Ett nytt kapitel i följetongen runt ÖFK

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Daniel Kindberg, Östersunds fotbollsklubbs ordförande under glansperioden, är en man som skapar rubriken. Oavsett han vill eller inte.  Han var häktad, erkände sponsorfiffel, nekade sedan men dömdes i tingsrätten till tre års fängelse, men friades i Hovrätten. Under tre tunga år han samtidigt flitigt kritiserat sina efterträdare i fotbollsklubben.

Nu applåderar han att en rad klubbmedlemmar föreslagit honom i Östersunds Fotbollsklubbs styrelse.  ÖFK:s ordförande Mattias Rasteby har diplomatiskt kommenterat att det är klubbens medlemmar som avgör. 

Det en gång segerrika och hyllade Östersunds FK. Bara spillror återstår

Frågan är då hur medlemmarna gör om han föreslås vid årsmötet. Att han skulle bli valberedningens förslag är nog helt uteslutet. Valberedningstrion med Bert Ove Svande i spetsen kan knappast föreslå en ledamot som om tre månader har en ny tung rättegång framför sig. 

Förnekar sambandet

En muträttegång som kan resultera i fängelse för både Daniel Kindberg och hans tidigare närmnaste man både i fotbollsklubbens och Östersundshems ledning.

Den rättegången har ingenting med ÖFK att göra utan handlar om 10 miljoner i konsultarvode som duons bolag fått från ett byggförtag som samtidigt, i slutet av flyktingkrisen, levererat Attefallshus för 67 miljoner till Östersundshem. En affär som dessutom kostat Östersund 2 miljoner i straffavgift för felaktig upphandling. 

De åtalade, inklusive även åtalande byggbolagets ägare, förnekar sambandet mellan konsultarvoden och Attefallshusen. Men åklagaren yrkar, utöver fängelsestraff, på återbetalning av 10 miljoner samt företagsbot om ett par miljoner.  

Rättegången i tingsrätten som börjar i april kommer att pågå en månad.  Det återstår att se om Kindberg än en gång skall klara matchen mot ekobrottsmyndigheten. Oavsett dom kan det sedan bli överklagande.

De som vill ha tillbaka Kindberg i styrelsen menar att frikännandet i tidigare mål skall räcka för en comeback.

Helt klart är att en återkomst skulle bättra på det skamfilade ryktet och ännu mer få alla att glömma att klubbens segrar ändå vanns på ett ärligt sätt. Det var inte pengarna som avgjorde även om det varit svårt för ÖFK att klara sig utan dem.

Nuvarande styrelse, som ständigt baktalats av Kindberg, en rad sponsorer och investerare skulle hoppa av om Kindberg kommer tillbaka.  Redan ett nej till hans kandidatur kan åstadkomma en splittring som klubben minst av allt behöver. Kindbergs supporterskada är visserligen begränsad, men högljudd.

Klubben, som efter sex år flyttats ned till Superettan  jobbar med att skapa ett nytt lag där redan tidigare år 16 av 19 Europaspelare försvunnit och bara hälften av nya ÖFK stannar kvar nu. 

Flera ansvariga

Klubbens ekonomi sviktar och har stora ”coronaskatteskulder” men samtidigt ett lägre ersättning från SEF. En ny organisation, femte verkställande direktören på bara tre år säger en del om problemen. 

Dessutom jobbar man febrilt med att fördela rollerna mellan nye fotbollschefen Stefan Lundin,40, ännu färskare managern Magnus Powell, 47,samt  återtagne tränaren Amir Azrafzan,34, som nu får göra rätt för den långtidskontrakterade lönen.

Trots degraderingen till Supettan kommer nog ÖFK att märkas i rubrikerna

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Årets Scandinavian Mixed arrangeras på Vasatorps Golfklubb utanför Helsingborg i början på  juni. 2021 var det premiär för den tävling som ersatte Scandinavian Masters. Då på Vallda, och med Annicka Sörenstam och Henrik Stenson som värdar för tävlingen. Men sedan lockades Henrik till LIV-touren och Annicka blev ensam som ett frontnamn, men nu utgår även hon.
Och, oavsett, drömmar om att få se Ludvig Åberg medverkan  stannar det vid förhoppningar

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.