Stöddig, men ändå populär

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När radions P1 toppar Ekot med Zlatans avslutade karriär som spelare, då är man stor. Nästan tio minuter om den legendariske spelaren, fem olika namnkunniga personer som kommenterar, plus inslag från Rosengård för att spegla Zlatans karriär. Det är unikt, och kommer sannolikt aldrig inträffa igen för någon svensk idrottsman.

Stöddig och självbelåten, ändå populär

Åsikterna om Zlatan är sannolikt lika många som det finns människor som vet vad fotboll är. Han är allt från gudabenådad till jäkligt stöddig, från ett fysiskt fenomen till en person som faktiskt struntar i allt som omgivningen tycker om honom.

Allt det är Zlatan. Plus en förebild för alla som kommer från tuffa förhållanden som i honom ser att man kan lyckas, trots allt.

Jag tror det är det vi vanliga vita medelklassmänniskor har svårast att riktigt förstå. Att Zlatan faktiskt har visat vägen för så många tusentals barn och ungdomar, inte bara i Sverige utan i världen. Det går att bana sig en ny väg från den utstakade. Man behöver ” bara” vara tre gånger så bra som alla andra. Och för att bli det, behövs det en oerhört stark vilja.

Den starka viljan, och bollbegåvningen, har burit Zlatan hela vägen till framgångens finaste rum. Den där pengar räknas i hundratals miljoner, där antalet medhjälpare som arbetar med marknadsvärdet av stjärnan stiger varje år, men där det faktiskt är lika viktigt som alltid att veta vem man själv är, och ha en liten grupp människor, oftast familjen, som man kan lita på, obetingat.

Har man det, och viljan, lyckas man, om kroppen inte säger ifrån.

Och även om många stöter sig på att Zlatan framträder så oerhört självbelåten och stöddig, så är det hans vilja och begåvning som fått honom att sitta där framför 100-talet mikrofoner på presspodiet, där människor från hela världen vill höra hans senaste ord.

Och tio minuter som förstanyhet i Ekot. Det får man knappt om man är statsministern som avgår. Så Zlatans storhet går aldrig att ifrågasätta.

Det ska bli spännande att se vad som händer nu.

cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen