Barnkonventionen antogs - och sen då?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

FN:s konvention om barnets rättig¬heter blev lag i Sverige från den 1 januari 2020. Detta har gett upphov till stora – och enligt experterna naiva – förväntningar från tusentals ideellt engagerade ungdomsledare inom idrottsrörelsen: nu ska vi med hjälp av den nya lagen skapa en verksamhet som verkligen utgår från barnens behov och intressen, inte de vuxnas

Om vi bortser från pandemin, och det kan vi i detta fall, vad har hänt? Hittills inget? Är den nya lagen blott en vackert målad fasad? Eller gäller den inte för idrottens barn- och ungdomsverksamhet?

Uppmärksammat fall

Här är annars ett fall man skulle kunna arbeta med. För ett år sedan uppmärksammades Helsingborg City FC i media, inom fotbollen och hos kommunens fritidsförvaltning för att verksamheten stred mot fotbollens värderingar och kommunens principer för verksamhetsstöd. I en uppföljning ett år senare i tidskriften Offside konstateras att ”man ändrade några formuleringar på hemsidan och tog bort några rader som stack ut.”

I övrigt har det inte hänt något. 

Kvar på träningsplanen står en ung man, utan någon ledar- eller tränarutbildning, vars enda fotbollserfarenhet är från sin egen åldersgrupp i Helsingborgs IF, med en syn på barnuppfostran som för tankarna till tidigt 50-tal och med verksamhetsprinciper som går emot all rimlig innebörd i Barnkonventionen. Affärsidén är att sälja barn till utlandet. Vad gör idrotten åt detta? RF, som fördelar skattepengar i regeringens ställe, hänvisar till Fotbollförbundet, som hänvisar till sitt skånedistrikt, som i sin tur säger att det hela är för djävligt, men att i övrigt är det klubbmedlemmarnas sak. 

Kommunen säger att man har tvingat föreningen att ändra några formuleringar i programmet – i övrigt ”är det tyvärr omöjligt för oss att kontrollera allt” (det är ju tur att detta handlar om fritidsförvaltningen och inte – till exempel – om kommunens äldrevård eller hemtjänst).

Varför används inte lagen?

När samhället nu har instiftat Barnkonventionen som lag, varför används den inte? Om inte organisationssverige engagerar sig, så kan varje skattebetalande helsingborgare överklaga fritidsnämndens beslut att stödja denna verksamhet i form av organisationsstöd, reducerad planhyra, kommunalt aktivitetsstöd osv, med motiveringen att den strider mot Barnkonventionen. 

Den intresserade läsaren rekommenderas Anders Bengtssons utmärkta uppföljning om Helsingborg City FC i tidskriften Offside, nr 4/2020.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.