Barnkonventionen antogs - och sen då?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

FN:s konvention om barnets rättig¬heter blev lag i Sverige från den 1 januari 2020. Detta har gett upphov till stora – och enligt experterna naiva – förväntningar från tusentals ideellt engagerade ungdomsledare inom idrottsrörelsen: nu ska vi med hjälp av den nya lagen skapa en verksamhet som verkligen utgår från barnens behov och intressen, inte de vuxnas

Om vi bortser från pandemin, och det kan vi i detta fall, vad har hänt? Hittills inget? Är den nya lagen blott en vackert målad fasad? Eller gäller den inte för idrottens barn- och ungdomsverksamhet?

Uppmärksammat fall

Här är annars ett fall man skulle kunna arbeta med. För ett år sedan uppmärksammades Helsingborg City FC i media, inom fotbollen och hos kommunens fritidsförvaltning för att verksamheten stred mot fotbollens värderingar och kommunens principer för verksamhetsstöd. I en uppföljning ett år senare i tidskriften Offside konstateras att ”man ändrade några formuleringar på hemsidan och tog bort några rader som stack ut.”

I övrigt har det inte hänt något. 

Kvar på träningsplanen står en ung man, utan någon ledar- eller tränarutbildning, vars enda fotbollserfarenhet är från sin egen åldersgrupp i Helsingborgs IF, med en syn på barnuppfostran som för tankarna till tidigt 50-tal och med verksamhetsprinciper som går emot all rimlig innebörd i Barnkonventionen. Affärsidén är att sälja barn till utlandet. Vad gör idrotten åt detta? RF, som fördelar skattepengar i regeringens ställe, hänvisar till Fotbollförbundet, som hänvisar till sitt skånedistrikt, som i sin tur säger att det hela är för djävligt, men att i övrigt är det klubbmedlemmarnas sak. 

Kommunen säger att man har tvingat föreningen att ändra några formuleringar i programmet – i övrigt ”är det tyvärr omöjligt för oss att kontrollera allt” (det är ju tur att detta handlar om fritidsförvaltningen och inte – till exempel – om kommunens äldrevård eller hemtjänst).

Varför används inte lagen?

När samhället nu har instiftat Barnkonventionen som lag, varför används den inte? Om inte organisationssverige engagerar sig, så kan varje skattebetalande helsingborgare överklaga fritidsnämndens beslut att stödja denna verksamhet i form av organisationsstöd, reducerad planhyra, kommunalt aktivitetsstöd osv, med motiveringen att den strider mot Barnkonventionen. 

Den intresserade läsaren rekommenderas Anders Bengtssons utmärkta uppföljning om Helsingborg City FC i tidskriften Offside, nr 4/2020.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen