Krönikor

Skuggornas ÖFK nära en konkurs
Krönika: Vinna eller försvinna har länge varit ett starkt krav på Östersunds FK.  På söndagen räckte det visserligen med ett kryss fixat i 90:e  minuten borta mot Utsikten. Men den närmaste tiden är kravet skarpare: Seger mot Norrby i lördagens avslutande match samt seger i de två följande kvalmatcherna mot Falkenberg (?).

Det är mer än platsen i Superettan som är i fara. Vid en degradering till division 1 är konkursen oundviklig. Elitbolagsstyrelsen har redan vid en extra bolagsstämma bemyndigats att begära klubben i konkurs, skriver Thord Eric Nilsson

Ett nytt kapitel i följetongen runt ÖFK

Krönika: Daniel Kindberg, Östersunds fotbollsklubbs ordförande under glansperioden, är en man som skapar rubriken. Oavsett han vill eller inte.  Han var häktad, erkände sponsorfiffel, nekade sedan men dömdes i tingsrätten till tre års fängelse, men friades i Hovrätten. Under tre tunga år han samtidigt flitigt kritiserat sina efterträdare i fotbollsklubben.

Nu applåderar han att en rad klubbmedlemmar föreslagit honom i Östersunds Fotbollsklubbs styrelse.  ÖFK:s ordförande Mattias Rasteby har diplomatiskt kommenterat att det är klubbens medlemmar som avgör. 

Märkliga affärer skapar nya frågor

Krönika: Östersunds FK är och förblir en klubb för rubriker. Bortsett från Europaframgången har det mest varit ekonomin som har skapat rubriker. Utebliven mångmiljonaffär med Libyen, utlovad  men utebliven 15 miljoners satsning från en utländsk sponsor, och nu senast en och en halv miljon upp i rymden i form av kryptovalutan onecoin.

Ingen av missarna påverkar nuvarande läge, som är tufft nog ändå och allt ligger en bit bakåt i tiden. Men onecoinhistorien har kommit i dagen, skriver Thord-Eric Nilsson.

ÖFK, från – 23 miljoner till + 461 000 kr

Krönika: Östersunds fotbollsklubb klarade sitt allsvenska kontrakt och lyckades i helgen med knapp marginal komma till kvartsfinal i Svenska cupen. Prestationer som ändå förbleknar i jämförelse med det ekonomiska lyft klubben gjort.

ÖFK har under ett år förvandlat ett kapitalunderskott på nära 22,6 miljoner till ett överskott på 461 tusen kronor. Resultatunderskottet 2019 var 55 miljoner, det senaste året redovisas ett överskott på sju miljoner, sammanfattar Thord- Eric Nilsson.

Ljuset i tunneln dämpades i Östersund

Krönika: Omtumlande torde vara den bästa definitionen om läget i Östersunds FK.  Sjätte allsvenska säsongen är säkrad samtidigt som det kommer ett ljus i den ekonomiska tunneln. Så, tre veckor före jul, slår plötsligt döden till och grusar nya rekryteringsplaner, skriver Thord Eric Nilsson

Med nye tränare tändes hoppet inför framtiden

Krönika: Östersunds FK är Allsvenskans Fågel Fenix.

Strax före årsskiftet nekades Östersunds FK elitlicens, men fick det ändrat med ett nödrop. Bokslutet visade en årsförlust på nästan 53 miljoner. För laget började säsongen lika hackigt, stopp i cupens gruppspel och efter 14 omgångar sista plats i Allsvenskan..,skriver Thord-Eric Nilsson.

Bajen-ÖFK, ytterligheterna möts i premiären

Krönika: Dan före dan och den försenade allsvenska starten finns många frågetecken och förväntningar för seriens ”gossen Ruda” Östersunds FK.

Många minns just den allsvenska premiären för fyra år sedan. ÖFK chockade de flesta, inte främst för 1-1 mot just Hammarby men för det spel laget presterade. Men det var på trollkarlen Potters tid, skriver Thord Eric Nilsson.

Nu är längdskidor inne i silly season

De här dagarna skulle skidsäsongens mästerskap ha avslutats med SM i Boden. Men coronaviruset stoppade skidsäsongen, som plötsligt förvandlades till något av ”silly season”. Här skriver Thord-Eric Nilsson och synar skidsporten. 

All turbulens började med att landslagschefen Rikard Grip inför förra säsongen tvingades sluta. Det beslutet var obe-grip-ligt.

Fortsatt dividerande i Östersund

Krönika: Hela samhället kommer att gå på lågvarv så länge Coronakrisen varar. Idrotten är inte undantagen. För proffsidrotten med höga löner att betala blir det extra tufft. Sämsta utgångsläget har onekligen Östersunds FK som har varit i kris minst ett halvår., 

Men kommer Corona-viruset att hjälpa eller knäcka ÖFK?, skriver Thord-Eric Nilsson
Ett nytt bra lag tar faktiskt form just nu

Krönika: Samtidigt som Östersunds FK startar sitt cupspel bättre än någonsin med gruppledning och 9-0 på två matcher jobbar klubben mot sin största ekonomiska uppförsbacke. Klarar man den är klubbens ekonomiska prestation att jämföra med den sportsliga prestationen succéåret 2017, skriverThord-Eric Nilsson

Sent uppvaknande i Östersund

Krönika: För Östersunds Fotbollsklubb är det nu en kamp mot klockan. Om en vecka skall man vara inne med överklagande av licensnämndens beslut att inte ge licens för allsvenskt spel. Och äntligen har klubben kommit till skott med att sänka personalkostnaderna med en tredjedel.

Personalminskningen borde ha skett redan för ett år sedan eller åtminstone efter extra årsmötet i april.  När medlemmarna informerades i september var det redan för sent för att få effekt i år. Nu återstår det att se vad som blir realitet – och när, skriver Thord-Eric Nilsson

Det värsta: största hoten återstår

Krönika: Thord Eric Nilsson är en institution i Jämtland. Han har jobbat som journalist i Östersund sedan 1957och följt Östersunds FK:s  uppgång och fall in i minsta detalj. Här ger han sin syn på vad som har hänt och vad som kommer att ske med klubben.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.