VM-mästaren Hermoso, så verkar det liksom inte riktigt gått in i hans själ att han gjort fel. Att man faktiskt inte kysser någon som inte vill bli kysst. Och om man råkar göra det, så ber man om ursäkt. Jättefort! 

"Som Peter Settman och hans kyss av Charlotte Kalla 2008, en ovälkommen kyss som just blev offentlig i Kallas memoarer. Settman bad om ursäkt. Jättefort!

 Pliktskyldig ursäkt

Men Rubiales gjorde inte det. Han hävdade så länge att kyssen den 20 augusti var något Hermoso accepterade och inte var något att be om ursäkt för. Efter några veckors folkstorm kom ett pliktskyldigt förlåt, men utan att han faktiskt verkade inse att han gjort fel. Hans mammas hungerstrejkande blev liksom ännu ett bevis på noll förståelse. Rubiales tyckte det var ok. Kyssen var ok.

Sen dess har han alltså tappat sina inkomster. Och sin status. Och nu också blivit avstängd från allt arbete med fotboll de kommande tre åren. 

Det är hans personliga förlust. Hur mycket hans agerande skadat spanska fotbollförbundet vet man idag inte. Fler sponsorer har uttalat sitt avståndstagande mot Rubiales, men ingen har dragit tillbaka sina pengar. Ännu.

Glansen försämrades

Men den guldsits sponsorerna borde ha haft när Spanien vann VM, den framgångsvåg man rimligtvis borde ha kunnat rida på, uteblev förstås. Och den vågen hade varit värd många sköna miljoner. Men VM-segern tappade glansen efter kyssen, och guldet blev till sand. Och det är också Rubiales fel.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.