Överdrivet mycket friidrott

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Kanske var det för att Zlatan satt på läktaren som gjorde att det svenska herrlandslaget presterade så uselt mot Serbien. Jämför jag med hur mitt elvaåriga barnbarn och hennes lagkompisar spelade fotboll tidigare på dagen var skillnaden enorm. Tjejerna kunde både ta emot bollen, titta upp, dribbla, leverera klockrena passningar och försvara på rätt sida om anfallaren. Alltså betydligt mer än vad det svenska herrlandslaget klarade av…

De unnar sig en paus. Daniel Ståhl, Fanny Roos och tränaren Staffan Jönsson på läktaren under friidrotts-EM på Stadio Olimpico i Rom. Foto: Christine Olsson / TT

 

Det är pinsamt att se när väletablerade och -betalda vuxna män spelar fotboll för vårt landslag och inte lyckas med det enklaste. Nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson vill att Sverige ska spela internationell fotboll, men hur ska de klara av det när de inte ens kan försvara sig?

Misslyckat landslag

När man inte håller sin motståndare i försvaret utan kommer springande bakom "oj var det min gubbe"..? Där frånvaron av laget, inte jaget, är påtagligt.
Det är långt kvar till internationell lagnivå, och det är bara att hoppas att de första matcherna under nye förbundskaptenen fortfarande ska ses som uppvärmning. Spelet blir inte internationellt bara för att spelarna har sin inkomst i proffsligorna utomlands. Det gäller att få ihop alla dessa proffs till ett lag också.

Pinsamt  i Rom

Pinsamt är också Friidrotts-EM i Rom.
Det mest pinsamma är att tävlingarna hålls överhuvudtaget när det är sommar-OS om bara en månad.
På andra plats på den pinsamma listan är arrangörskapet, där samma regler inte verkar gälla för alla deltagare. Tänker på ex skor, och på funktionärer som inte verkar kunna hålla koll på var exempelvis diskusar eller släggor landar utan sätter ner sin markeringsflagga lite varsomhelst. 
Och på tredje plats kommer utan tvekan de tomma läktarna. Vilket åt riktar fokus till pinsamhet nummer ett; varför hålls friidrotts-EM över huvud taget en månad före OS?
EM har sedan 2012 hållits vartannat år istället för som tidigare vart fjärde år.

Mästerskap stup i kvarten

Meningen tidigare var att sprida ut de största tävlingarna så mycket som möjligt för att därmed locka de bästa idrottarna och de största TV-pengarna. Med de tätare EM-tävlingarna skapades också krockarna.
Det innebär att det i år redan varit inomhus-VM, nu EM och så OS om en månad. Ifjol var det utomhus-VM. 
Det finns säkert många ekonomiska anledningar, och säkerligen en och annan idrottslig anledning också till att EM genomförs. Men tomma läktare är dålig reklam för den idrott som faktiskt är grunden till att OS skapades en gång i tiden. Och tomma läktare och dåligt arrangörskap en månad före OS skapar också en trötthet hos oss TV-tittare och idrottsintresserade som faktiskt älskar att se både OS och friidrott.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

aktiva. Detta enligt en analys från Biocatch, som utvecklar teknik mot bedrägerier, gjort av VM-turneringarna 2018 och 2022, och fotbolls-EM 2020. 

Så det mesta talar för lugna gatan nu när fotbolls-EM går in i slutspelet. 

Lord Stanleys pokal, ursprungligen från 1892, gör i sommar stopp hemma hos Oliver Ekman Larsson i Dackehallen i Tingsryd, hos Gustav Forsling i Saab Arena i Linköping och Kevin Stenlund som välkomnar till Ishuset i Tumba med plats för 805 åskådare.

Den svenska trion var natten till tisdagen vid sina drömmars mål,  2-1 mot Edmonton i Stanley Cup-finalen Game  7. En historisk triumf för sydstatslaget aldrig tidigare höjt hockeyns heliga graal i luften, den legendomspunna pokalen som sedan säsongen 1926-1927 delas ut vinnaren av Stanley Cup slutspelet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.