Krönikor

Åke Stolts resa genom OS-historien

Krönika: Dags igen i Paris.

Hundra år efter spelen 1924. Och det blir ett historiskt OS. Aldrig tidigare har samma stad arrangerat ett olympiskt spel tre gånger. 1900-1924-2024.

Då, för hundra år sedan, blev Parisspelen en symbol för det glada 20-talet, såren efter första världskriget hade börjat läka, festen tagit över, skriver Åke Stolt.

Spansk EM-lycka tack vare underbarnet

Krönika: Hur vi än vrider och vänder ut och in på detta Europamästerskap i fotboll - och det har sannerligen gjorts till leda - så är det den lille (nåja 178 centimeter) nyutexaminerade gossen från Barcelonas berömda akademi som står där med sitt namn överst.

De flesta nu levande människor har inte sett på maken. Vi gamla minns ju Pelé, skriver Åke Stolt
Vamos mot Come on i avgörandet

Kröönika: Kung Charles den tredje väntar i kulisserna. Han står beredd med adelsattributen.

Bara en match kvar för Gareth Southgate.
Han har nu suttit imponerande åtta år som Engelsk förbundskapten. De brukar vara mera kortlivade än så. Och ett EM-guld skulle tvinga alla att titulera honom Sir, skriver Åke Stolt
Färre alerta lag och flera besvikelser

Krönika: Spanien, Frankrike, England, Nederländerna.

Så blev det till slut fyra av de stora kvar i EM:s semifinaler fast den här turneringen hela tiden signalerat stjärnfall och de mindre bemedlades revolt.

Stora fotbollsländer? Absolut. Stor fotboll? Bara undantagsvis, skriver Åke Stolt.

Sömngångare - och väckarklocka

Krönika: Belgiens sömnpiller var effektivt. Jag tror aldrig det har hänt tidigare, under hela mitt långa liv, att jag suttit och nickat till under en s k stormatch i fotboll. Till någon del kan det bero på snapsen jag tog till min kantarelltoast men den brukar jag klara. Men om jag inte hade vaknat innan så gjorde jag det när väckarklockorna - för all världens fotboll - skrällde till på tisdagskvällen.

Österrike-Turkiet. Det var en fotbollskamp det, värdigt ett internationellt mästerskap, skriver Åke Stolt.
Tragiskt med ett så uselt Italien

Krönika: Proletariatet gör revolt Vad kommer vi att minnas, vad kommer vi att säga sedan när EM är slut och Spanien (hoppas jag) står där med pokalen? Att det var kul med alla smånationerna som stack upp, respektlöst, och gjorde livet svårt för de etablerade favoriterna? Eller kanske ännu mera, ännu högljuddare och tydligare; visst var det väl, om inte en revolution så i alla fall en liten revolt vi fick, skriver Åke Stolt.

Hur faen har de lottat egentligen?

Krönika: Hur faen har de lottat egentligen?

Tyskland och Spanien har imponerat mest av favoritlagen hittills i EM. Men de kommer att drabba samman redan i kvartsfinalen. Om inte Danmark och Georgien överträffar sig själva.

Hur som helst; många bra har svikit, okända namn överraskat.
Men först av allt; vad är det som hänt i Tyskland egentligen, skriver Åke Stolt
Uppladdning inför MFF:s tuffa stålbad

Krönika: Koltrasten kvittrar, sångtrasten sjunger, korparna skriker och tranorna låter ängsliga. Kantarellerna har kommit, smultronen breder ut sig i vår torparträdgård - och jag sitter i skuggan av syrenbersån och tänker på - MFF(!). Hur mås det?, frågar Åke Stolt.

En dröm och en näsa sprack

Krönika: Vem kan bättre än han nosa upp målchanser? Jag tänker på Kylian MBappé, han som skall göra Frankrike till Europamästare. Men med bruten näsa? Hur skall det gå till?

Om han nu kommer tillbaka; hur modig är han då?, skriver Åke Stolt

EM 92 och nu - enorm skillnad i allt

Krönika: Vi får inte vara med.

Det är lite snopet och trist förstås, men ser man historiskt verkade det länge som att Sverige inte brydde sig om EM i fotboll överhuvudtaget.

Kvalmatcherna slarvades bort - och det var i ärlighetens namn lite lättare att ta sig till VM med flera lag - och det var inte förrän vi själva arrangerade, 1992, som intresset tog fart. Och där och då byggdes som bekant det starka VM-laget 1994, skriver Åke Stolt

Inte bara medaljer som räknas

Krönika: Inget rekord-EM, inget medaljregn.  Och tänk; det struntar jag i.

Jag sitter inte och gnäller över de som misslyckas. Gläds bara av att se alla glada ansikten, alla

fräcka, nya löpare och ett Sverige som plötsligt kan springa fort, skriver Åke Stolt

Men då så, tack för mig...

Krönika: Nu har vi sett det nya svenska fotbollslandslaget fyra gånger.

Eller rättare sagt; vi har fått vara med om repetitionerna, bakom kulisserna och fått se en ny föreställning växa fram. 

Det är en fascinerande teater och en spännande premiär som väntar när de viktiga matcherna kommer, skriver Åke Stolt.

Ett allvarligt fall för MFF

Krönika: Pontus Jansson ber om ursäkt.

Jag undrar om Malmö FF nöjer sig med det.
Så lätt tror jag inte att han kommer undan med att umgås (i varje fall verbalt och på chatt) med de lågpannade varelser som använder alfabetet för nazistiska ord och antisemitism, skriver Åke Stolt
Kapten med dåligt omdöme

Krönika: Pontus Jansson, upphaussad hemvändare och kapten i Malmö FF, har gjort bort sig.

Igen.

Det börjar bli alltför mycket dumheter från den mannen och åter har han bevisat sitt dåliga omdöme.

Han har deltagit i en chattgrupp med brottsmisstänkta MFF-huliganer, skriver Åke Stolt.

Nu gäller det Europa för MFF

Krönika: Alla tycktes tro att Malmö FF skulle springa hem Allsvenskan och lämna tvåan tio poäng bakom sig. Det har jag aldrig trott.

Det kan bero på att jag bor i staden där kaxigheten är en dygd, självförtroende större än vad som ibland är hälsosamt men det är just dessa fakta som också är en tillgång. Rätt hanterad. skriver Åke Stolt

Förföriskt och irriterande fotboll

Krönika: Två fotbollslag har charmat och irriterat mig den här våren.

Båda uppträder i ljusblå tröjor och vita byxor. Båda har chans att vinna sina ligor.
Bådas klubbnamn börja på Ma, skriver Åke Stolt
Fotbollsfesten överlevde i alla fall

Krönika: Svenska Fotbollförbundets ordförande, Fredrik Reinfeldt, hälsades välkommen till cupfinalen i Malmö, precis som man kunde förvänta sig när Malmö visar sin vanliga attityd mot huvudstaden: "Avgå Reinfeldt!" stod det i stora bokstäver från sektionen där MFF-supportrarna satt. Vi får se hur det utvecklas, men kanske är det sant att droppen urholkar stenen. Reinfeldt uttrycker sig vagt om både sin framtid och om VAR, såväl som andra ämnen, skriver Åke Stolt.

Trekungaslaget i Malmö på 90-talet

Krönika: När jag kom till Malmö som sportchef på Sydsvenskan 1989 pågick Trekungaslaget som bäst.

Vem skulle bli Kungen av Malmö?
MFF-ordföranden Hans Cavalli-Björkman ansåg att saken sedan länge var avgjord; han var nummer ett. Ingenting var större än han och Malmö FF, skriver Åke Stolt
Största målvaktstalangen på många år

Kröönika: Fotbollstalangerna växer som svampar ur den svenska myllan. Jag hade varit glad om jag hade hittat lika många kantareller på mina ställen i fjol. Det var för torrt. 

Malmö FF sålde Hugo Larsson ifjol, Williot Swedberg lämnade Hammarby för Celta Vigo. I år har Djurgårdens 18-årige Lukas Bergwall fått stor uppmärksamhet sedan han skrev på för Tottenham. Och i Malmö driver 21-årige Sebastian Nanasi hela MFF, skriver Åke Stolt 

Men - domaren skall inte synas...

Krönika: Så har det alltid låtit; domaren märktes inte - då måste han ha varit bra. Mohammed Al-Hakim märks.

Djurgårdens färgstarke sportchef, Bosse Andersson, hävdar till och med att han (domaren alltså) gillar att vara i centrum.
Hur som helst; vad hade hänt om scenen på Tele2 hade varit den omvända?, skriver Åke Stolt

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.