Skuggornas ÖFK nära en konkurs

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vinna eller försvinna har länge varit ett starkt krav på Östersunds FK.  På söndagen räckte det visserligen med ett kryss fixat i 90:e  minuten borta mot Utsikten. Men den närmaste tiden är kravet skarpare: Seger mot Norrby i lördagens avslutande match samt seger i de två följande kvalmatcherna mot Falkenberg (?).
Det är mer än platsen i Superettan som är i fara. Vid en degradering till division 1 är konkursen oundviklig. Elitbolagsstyrelsen har redan vid en extra bolagsstämma bemyndigats att begära klubben i konkurs
GlanseÖFK, flagnar om en de mest omdiskuterade klubbarna i svensk fotboll de senaste åren. Östersunds FK står inför ett konkurshot.
Med ett kapitalunderskott på 18 miljoner, som måste återställas på vårkanten och utan de tio miljoner klubben får från Svensk elitfotboll går det inte att driva klubben vidare. Till och med återställt kapital räcker inte entré och sponsorpengar till att driva ett proffslag.
De normala sponsorintäkterna har på senare år varit rätt magra. ”Kindberg-affären”, de sjunkande resultaten och coronan är faktorer som gjort att intäkterna minskat. 

Lokal konkurrens

Den lokala konkurrensen har ökat med från basketlag i topp av på de herr (Jämtland) och damligan (Östersund). Östersunds Ishockeyklubbs avancemang och lyckade upptakt i Allsvenskan har spetsat till det lite extra.
Anmärkningsvärt är att fotbollsklubben vid sidan av sponsorer fått in cirka 30 miljoner efter glansdagarna. Investeringar, inklusive aktier, med mycket små möjligheter till återbäring.
Blir man kvar i Superettan måste ytterligare uppemot 20 miljoner fram på samma sätt.  Hur märkligt det än kan låta har en del i den inre cirkeln inte gett upp de förhoppningarna. 

Bättre än de flesta klubbar

Personligen är jag beredd på att klubbens glansdagar kommer att stanna vid tio år, tre på väg upp i Superettan, fantastiska sex år i Allsvenskan och så ett år på dekis i Superettan. Lägg till det cupseger och ett fantastiskt Europaäventyr, överträffat bara av ett fåtal svenska klubbar. 
Två säsonger med god ekonomi där fem normala årsinkomster resulterade i ”bara” 23 miljoner i överskott. 23 miljoner som inte bara försvann utan även resulterade i lika stort underskott under 2019.
Om klubben slutar på det sätt som nu börjar skymta kommer säkert både plus och minus att analyseras.
När det gäller de sportsliga framgångarna 2012-2018 är utan tvekan förklaringen Graham Potter och hans stab. Bedömare utifrån menar att tveksamma pengar låg bakom. Men det var inte (små) slantarna som gjorde ÖFK. Troligen hade det dock blivit svårt utan dem.

Kindbergs ande

Klubbordföranden Daniel Kindbergs hade säkert sin betydelse både på det ena och andra sättet. Hans ande svävade även över klubben långt in iförluståren, vars utgiftsnivå grundades redan på Kindbergs tid.
När motgångarna började blev allt ett ekorrhjul.  Tränarbyten, delvis nytt lag varje säsong och krav på försäljningar för att rädda ekonomin.
Det har tagit halva serien innan man fått ordning på det nya laget. I september-oktober har ÖFK bara förlorat en match. En formkurva som kan vara bra om det blir kval.
Då finns det ändå vissa förhoppningar inför framtiden.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.

– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet. 

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Utgången av fredagskvällens match mot världsfyran Belgien på ett fullsatt Friends och resultatet av lördagens förbundsmöte påverkar svensk fotboll i synnerligen hög grad. 

Det är 24 ödestimmar - när fredagens spelare och lördagens delegater ska bli vinnare – eller förlorare. Så mycket står på spel under dessa ödestimmar.

A-landslagets vinnarkaraktär  och varumärke ska präglas, förbundets och cntralkansliets prägel ska förnyas. Såväl spelare som delegater har ett stort ansvar inför utvecklingen.   

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.