Barnkonventionen antogs - och sen då?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

FN:s konvention om barnets rättig¬heter blev lag i Sverige från den 1 januari 2020. Detta har gett upphov till stora – och enligt experterna naiva – förväntningar från tusentals ideellt engagerade ungdomsledare inom idrottsrörelsen: nu ska vi med hjälp av den nya lagen skapa en verksamhet som verkligen utgår från barnens behov och intressen, inte de vuxnas

Om vi bortser från pandemin, och det kan vi i detta fall, vad har hänt? Hittills inget? Är den nya lagen blott en vackert målad fasad? Eller gäller den inte för idrottens barn- och ungdomsverksamhet?

Uppmärksammat fall

Här är annars ett fall man skulle kunna arbeta med. För ett år sedan uppmärksammades Helsingborg City FC i media, inom fotbollen och hos kommunens fritidsförvaltning för att verksamheten stred mot fotbollens värderingar och kommunens principer för verksamhetsstöd. I en uppföljning ett år senare i tidskriften Offside konstateras att ”man ändrade några formuleringar på hemsidan och tog bort några rader som stack ut.”

I övrigt har det inte hänt något. 

Kvar på träningsplanen står en ung man, utan någon ledar- eller tränarutbildning, vars enda fotbollserfarenhet är från sin egen åldersgrupp i Helsingborgs IF, med en syn på barnuppfostran som för tankarna till tidigt 50-tal och med verksamhetsprinciper som går emot all rimlig innebörd i Barnkonventionen. Affärsidén är att sälja barn till utlandet. Vad gör idrotten åt detta? RF, som fördelar skattepengar i regeringens ställe, hänvisar till Fotbollförbundet, som hänvisar till sitt skånedistrikt, som i sin tur säger att det hela är för djävligt, men att i övrigt är det klubbmedlemmarnas sak. 

Kommunen säger att man har tvingat föreningen att ändra några formuleringar i programmet – i övrigt ”är det tyvärr omöjligt för oss att kontrollera allt” (det är ju tur att detta handlar om fritidsförvaltningen och inte – till exempel – om kommunens äldrevård eller hemtjänst).

Varför används inte lagen?

När samhället nu har instiftat Barnkonventionen som lag, varför används den inte? Om inte organisationssverige engagerar sig, så kan varje skattebetalande helsingborgare överklaga fritidsnämndens beslut att stödja denna verksamhet i form av organisationsstöd, reducerad planhyra, kommunalt aktivitetsstöd osv, med motiveringen att den strider mot Barnkonventionen. 

Den intresserade läsaren rekommenderas Anders Bengtssons utmärkta uppföljning om Helsingborg City FC i tidskriften Offside, nr 4/2020.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.