Barnkonventionen antogs - och sen då?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

FN:s konvention om barnets rättig¬heter blev lag i Sverige från den 1 januari 2020. Detta har gett upphov till stora – och enligt experterna naiva – förväntningar från tusentals ideellt engagerade ungdomsledare inom idrottsrörelsen: nu ska vi med hjälp av den nya lagen skapa en verksamhet som verkligen utgår från barnens behov och intressen, inte de vuxnas

Om vi bortser från pandemin, och det kan vi i detta fall, vad har hänt? Hittills inget? Är den nya lagen blott en vackert målad fasad? Eller gäller den inte för idrottens barn- och ungdomsverksamhet?

Uppmärksammat fall

Här är annars ett fall man skulle kunna arbeta med. För ett år sedan uppmärksammades Helsingborg City FC i media, inom fotbollen och hos kommunens fritidsförvaltning för att verksamheten stred mot fotbollens värderingar och kommunens principer för verksamhetsstöd. I en uppföljning ett år senare i tidskriften Offside konstateras att ”man ändrade några formuleringar på hemsidan och tog bort några rader som stack ut.”

I övrigt har det inte hänt något. 

Kvar på träningsplanen står en ung man, utan någon ledar- eller tränarutbildning, vars enda fotbollserfarenhet är från sin egen åldersgrupp i Helsingborgs IF, med en syn på barnuppfostran som för tankarna till tidigt 50-tal och med verksamhetsprinciper som går emot all rimlig innebörd i Barnkonventionen. Affärsidén är att sälja barn till utlandet. Vad gör idrotten åt detta? RF, som fördelar skattepengar i regeringens ställe, hänvisar till Fotbollförbundet, som hänvisar till sitt skånedistrikt, som i sin tur säger att det hela är för djävligt, men att i övrigt är det klubbmedlemmarnas sak. 

Kommunen säger att man har tvingat föreningen att ändra några formuleringar i programmet – i övrigt ”är det tyvärr omöjligt för oss att kontrollera allt” (det är ju tur att detta handlar om fritidsförvaltningen och inte – till exempel – om kommunens äldrevård eller hemtjänst).

Varför används inte lagen?

När samhället nu har instiftat Barnkonventionen som lag, varför används den inte? Om inte organisationssverige engagerar sig, så kan varje skattebetalande helsingborgare överklaga fritidsnämndens beslut att stödja denna verksamhet i form av organisationsstöd, reducerad planhyra, kommunalt aktivitetsstöd osv, med motiveringen att den strider mot Barnkonventionen. 

Den intresserade läsaren rekommenderas Anders Bengtssons utmärkta uppföljning om Helsingborg City FC i tidskriften Offside, nr 4/2020.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.