Stormigt årsmöte i skidförbundet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I skuggan av derbydramat på Tele2 Arena, valde Svenska Skidförbundets årsmöte sin nya ordförande. De delade uppfattningarnas förbund verkar inte ha enats nämnvärt under sommaren, då årsmötet med två rösters marginal valde utmanaren Anders Furbeck och inte valberedningens kandidat, Jonas Bauer.

 Att Anders Furbeck har fyra års erfarenhet av styrelsearbetet, och är ordförande i Norrbotten är förstås positivt, för utmaningarna är stora. Inte minst vad gäller den interna splittringen och jakten på sponsorer.

Jonas Bauer t v (tidigare vd vid Vasaloppet och därefter affärsutvecklingschef vid Skistar var valberedningen förslag till ny ordförande i skidförbundets årsmöte, men ledamöterna föredrog utmanaren, Anders Furbeck. Foto: Ulf Palm, TT

Det saknades heller inte dramatik på Årsmötet, enligt uppgifter från bl a SVT Sport. Styrelseledamoten Lisa Åberg som skulle entledigas från sitt styrelseuppdrag enligt dagordningen, ställde sig upp och talade fritt ur hjärtat om hur hon upplevt situationen i styrelsen. Att hon kände sig missförstådd och mentalt misshandlad var uppenbart, och hon lämnade efter sitt anförande lokalen. Utan att vänta på omröstningen. 

De var inte alls överens

Dramatiken fortsatte när det var dags att välja ny ordförande efter Karin Mattsson som hastigt och mindre lustigt meddelade sin avgång för bara några veckor sen. Hon har fått mycket kritik för att hon inte kunnat hålla ihop styrelsen och Åberg var tydlig i sitt anförande att hon höll med om den kritiken. 

När valberedningen presenterade Jonas Bauer som ny ordförandekandidat var det nog många som hoppades att han skulle väljas av ett enigt årsmöte. Men istället presenterades i veckan en motkandidat av nio distrikt från Götaland, nämligen sittande styrelseledamoten Anders Furbeck. Och utmanaren vann, med röstetalet 22-20.

Att Furbeck största utmaning närmaste året blir att ena förbundet är uppenbart. Att sitta som ordförande med bara två rösters marginal skulle nog kunna göra vem som helst osäker. Furbeck själv utstrålade dock bara lugn efter ordförandevalet och det är bra. För nu finns inget utrymme för osäkerhet utan bara för modet att vara tydlig och därmed skapa enighet om vägen fram. 

För även om den fastslagna strategin ligger kvar så har förstås de interna stridigheterna skapat en stor oro, inte bara för de aktiva, utan för anställda och inte minst för sponsorerna.

Ekonomi i gungning

Pengar fattas och förbundets tidigare besked att vissa aktiva skulle betala hundratusentals kronor för sin landslagsplats är bara ett av alla märkliga beslut som förbundet tagit under senaste året.

Ska Svenska Skidförbundet åter bli ett av idrotts-Sveriges mest framgångsrika förbund krävs enighet, positivitet och inte minst proffessionalitet. Annars blir det fler märkliga utspel och interna stridigheter. Det gynnar ingen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med bara drygt en månad till EM står Jamina Roberts, Carin Strömberg och Nina Koppang utan klubb, trodde på de och anhängarna

- Deras norska handbollsklubb,Vipers från Kristiansand, lyckades inte få in 24miljoner vilket var ett krav före måndagen. Men mitt i det dystra uppenbarde sig investerare! - och nu är klubben räddad

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Publiken vägrade gå hem, och rättighetsinnehavare, TV4 Play/MAX ombads att lämna arenan. Aldrig tidigare i den allsvenska fotbollens 100 -åriga historia har en seriematch slutförts under sådana kaotiska former.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Som en skänk från ovan kom det, telefonsamtalet från en egenföretagare som under tre år ville sponsra med pengar till nya tröjor, byxor, strumpor, bollar till Solväders FC – och en container att förvara utrustningen i. Det har ökat glädjen, stoltheten och spontanfotbollen i området Biskopsgården, nordvästra Göteborg.

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.