Skuggornas ÖFK nära en konkurs

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vinna eller försvinna har länge varit ett starkt krav på Östersunds FK.  På söndagen räckte det visserligen med ett kryss fixat i 90:e  minuten borta mot Utsikten. Men den närmaste tiden är kravet skarpare: Seger mot Norrby i lördagens avslutande match samt seger i de två följande kvalmatcherna mot Falkenberg (?).
Det är mer än platsen i Superettan som är i fara. Vid en degradering till division 1 är konkursen oundviklig. Elitbolagsstyrelsen har redan vid en extra bolagsstämma bemyndigats att begära klubben i konkurs
GlanseÖFK, flagnar om en de mest omdiskuterade klubbarna i svensk fotboll de senaste åren. Östersunds FK står inför ett konkurshot.
Med ett kapitalunderskott på 18 miljoner, som måste återställas på vårkanten och utan de tio miljoner klubben får från Svensk elitfotboll går det inte att driva klubben vidare. Till och med återställt kapital räcker inte entré och sponsorpengar till att driva ett proffslag.
De normala sponsorintäkterna har på senare år varit rätt magra. ”Kindberg-affären”, de sjunkande resultaten och coronan är faktorer som gjort att intäkterna minskat. 

Lokal konkurrens

Den lokala konkurrensen har ökat med från basketlag i topp av på de herr (Jämtland) och damligan (Östersund). Östersunds Ishockeyklubbs avancemang och lyckade upptakt i Allsvenskan har spetsat till det lite extra.
Anmärkningsvärt är att fotbollsklubben vid sidan av sponsorer fått in cirka 30 miljoner efter glansdagarna. Investeringar, inklusive aktier, med mycket små möjligheter till återbäring.
Blir man kvar i Superettan måste ytterligare uppemot 20 miljoner fram på samma sätt.  Hur märkligt det än kan låta har en del i den inre cirkeln inte gett upp de förhoppningarna. 

Bättre än de flesta klubbar

Personligen är jag beredd på att klubbens glansdagar kommer att stanna vid tio år, tre på väg upp i Superettan, fantastiska sex år i Allsvenskan och så ett år på dekis i Superettan. Lägg till det cupseger och ett fantastiskt Europaäventyr, överträffat bara av ett fåtal svenska klubbar. 
Två säsonger med god ekonomi där fem normala årsinkomster resulterade i ”bara” 23 miljoner i överskott. 23 miljoner som inte bara försvann utan även resulterade i lika stort underskott under 2019.
Om klubben slutar på det sätt som nu börjar skymta kommer säkert både plus och minus att analyseras.
När det gäller de sportsliga framgångarna 2012-2018 är utan tvekan förklaringen Graham Potter och hans stab. Bedömare utifrån menar att tveksamma pengar låg bakom. Men det var inte (små) slantarna som gjorde ÖFK. Troligen hade det dock blivit svårt utan dem.

Kindbergs ande

Klubbordföranden Daniel Kindbergs hade säkert sin betydelse både på det ena och andra sättet. Hans ande svävade även över klubben långt in iförluståren, vars utgiftsnivå grundades redan på Kindbergs tid.
När motgångarna började blev allt ett ekorrhjul.  Tränarbyten, delvis nytt lag varje säsong och krav på försäljningar för att rädda ekonomin.
Det har tagit halva serien innan man fått ordning på det nya laget. I september-oktober har ÖFK bara förlorat en match. En formkurva som kan vara bra om det blir kval.
Då finns det ändå vissa förhoppningar inför framtiden.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.