Satsningen, anläggningen blev som ny

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

 

 

Runt om i Sverige står mängder av stilikoner enligt dåtidens norm. I synnerhet i form av identiska träläktare för fotboll a la 50- och 60-tal. många har nu gjort sitt och en efter försvinner de, det samma gäller simhallar. Stereotypa hallar för inomhusidrott står sedan på tur. 

En majoritet av Idrotts-Sveriges  hallar och arenor börjar om inte förfalla, men ändå se nedgångna ut. De är medfarna efter årtionden av slitage efter all användning. Folk har kommit och gått, burit på diverse packning, haft bråttom. Det har satt sina spår och i den allmänna kommunala sparivern har reparationer fått vänta…

Då kommer prioriteringarna

” Det tar vi i nästa budget”, har det hetat på många håll. Äldrevården och barnomsorgen måste prioriteras”, har blivit en bruklig term.

Och det vet vi var en av oss, när bristerna börjar visa sig på en fastighet, då tilltar både sprickor och skavanker – och kostnaderna. 

Ett nybygge när projekteringen visar att det blir lite väl dyrt stoppar den tilltänkta satsningen. Så närkommunansvariga börjar leta besparingar minskar det angelägna behovet . Vissa inslag försvinner, andra blir mindre och färre, ja, t o m hallens yttermått förändras.

En dag visar det sig, just därför, att vissa aktiviteter och idrotter inte är möhliga att utöva i hallen … 

Det har blivit bakvänt och beslut har senare tagits under stressade former.

 Och värst av allt i kostnadsavseende – äldre simhallar!   Med sprickor i gammalt kakel och vattenledningar som läcker – då behövs en stor plånbok…

450 arenor att sköta!

Apopå utgifter, man ryggar tillbaka inför uppgiften att Stockholms Stad har som ansvar att sköta bokning, drift och skötsel av stadens, Håll i er nu, 450 idrottsanläggningar.

Desto mer berömvärt och anmärkningsvärt att politikerna tog beslutet att ändå göra en total make over av Kristinebergs idrottsplats som står inför ett 100-årsfirande.

Det har lappats och målats under åren och anläggningen har varit tämligen fräsch, men märkt av tiden.

Nu har en i det en i det närmaste total förvandling skett till glädje för bl a fotboll- och friidrottsföreningar på kvällstid och skolor på dagtid. Alla gynnas av sevärt bättre villkor för träning och tävlingar.

Dessutom ska närliggande Stadshagen omvandlas till en tätare stadsdel med nya bostäder, skola och förskola som kräver yta. Idrottsplatsen där ska byggas om, vilket innebär att en av de fullstora spelplanerna behöver flyttas. För att kunna tillgodose behovet av idrottsytor på Kungsholmen planeras en ny 11-spelsplan i närheten och placeringen utreds.  

I två år har renoveringen sav Kristineberga IP pågått.  Här finns nu nytt konstgräs, ny beläggning på löparbanorna, renoverade omklädningsrum, ny belysning och master. Inte nog med det – anläggningen har också fått många miljöbefrämjande lösningar som solceller, växttak och granulatfällor. 

Norra Stockholm har därmed en starkt efterlängtad och modern idrottsanläggning som framstår som en modell för många kommuner  runt om i landet.

Att bry sig och värna om hallar och planer för idrott är vad RF:s satsning,Projektstöd IF, handlar om, Det som också benämns ”Stöd till anläggningar och idrottsmiljöer”.

Riksidrottsförbundet har, med stöd av regeringsmedel, reserverat miljoner till stöd för anläggningar och idrottsmiljö som är i behov av uppdatering. Och de är många.

Samtidigt har RF pssat på att tipsa om andra möjliga bidragsgivare.

Listan där du kan hitta pengar

Förutom RF:s stöd till anläggningar och idrottsmiljöer finns flera organisationer och myndigheter som föreningar ofta kan söka stöd från. Ambitiösa och kreativa kan ta armkrok med kommunen och gemensam  göra anspråk på  ”nya anläggningar”. .

Hos Arvsfonden kan föreningar söka lokalstöd till ny verksamhet för barn, ungdomar, äldre samt personer med funktionsnedsättning. Jordbruksverket, Boverket oär andra tänkbara partners. 

Det kan också finnas lokala stiftelser och fonder som delar ut stöd till anläggningar och idrottsmiljöer, till exempel lokala bankstiftelser. 

Projektstöd IF Anläggning är en del av idrottens stödsystem. Stödet är tänkt att bidra till att skapa nya idrottsmiljöer och utveckla befintliga idrottsmiljöerför att bedriva och utveckla idrotten i enlighet med Strategi 2025. 

Ett av idrottsrörelsens prioriterade områden är att öka tillgängligheten till anläggningar och idrottsmiljöer och  

Under 2025 kommer föreningar  att  också kunna söka anläggningsstöd för projekt som riktar sig mot målgruppen 65 år och äldre. 

Stöden administreras i första hand av respektive RF-SISU distrikt. RF-SISU distrikten väljer själva hur de lägger upp sin bidragsgivning utifrån gällande regelverk och riktlinjer. Den nya stödformen administreras av RF med stöd av distrikten. 

Det kan också finnas lokala stiftelser och fonder som delar ut stöd till anläggningar och idrottsmiljöer, till exempel lokala bankstiftelser.  Distriktsidrottsförbund sitter på svaren.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden. 

Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.

I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.