Klart förslag- början till nyordning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Rapporten från Centrum för Idrottsforskning var en trist signal om att svensk elitidrott inte är nödvändigt bra utformad. Granskningen påvisade att elitidrotten står inför ett vägskäl.  Men det visste vi sedan tidigare.

Redan 2020 i rapporten ”Remiss – elitidrott 2030” kunde vi läsa, att ”något är på väg att spricka” för svensk elitidrott. Rubriken då var ”Ett sluttande plan.”

Nu går larmet igen.  Det behövs en statlig idrottsutredning, och vi har redan gjort ett förslag. Läs här om ett utkast till direktiv. 

Centrum för Idrottsforskning, med professor Johan R. Norberg i spetsen ger idrotten underbetyg

Nu måstereaktionen bli starkare och mer meningsfull. Det behövs en statlig idrottsutredning, och vi har redan gjort ett förslag. Läs här om ett utkast till direktiv. 

Vid senaste RF-stämman valdes Anna Iwarsson till RF:s ordförande. En gedigen idrottsledare med erfarenhet från alla nivåer fick det stora ansvaret att leda svensk idrott. Nu är det bråttom att baxa upp idrotten ur det dike där tidigare ledningar har kört ned. 

Regeringen måste tillsätta en statlig utredning, givetvis med företrädare för idrotten, för att skapa riktlinjer

Nya riktlinjer

Där måste man naturligtvis också behandla självförvållade tokigheter som fördelningen av RF-stödet till specialförbunden.

 

Idrottsministern Jacob Forssmed (kd), har ännu inte gjort några avtryck. Han får ändå berömmande ord från ordföranden från större förbund, men behöver hjälp. Därför har jag hjälpt honom, och RF:s ledning, med utkast till direktiv till en ny idrottsutredning. Kanske kan en sådan få samma betydelse som den klassiska ”Idrott åt alla” (SOU 1969:29), som lade grunden till statens syn på idrotten. 

Här kommer ett förslag på direktiv till 2024 års idrottsutredning:

 

Svensk idrott är landets största folkrörelse med 19 000 föreningar, närmare 800 000 ledare och tre miljoner medlemmar.

 

Om de ideella insatserna skulle avlönas med en fritidsledarlön skulle det kosta 20 miljarder kronor per år. En betydande insats för samhället.

Mer än 2 miljarder

Det ordinarie statsanslaget är ca 2 miljarder per år. Kommunernas totala stöd, i första hand till byggande och drift av anläggningar är sju gånger så stort.

Nu står svensk idrott inför stora utmaningar. 

Bredden i svensk idrott ger många barn och ungdomar möjligheten att komma i kontakt med många idrotter. Rapporter under senare tid visar, att detta inte är en tillräcklig grund för att också utveckla en framgångsrik elitverksamhet.

Utredningen bör, i bred dialog med idrottsrörelsen, analysera för- och nackdelar med den nuvarande uppdelningen i tre centralorganisationer (RF, SOK och Parasport Sverige) för utveckling av elitidrotten. 

Den ekonomiska tryggheten för de atleter som satsar på elitidrott måste öka. Nästan var femte olympier lever under existensminimum. De saknar möjligheter både till pensions- och sjukpenninggrundande inkomst. 

Nya förslag skasyfta till att förbättra elitidrottarnas möjligheter att kombinera elitidrott och högskolestudier. Lärdom borde utnyttjas från tidigare försök som Sport Campus Sweden, där Stockholmsregionens idrottsorganisationer, kommuner och lärosäten tillsammans skapade en organisation, som gav totalt 550 elitidrottare i regionen ett starkt stöd. En satsning som nonchalerades centralt. 

Ett allvarligt hinder för utvecklingen är bristen på anläggningar. Utredningen bör lämna förslag om hur stat och kommun på ett bättre sätt ska kunna samverka, så att det stora behovet av idrottsanläggningar bättre kan tillgodoses.

Under senare år har idrottsrörelsen fått speciella resurser för att arbeta med projekt som har stark koppling till den samhällspolitiska debatten. Utredningen bör analysera resultatet av dessa satsningar.

Föreningslivets speciella förutsättningar för att göra samhällsinsatser bör granskas i ett försök att hitta en strategi. De grundläggande förutsättningarna för föreningar, av olika karaktär och kapacitet ska synas för att skärpa verksamhet med skiftande möjligheter.

Behövs tre aktörer?

Utredningen ska behandla frågan om motiven för, den önskvärda nivån och fördelningen av det långsiktiga stödet från riksdag, landsting och kommuner.

En central fråga är fördelningen av statsstödet. På det viset ska också rollerna blottas för de tre ledande aktörerna, RF, SOK och Parasporten. Utredningen bör lämna förslag om hur den framtida fördelningen av centrala medel till idrottsrörelsen ska ske.

Flera specialförbund har ifrågasatt fördelningsprinciperna med hänvisning till att riksidrottsstyrelsen inte kan leva upp till lagstiftningens krav på neutralitet vid fördelning av medel. En skärpning av villkoren är nödvändig.

Som synes. en nödvändig revision Ansträngningarna tar tid och jobbet måste komma igång omedelbart.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.