Skuggornas ÖFK nära en konkurs

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vinna eller försvinna har länge varit ett starkt krav på Östersunds FK.  På söndagen räckte det visserligen med ett kryss fixat i 90:e  minuten borta mot Utsikten. Men den närmaste tiden är kravet skarpare: Seger mot Norrby i lördagens avslutande match samt seger i de två följande kvalmatcherna mot Falkenberg (?).
Det är mer än platsen i Superettan som är i fara. Vid en degradering till division 1 är konkursen oundviklig. Elitbolagsstyrelsen har redan vid en extra bolagsstämma bemyndigats att begära klubben i konkurs
GlanseÖFK, flagnar om en de mest omdiskuterade klubbarna i svensk fotboll de senaste åren. Östersunds FK står inför ett konkurshot.
Med ett kapitalunderskott på 18 miljoner, som måste återställas på vårkanten och utan de tio miljoner klubben får från Svensk elitfotboll går det inte att driva klubben vidare. Till och med återställt kapital räcker inte entré och sponsorpengar till att driva ett proffslag.
De normala sponsorintäkterna har på senare år varit rätt magra. ”Kindberg-affären”, de sjunkande resultaten och coronan är faktorer som gjort att intäkterna minskat. 

Lokal konkurrens

Den lokala konkurrensen har ökat med från basketlag i topp av på de herr (Jämtland) och damligan (Östersund). Östersunds Ishockeyklubbs avancemang och lyckade upptakt i Allsvenskan har spetsat till det lite extra.
Anmärkningsvärt är att fotbollsklubben vid sidan av sponsorer fått in cirka 30 miljoner efter glansdagarna. Investeringar, inklusive aktier, med mycket små möjligheter till återbäring.
Blir man kvar i Superettan måste ytterligare uppemot 20 miljoner fram på samma sätt.  Hur märkligt det än kan låta har en del i den inre cirkeln inte gett upp de förhoppningarna. 

Bättre än de flesta klubbar

Personligen är jag beredd på att klubbens glansdagar kommer att stanna vid tio år, tre på väg upp i Superettan, fantastiska sex år i Allsvenskan och så ett år på dekis i Superettan. Lägg till det cupseger och ett fantastiskt Europaäventyr, överträffat bara av ett fåtal svenska klubbar. 
Två säsonger med god ekonomi där fem normala årsinkomster resulterade i ”bara” 23 miljoner i överskott. 23 miljoner som inte bara försvann utan även resulterade i lika stort underskott under 2019.
Om klubben slutar på det sätt som nu börjar skymta kommer säkert både plus och minus att analyseras.
När det gäller de sportsliga framgångarna 2012-2018 är utan tvekan förklaringen Graham Potter och hans stab. Bedömare utifrån menar att tveksamma pengar låg bakom. Men det var inte (små) slantarna som gjorde ÖFK. Troligen hade det dock blivit svårt utan dem.

Kindbergs ande

Klubbordföranden Daniel Kindbergs hade säkert sin betydelse både på det ena och andra sättet. Hans ande svävade även över klubben långt in iförluståren, vars utgiftsnivå grundades redan på Kindbergs tid.
När motgångarna började blev allt ett ekorrhjul.  Tränarbyten, delvis nytt lag varje säsong och krav på försäljningar för att rädda ekonomin.
Det har tagit halva serien innan man fått ordning på det nya laget. I september-oktober har ÖFK bara förlorat en match. En formkurva som kan vara bra om det blir kval.
Då finns det ändå vissa förhoppningar inför framtiden.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.