Stöddig, men ändå populär

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När radions P1 toppar Ekot med Zlatans avslutade karriär som spelare, då är man stor. Nästan tio minuter om den legendariske spelaren, fem olika namnkunniga personer som kommenterar, plus inslag från Rosengård för att spegla Zlatans karriär. Det är unikt, och kommer sannolikt aldrig inträffa igen för någon svensk idrottsman.

Stöddig och självbelåten, ändå populär

Åsikterna om Zlatan är sannolikt lika många som det finns människor som vet vad fotboll är. Han är allt från gudabenådad till jäkligt stöddig, från ett fysiskt fenomen till en person som faktiskt struntar i allt som omgivningen tycker om honom.

Allt det är Zlatan. Plus en förebild för alla som kommer från tuffa förhållanden som i honom ser att man kan lyckas, trots allt.

Jag tror det är det vi vanliga vita medelklassmänniskor har svårast att riktigt förstå. Att Zlatan faktiskt har visat vägen för så många tusentals barn och ungdomar, inte bara i Sverige utan i världen. Det går att bana sig en ny väg från den utstakade. Man behöver ” bara” vara tre gånger så bra som alla andra. Och för att bli det, behövs det en oerhört stark vilja.

Den starka viljan, och bollbegåvningen, har burit Zlatan hela vägen till framgångens finaste rum. Den där pengar räknas i hundratals miljoner, där antalet medhjälpare som arbetar med marknadsvärdet av stjärnan stiger varje år, men där det faktiskt är lika viktigt som alltid att veta vem man själv är, och ha en liten grupp människor, oftast familjen, som man kan lita på, obetingat.

Har man det, och viljan, lyckas man, om kroppen inte säger ifrån.

Och även om många stöter sig på att Zlatan framträder så oerhört självbelåten och stöddig, så är det hans vilja och begåvning som fått honom att sitta där framför 100-talet mikrofoner på presspodiet, där människor från hela världen vill höra hans senaste ord.

Och tio minuter som förstanyhet i Ekot. Det får man knappt om man är statsministern som avgår. Så Zlatans storhet går aldrig att ifrågasätta.

Det ska bli spännande att se vad som händer nu.

cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.