Ett nytt bra lag tar faktiskt form just nu

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Samtidigt som Östersunds FK startar sitt cupspel bättre än någonsin med gruppledning och 9-0 på två matcher jobbar klubben mot sin största ekonomiska uppförsbacke. Klarar man den är klubbens ekonomiska prestation att jämföra med den sportsliga prestationen succéåret 2017,

Mitt i all oreda i ÖFK lyckas tränaren Ian Burchnall bygga ett lag som har framgång.

Men bakom detta ligger en ännu starkare minusprestation på det ekonomiska planet där extrainkomster från UEFA och rekordstora spelarförsäljningar fick rinna mellan fingrarna. 137 miljoner i ”extrainkomster” och ändå ett svagt bokslut inför katastrofåret 2019. Ett år med en förlust på 50 miljoner kr om man räknar bort de fonder som sänkte förlusten till 40.

21 miljoner  till den 3 juni

Nu måste klubben få fram 21 miljoner i ”extra pengar” för att den 3 juni, åtta månader efter den klubbade kontrollbalansräkningen, kunna återställa kapitalet.  Samtidigt måste klubben ta fram de 14 miljoner som är periodens andel av beslutad budget.  I SEF-pengar och publiknetto kan ÖFK räkna med  ”bara” 7-9 miljoner.

Men tog ÖFK inte fram 20 miljoner under årets sista månader?  Jovisst, men det var en blandning av aktieförsäljning, extra sponsorer , insamlingsliknande verksamhet samt lån. 

Att upprepa det en gång till blir tufft och lån hjälper inte balansräkningen.  I senaste bokslutet upppgick sponsorkontot  till ”bara” 10 miljoner, en siffra i överkant av klubbens normala nivå. 

Han tror att det löser sig

Klubbens tillförordnade vd, Lennart Ivarsson, är optimistisk och lovar att klubben skall klara biffen.  Han är fortfarande positiv till utlovade 16 miljoner från en engelsk-cypriotisk sponsor. Ett belopp som möjligen skulle vara allsvenskt  rekord och vars realism  betvivlas av många .

En annan faktor som kan bli plus eller minus är Ghoddos-affären.  10 miljoner finns reserverade i bokslutet, men domen lyder på 43 miljoner solidariskt för Ghodddos och ÖFK. Ett högt belopp men enligt uppgift bara tio procent av kontraktets klausul. 

Här väntas en dom från Idrottens skiljedomstol (CAS) inom några månader. Hoppas klubben på en förlikning eller finns det funderingar på att själv stämma den i klubben som tvingade Ghoddos bryta kontraktet?  Plus eller minus i förhållande till de 10 miljonerna kan bli avgörande för klubben.

Den sämsta lösningen ur krisen är försäljning av egna spelare.  IFK Göteborg lär vara intresserad av backen Noah ”Sonko” Sundberg och nu på våren har höstsäsongens förvärv  Jordan Attah Kadiri blommat ut. I lördagens match mot GAIS . Kadiri, som kommer från Nigeria, gjorde tre av de fyra målen. En stor talang, som fyller 20 år den 11 mars.

Det skulle inte kännas bra att decimera truppen på de bästa, nu när laget börjar bli intressant. Speciellt som rekryteringsmöjligheterna kan minska om UEFA-domen vinner laga kraft. Den inkluderar nämligen även ”inköpsstopp” under två fönster.

Helt ny styrelse

På den positiva sidan är att det finns förslag på en helt ny styrelse utan band till den i Tingsrätten dömde tidigare ordföranden Daniel Kindberg.  Klubben har årsmöte den 12 mars, dagen före har elitbolaget stämma, men väntar med sitt val till efter årsmötet.  

Revisorn föreslår att avgående styrelse får ansvarsfrihet, trots all den kritik som finns i revisionsberättelsen. Revisorn anser att det finns tvivel om klubbens fortsatta verksamhet. 

Notabelt är att den ordförande föreslogs av  sponsorerna redan vid extra årsmötet förra våren, Mathias Rasteby är nu valberedningens man. ”Kindbergfalangen” låg bakom det kaos som blev vid fjolårets extra årsmöte, då även icke röstberättigade fick rösta mot det ordförandeval som kunde ha bromsat det ekonomiska moraset.

Drömmen för många är att man åter kan prata om ÖFK i termen bra fotboll och inte katastrofal ekonomi.  Ett steg i den riktningen kan också vara kryss eller seger borta mot Häcken i cupens gruppfinal. Inför den har Östersund fördel av målskillnaden.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.