Skuggornas ÖFK nära en konkurs

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vinna eller försvinna har länge varit ett starkt krav på Östersunds FK.  På söndagen räckte det visserligen med ett kryss fixat i 90:e  minuten borta mot Utsikten. Men den närmaste tiden är kravet skarpare: Seger mot Norrby i lördagens avslutande match samt seger i de två följande kvalmatcherna mot Falkenberg (?).
Det är mer än platsen i Superettan som är i fara. Vid en degradering till division 1 är konkursen oundviklig. Elitbolagsstyrelsen har redan vid en extra bolagsstämma bemyndigats att begära klubben i konkurs
GlanseÖFK, flagnar om en de mest omdiskuterade klubbarna i svensk fotboll de senaste åren. Östersunds FK står inför ett konkurshot.
Med ett kapitalunderskott på 18 miljoner, som måste återställas på vårkanten och utan de tio miljoner klubben får från Svensk elitfotboll går det inte att driva klubben vidare. Till och med återställt kapital räcker inte entré och sponsorpengar till att driva ett proffslag.
De normala sponsorintäkterna har på senare år varit rätt magra. ”Kindberg-affären”, de sjunkande resultaten och coronan är faktorer som gjort att intäkterna minskat. 

Lokal konkurrens

Den lokala konkurrensen har ökat med från basketlag i topp av på de herr (Jämtland) och damligan (Östersund). Östersunds Ishockeyklubbs avancemang och lyckade upptakt i Allsvenskan har spetsat till det lite extra.
Anmärkningsvärt är att fotbollsklubben vid sidan av sponsorer fått in cirka 30 miljoner efter glansdagarna. Investeringar, inklusive aktier, med mycket små möjligheter till återbäring.
Blir man kvar i Superettan måste ytterligare uppemot 20 miljoner fram på samma sätt.  Hur märkligt det än kan låta har en del i den inre cirkeln inte gett upp de förhoppningarna. 

Bättre än de flesta klubbar

Personligen är jag beredd på att klubbens glansdagar kommer att stanna vid tio år, tre på väg upp i Superettan, fantastiska sex år i Allsvenskan och så ett år på dekis i Superettan. Lägg till det cupseger och ett fantastiskt Europaäventyr, överträffat bara av ett fåtal svenska klubbar. 
Två säsonger med god ekonomi där fem normala årsinkomster resulterade i ”bara” 23 miljoner i överskott. 23 miljoner som inte bara försvann utan även resulterade i lika stort underskott under 2019.
Om klubben slutar på det sätt som nu börjar skymta kommer säkert både plus och minus att analyseras.
När det gäller de sportsliga framgångarna 2012-2018 är utan tvekan förklaringen Graham Potter och hans stab. Bedömare utifrån menar att tveksamma pengar låg bakom. Men det var inte (små) slantarna som gjorde ÖFK. Troligen hade det dock blivit svårt utan dem.

Kindbergs ande

Klubbordföranden Daniel Kindbergs hade säkert sin betydelse både på det ena och andra sättet. Hans ande svävade även över klubben långt in iförluståren, vars utgiftsnivå grundades redan på Kindbergs tid.
När motgångarna började blev allt ett ekorrhjul.  Tränarbyten, delvis nytt lag varje säsong och krav på försäljningar för att rädda ekonomin.
Det har tagit halva serien innan man fått ordning på det nya laget. I september-oktober har ÖFK bara förlorat en match. En formkurva som kan vara bra om det blir kval.
Då finns det ändå vissa förhoppningar inför framtiden.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.