Krönikor

Lars-Christers erfarenhet är ovärderlig

Krönika: Svenska Fotbollförbundet kommer att välja en ny ordförande den 25 mars.

Ett oerhört viktig val - för det är ett splittrat förbund som behöver enas.

Tre kandidater återstår och för mig är valet givet: Lars Christer Ohlsson är den ende av de tre med tillräckliga fotbollskunskaper både nationellt och internationellt för att klara jobbet, skriver Åke Stolt

Där satt han och väntade...

Krönika: Armand Duplantis betraktas, när hela världens idrottsexpertis bedömer, som den bästa friidrottaren i hela världen.

Om inte Lionel Messi fört  Argentina till ett VM-guld i fotboll, den största av idrotter, hade den svenska stavhoppsstjärnan blivit utsedd till Världens Bästa Idrottare. Alla kategorier.

I det lilla stöddiga, självöverskattande Sverige var han inte värd ett enda pris.

Jag skämdes å Idrottsgalans, den s k Idrottsakademins och SvT:s vägnar när jag såg måndagskvällen hyllning till svensk idrott., skriver Åke Stolt.

Frida: "Som att bli träffad av en klubba"

Krönika: Vad får en stor triumf kosta? Livet?

Ruskiga bilder på Frida Karlsson efter den där vansinniga bergklättringen som sätter punkt för Tour de Ski. Hon vann - men utan att vara riktigt medveten om det.

Man skall kanske vara imponerad - men jag var mera rädd, skriver Åke Stolt

Samma ledare - nya titlar i MFF

Krönika: Malmö FF:s fotbollsår 2022 blev ett fiasko.

En föråldrad trupp, mänger av oförklarliga skador, tre olika tränare, underpresterande spelare, märkliga värvningar slutade med en sjundeplats i Allsvenskan.

Många kockar, unken soppa, och nu - en omstuvning, skriver Åke Stolt

Pelé, jag och en cykel - i Åtvidaberg

Krönika:  Maj 1966. Det obegripliga hade inträffat. Dubbla världsmästarna Brasilien hade förlagt sitt sista träningsläger inför VM i England till Åtvidaberg och Kopparvallens välskötta gräsplaner.

Det blev mitt uppdrag att bevaka brassarna. Jag skulle alltså få träffa Pelé. Första dagen. Jag öppnade dörren till ett av omklädningsrummen - och där satt han. På en cykel, skriver Åke Stolt.

Messi är tidernas jultomte

Krönika: Julen har redan varit. Vi fick klappar allihop.

För det här måste ha varit den bästa VM-finalen genom tiderna. Och en saga med ett lyckligt slut i juletid behöver vi väl alla.

Don’t cry for Me-ssi, Argentina! Jo, en liten tår blev det, banne mig, skriver Åke Stolt.

Glöm Qatar - minns Marocko

Krönika: Qatar kan vi snart glömma som ett land som arrangerade ett fotbolls-VM framför bedrägliga, tillfälliga kulisser och med falska förespeglingar. Det blir ett annat arabland som går till historien.

Marocko. Ett land som krossat gamla kolonialmakter på löpande band och till och med höll på att välta sin gamla ”pappa”, Frankrike, överända. Med en imponerande fotboll dessutom, skriver Åke Stolt

Messi räddade den här turneringen

Krönika: Han har alltid gjort det som de flesta fotbollspelare inser är omöjligt. Nu har han gjort det omöjliga igen. 

Det lilla argentinska fenomenet Lionel Messi har presterat sin kanske allra bästa VM-match i sitt sista VM vid 35 års ålder.

Och med ett glansnummer som för alltid kommer att kunna klippas ut som ett exklusivt utsnitt ur en makalösa konstnärs samlade verk, skriver Åke Stolt.

Äntligen fick vi se lite VM-kvalitet

Krönika: Ja, alla vet väl vad vi tycker om det. Att det inte borde spelats där, att så många fått lida för att vi skall få en fotbollsfest, detta korrumperade Fifa som sitter i knät på en förhatlig regim.

Och så alla dessa skitmatcher, dessa obegripligt handfallna och impotenta storlag, alla dess fega spelare som duttar i sidled, helt ofarliga för fienden.

Så fick då äntligen ett par VM-matcher värda namnet, skriver Åke Stolt

Det otänkbara - bättre utan Ronaldo!

Krönika: Det fanns en tid när Cristiano Ronaldo fullständigt oblygt kunde påstå att han var bäst, rikast - och vackrast.

Det gick nästan att bevisa att han hade rätt, låt vara att det där med skönhet är en smaksak.

Nu ler Ronaldo ett ansträngt leende för att hålla masken, men därinne svider det säkert att se att Portugal är bättre utan honom. Han behövs inte längre, skriver Åke Stolt

Men - Armand är särklassig

Krönika: Den på alla sätt charmerande och spännande skridskoåkaren Nils van der Poel får årets Bragdmedalj av Svenska Dagbladet.

Han är i högsta grad en välförtjänt vinnare, en vinnare i längden, en vinnare av folket han möter.

Det är en i allra högsta grad säregen och intressant idrottspersonlighet som satte upp ett mål, nådde det, tackade för uppmärksamheten (som han för övrigt skiter i) och valde en annan bana i livet, skriver Åke Stolt

Stjärnorna som faller ifrån

Krönika: De stora stjärnornas sista parad på röda mattan. Många som tappat sitt lyster.

Det blir gladiatorernas uttåg för många i den här VM-turneringen.

Det är de mindre nationerna som roat mest så här långt. Japans lag har en oemotståndlig charm, skriver Åke Stolt

Det blev bara en helt vanlig fotbollsmatch

Krönika: Nu hände det igen - politiken tog över matchen. Det är ett sådant år, en sådan turnering, en sådan plats vi befinner oss på i jordevandringen.

USA:s unga, talangfulla lag slog Iran med 1-0. Det var inte krig, det var en helt vanlig match därute på planen. Men allt därunder. Och bakom, skriver Åke Stolt

Tror han verkligen på Infantino?

Krönika: Karl-Erik Nilsson kommer vid Svenska Fotbollförbundets nästa årsmöte att avgå som ordförande.

Det känns som en välgärning. För när man lyssnar på Nilsson eller läser vad han sagt så blir  man bara mer och mer förbryllad.

Om fyra månader kan han tänka sig att rösta på Fifa-presidenten Gianni Infantino igen. Det är närmast upprörande, skriver Åke Stolt

Varför säger Karl-Erik inte ifrån?

Krönika: Vilken dag - vilken match - vilken gest!

Onsdagen den 23 november i Qatar - det kan vi inte göra mycket åt - kommer vi att minnas.

För Tysklands skull - och för Japans.

På något viss gick båda länderna ut som segrare den här dagen, skriver Åke Stolt

Inte samma flytande danska spel

Krönika: Det är sista gången vin ser fenomenet Lionel Messi i en VM-turnering.

Messi har vunnit allt, trollat bort alla, gjort mål på alla de sätt som går, slagit frisparkar andra bara drömmer om, haft en magnetisk kontakt med den sfäriska bollen, korats till världens bäste fotbollspelare sju gånger; men han har aldrig blivit världsmästare, skriver Åke Stolt

Sveket och hyckleriet runt fotboll-VM

Krönika: Gianni Infantino, 52, är en schweizisk jurist.

Det är han som nu gör bort sig fullständigt genom att (frivilligt) ha satt sig som Qatars fånge på sitt kontor i Doha för att därifrån berätta för världen det lämpliga i att VM i fotboll spelas där medan julsångerna snart börjar ljuda över världen.

Jo, han är en liten tomte men paketen han delar ut är smaklösa, bisarra.

Han har bett oss blunda för allt gräsligt som sker i det konstgjorda fotbollslandet Qatar, skriver Åke Stolt

Ge Rydström fria händer!

Krönika: Henrik Rydström till Malmö FF. Kittlande, spännande, kravfyllt.

Rydström är det mesta spännande tränarnamnet som kommit fram i Sverige på flera år, hans tydliga stil, inspirerad av bland andra Pep Guardiola, har slagit an på fotbollspubliken, Kalmar FF har varit ett av de mest underhållande lagen på senare år, årets fjärdeplats är oerhört meriterande, skriver Åke Stolt..

Inför VM, många vill lätta egna samveten

Krönika: Fotbolls-VM - det största av alla mänskliga evenemang.

Det spelas i Qatar. Det har varit klart sedan 2010 men det finns tydligen alltjämt världsfrånvända naivister som tror att evenemanget går att stoppa.

Det borde ha stoppats. Kunde ha stoppats. Om rätt spelare agerat i rättan tid.

Så vad gör vi nu? Tittar på matcherna så klart. Vi måste får leva även i en tid när pengar och gangsters styr världen, skriver Åke Stolt

Men har Reinfeldt den tid som krävs?

Krönika: Svenska Fotbollförbundet får en ny ordförande i vår.  Karl-Erik Nilsson, 65, avgår efter tio år i ämbetet.

Nu nämns den förre högerledaren Fredrik Reinfeldt som det hetaste namnet. Han har bekräftat nomineringen vilket förstås är detsamma som att han är intresserad. Det kan alltså bli ett nytt ”politiskt” val av bas för svensk fotboll. Som landet styrs, skall fotboll styras som det hette förr, skriver Åke Stolt.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.