Barnkonventionen antogs - och sen då?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

FN:s konvention om barnets rättig¬heter blev lag i Sverige från den 1 januari 2020. Detta har gett upphov till stora – och enligt experterna naiva – förväntningar från tusentals ideellt engagerade ungdomsledare inom idrottsrörelsen: nu ska vi med hjälp av den nya lagen skapa en verksamhet som verkligen utgår från barnens behov och intressen, inte de vuxnas

Om vi bortser från pandemin, och det kan vi i detta fall, vad har hänt? Hittills inget? Är den nya lagen blott en vackert målad fasad? Eller gäller den inte för idrottens barn- och ungdomsverksamhet?

Uppmärksammat fall

Här är annars ett fall man skulle kunna arbeta med. För ett år sedan uppmärksammades Helsingborg City FC i media, inom fotbollen och hos kommunens fritidsförvaltning för att verksamheten stred mot fotbollens värderingar och kommunens principer för verksamhetsstöd. I en uppföljning ett år senare i tidskriften Offside konstateras att ”man ändrade några formuleringar på hemsidan och tog bort några rader som stack ut.”

I övrigt har det inte hänt något. 

Kvar på träningsplanen står en ung man, utan någon ledar- eller tränarutbildning, vars enda fotbollserfarenhet är från sin egen åldersgrupp i Helsingborgs IF, med en syn på barnuppfostran som för tankarna till tidigt 50-tal och med verksamhetsprinciper som går emot all rimlig innebörd i Barnkonventionen. Affärsidén är att sälja barn till utlandet. Vad gör idrotten åt detta? RF, som fördelar skattepengar i regeringens ställe, hänvisar till Fotbollförbundet, som hänvisar till sitt skånedistrikt, som i sin tur säger att det hela är för djävligt, men att i övrigt är det klubbmedlemmarnas sak. 

Kommunen säger att man har tvingat föreningen att ändra några formuleringar i programmet – i övrigt ”är det tyvärr omöjligt för oss att kontrollera allt” (det är ju tur att detta handlar om fritidsförvaltningen och inte – till exempel – om kommunens äldrevård eller hemtjänst).

Varför används inte lagen?

När samhället nu har instiftat Barnkonventionen som lag, varför används den inte? Om inte organisationssverige engagerar sig, så kan varje skattebetalande helsingborgare överklaga fritidsnämndens beslut att stödja denna verksamhet i form av organisationsstöd, reducerad planhyra, kommunalt aktivitetsstöd osv, med motiveringen att den strider mot Barnkonventionen. 

Den intresserade läsaren rekommenderas Anders Bengtssons utmärkta uppföljning om Helsingborg City FC i tidskriften Offside, nr 4/2020.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.