Krönikor

"Idrott inte bara för välmående"

Krönika:  För ett år sedan skrev jag en krönika om regeringens satsning på ett fritidskort för att öka barns och ungdomars möjlighet att delta. Jag ställde mig tveksam till konceptet, inte minst mot bakgrund av ett tidigare misslyckat försök att införa en fritidspeng med samma mål – att förbättra möjligheterna för barn i ekonomiskt utsatta familjer att delta i organiserade fritidsaktiviteter i samma utsträckning som andra barn, skriver Tomas.Peterson. 

Handbollsklubben framstår som ett föredöme

Krönika: Det blir allt tydligare att RF i sin roll som fördelare av skattemedel ”i myndighets ställe” har svårt att leva upp till de krav som samhället ställer när det gäller regler som måste finnas och följas - inte bara i samhället, utan även inom idrottsrörelsen. 

RF:s regelverk är konstruerat så att man konsekvent hellre friar än fäller. Offren, som oftast är barn eller ungdomar, kan inte bevisa sina anklagelser med mindre än att de går omkring med hemlig mikrofon, skriver Tomas  Peterson.

Nya idrotter lockar nya ungdomar

Krönika: Den nya regeringen gör en satsning på ett fritidskort för att öka barns och ungdomars möjlighet att delta. Enligt Tidöavtalet ska fritidskortet finansieras av staten och gälla för alla barn och unga i åldern 6-19 år som är bosatta i Sverige och som går i grundskolan eller gymnasiet. Detta sker samtidigt som behovet av nya föreningar med aktiviteter som attraherar nya grupper av barn och ungdomar växer allt mera, skriver Tomas Petterson

Hur har vi det med vår djävul?

Krönika:: Många människor dricker så mycket att de blir sjuka, vi kallar dem alkoholister. Men de flesta kan hantera sitt drickande. Andra spelar så mycket att de blir missbrukare. Men de flesta kan hantera sitt spelande. 

All verksamhet inom RF-idrotten bygger på tävlandet, annars får man inte vara med (fråga Friskis & Svettis). Men liksom spritdjävulen och speldjävulen finns det också en tävlingsdjävul, skriver Tomas Peterson

Ovärderligt att prata med barnen

Krönika:Jag upplevde Cubakrisen som tolvåring, och blev livrädd inför tanken på ett tredje världskrig. Den dödsskräck som satte sig i mig har aldrig släppt sedan dess. Ingen förstod varför jag sprang tre trappor upp för att lyssna på varje nyhetssändning – inte mina lagkompisar i Halmstads Bollklubbs tredje pojklag, inte klasskamraterna eller mina andra kompisar, skriver Tomas Peterson.

Gammalt vin i nya läglar

Krönika: Ungefär samtidigt som Sverige tar ett rekordstort antal OS-medaljer i Kina föreslår regeringens ”Kommitté för främjande av ökad fysisk aktivitet” att daglig rörelse skall införas som en del av skolans läroplan. 

”I skolan läggs grunden till de vanor och normer som präglar oss genom hela livet. Därför vill vi att samhället ställer tydliga krav som ger förutsättningar för skolorna att öka den fysiska aktiviteten i vardagen, skriver Tomas Petterson.

Vad är det för fel på Örgryte?

Krönika: Min familj har spelat i Halmstads Bollklubb i fyra generationer. Därför var det väl rimligt att min främsta förhoppning inför 2021 års säsong var ett förnyat allsvenskt kontrakt. Min andra förhoppning var att Örgryte IS inte skulle gå upp till Allsvenskan från Superettan. Varför då, undrar vän av ordning – vad är det för fel på ÖIS?, skriver Tomas Petterson

Morgon 6: lika bra att göra det enda raka!

Krönika: konsekvenserna från RF-stämman i maj rullar vidare och provocerar fortfarande. I dag kommer avsntt 6 i serien "Morgondagens idrott". Skribent är Tomas Peterson och han är inne på en annan linje inför framtiden.  

-Staten tvingade RF till besvärlig dubbelroll

Krönika: Riksidrottsstyrelsen föreslår inför RF-stämman den 28–30 maj att Friskis&Svettis ska väljas in som ett specialidrottsförbund. Man konstaterar att Friskis&Svettis bedriver en idrottsverksamhet med en tydlig inriktning mot lustfylld och lättillgänglig träning för alla. Dess verksamhet bedöms ha betydande förmåga att stärka idrottsrörelsen i arbetet med Strategi 2025, ett förändringsarbete som ska leda till att fler ska vilja och kunna idrotta i förening hela livet. Med samma argument föreslog RF ett inval även på 2019 års stämma, skriver Tomas Peterson

Proffs är åtskilliga, med all rätt

Krönika: Vad betyder professionalism inom idrotten? Vi slänger oss bekvämt med begrepp som proffs, proffsig, professionell, professionalisering, men vad betyder de? Och vilken är relationen till professionalismens motsats – amatörismen?, skriver Tomas Peterson

De som startar senare slutar oftare och tidigare

Krönika: Inom RF pågår ett förändringsarbete kallat Strategi 2025. Målsättningen är att fler ska vilja och kunna idrotta i förening hela livet. Antalet aktiva och aktiviteter inom RF har minskat under i princip hela 2000-talet, detta trots de stora reformerna Handslaget och Idrottslyftet.

De hittills största och dyraste politiska reformerna inom idrottspolitiken har således haft ett uttalat socialt innehåll. Vad är det då som händer? Idrottsforskaren Lars Magnus Engström tyckte sig se en tendens i verksamheten, ungefär ”de som tränar, de tränar allt mer, och de som inte tränar alls, de blir allt fler”, skriver Tomas Peterson

Bevisligen fungerar inte ungdomssatsningarna

Krönika: Ett av de få områden där det råder konsensus mellan de politiska partierna är idrottspolitiken. Förtroendet för idrottsrörelsen är så stort att Riksidrottsförbundet, istället för riksdagen, fördelar idrottens skattemedel i myndighets ställe. 

Centrum för idrottsforsknings årliga uppföljningar av statens stöd till idrotten visar dock allt mer entydigt att idrotten är ojämlik, skriver Tomas Peterson.

Barnkonventionen antogs - och sen då?

Krönika: FN:s konvention om barnets rättig¬heter blev lag i Sverige från den 1 januari 2020. Detta har gett upphov till stora – och enligt experterna naiva – förväntningar från tusentals ideellt engagerade ungdomsledare inom idrottsrörelsen: nu ska vi med hjälp av den nya lagen skapa en verksamhet som verkligen utgår från barnens behov och intressen, inte de vuxnas, skriver Tomas Peterson, ny medarbetare på Idrottens Affärer

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.