Krönikor

Men - domaren skall inte synas...

Krönika: Så har det alltid låtit; domaren märktes inte - då måste han ha varit bra. Mohammed Al-Hakim märks.

Djurgårdens färgstarke sportchef, Bosse Andersson, hävdar till och med att han (domaren alltså) gillar att vara i centrum.
Hur som helst; vad hade hänt om scenen på Tele2 hade varit den omvända?, skriver Åke Stolt
Fotbollspremiär som lovar mycket

Krönika: Malmö FF leder Allsvenskan. ”Alla” tippar att laget kommer att ligga kvar där även efter omgång 30.

Pontus Jansson, kaxig kapten i de ljusblå, tycker att ”vi borde vinna serien med 20 poäng.” MFF har med andra ord inget att vinna - bara allt att förlora, skriver Åke Stolt

Stolt: 100 år av oförutsägbar teater

Krönika: På lördag börjar Allsvenskan.  En institution i svensk idrott, en serie som nu firar 100 år. Det har gått så långt att Åke Stolt är en del av imperiet. Så länge har han varit med. Han har ett perspektiv som få andra journalister och, ett sätt att betrakta och bedöma som ingen annan. Vem är bättre än han att bedöma Allsvenskan och ge perspektiv.

"Jag vill se mera av det här"

Krönika: 1-0 mot Albanien. Det är det som historieböckerna kommer att berätta.

Det viktigaste av allt; en vinst för Thomasson och hans omstuvade landslag, en liten, liten fjäder i hatten som i alla fall berättar om ett steg åt rätt håll.
Godkänt alltså, skrivercÅke Stolt
Som att kasta lamm till vargarna

Krönika: Portugal-Sverige 5-2! Det är väl efter så här genanta förluster som den gamla klassiska rubriken ”Avgå!” plockas fram.

Så - Avgå Thomasson! (Nej, jag bara skojar), skriverc Åke Stolt.
Angeläget men börjar bli tjatigt ämne

Krönika: Det finns en möjlighet att skapa (någorlunda) rättvis bedömning av fotbollens mest avgörande moment. Men svensk fotboll är snart ensam om att inte vilja utnyttja den teknik som finns.

Frågan har blivit så infekterad att till och med den som säger sig föredra VAR blir mobbad. Och tydligen är det fansen - bengalbrännarna inräknade - som skall avgöra den här frågan, skriver Åke Stolt

Blir spännande att följa Tomasson

krönika: Nu är han igång.

Fotbollens nye förbundskapten, Jon Dahl Tomasson, har skrivit sin första uppsats. Vi har läst den, det är 23 namn, många väntade, somliga lite överraskande.
Och han ler. Stort. Nästa lite inställsamt. Men han är nog bara sån. En av många trevliga danskar.
Om uppsatsen duger  kan vi möjligen ha åsikter om efter några matcher. Slutbetyget får vänta, skriver Åke Stolt
Charmerande, men vi har våra krav

Krönika: Sveriges nye förbundskapten, Jon Dahl Tomasson, på podiet för första gången framför oss som kommer att följa honom noga, syna honom ända in i sömmarna på landslagskostymen.

Positiv, positiv. Det var förstås en medveten charmoffensiv han iscensatte under sin första presskonferens, skriver Åke Stolt.
Spännande val, Kim, men viss varning

Krönika: En dansk fotbolls-skalle - Jon Dahl Tomasson.

Där hamnade vi till slut. I Danmark. Och vad kommer det att betyda för svensk landslagsfotboll att bli styrd av en dansk fotbolls-skalle?
”Nu blir det attack-fotboll, det passar vår nya generation av unga spelare”, tycker den nye fotbollschefen Kim Källström.
Ja, vem vill inte spela attackfotboll? Men hur har det gått vid tidigare försök?, frågar Åke Stolt.
Saknar självkritik och ifrågasättanden

Krönika: Skidskytte är en svår sport. Balansen mellan näst intill utmattning i skidmomentet och ett lugn som krävs för att skotten skall sitta mitt i prick. Inte lätt.

VM, som blev en sådan succé senast med elva medaljer, gav inte Sverige en enda individuell medalj i år.

Det blev lite Soldat Bom med brutet gevär på de flesta rundor.

Jag hade nog väntat mig lite mera självkritik från det svenska laget, skriver Åke Stolt

Kurre - alltid elegant från topp till tå

Krönika: Jag hade glädjen att följa Kurre Hamrin under hans sista landskampsår 1965.

Det jag minns mest var hans elegans. Han gick elegant, dribblade elegant och ingen kom fräschare ut ur omklädningsrummet efter en landskamp. Nyriggad och med bollskorna i näven, fräscht doftande. 
Jag hann också träffa honom några gånger i Italien, bland annat när han kom till vår förläggning under VM i Italien 1990, skriver Åke Stolt.
Reinfeldt en bromskloss som befarat

Krönika: Det mullrar i leden. Det som befarades har inträffat. Fredrik Reinfeldt sköter det stora reviret Svenska Fotbollförbundet med vänster hand och efter att ha gjort sina plikter för de övriga åtta styrelser där han arbetar. Och sitt eget företag.

Han ställer in möten, kommer inte till möten och på förbundet hopar sig bekymren. Precis som befarat; han trodde att Svenska Fotbollförbundet var som vilket företag som helst där styrelsen bara behöver se till att vd:n göra sitt jobb.

Svennis tagen, men ändå lycklig

Krönika: Tårar är en liten behändig vätska. Duger till både glädje och sorg.

Speciellt lämpad för en tillställning som Idrottsgalan som innehåller både glädje och en påminnelse om livets förgänglighet.

Årets upplaga - ett 25-årsjubileum - fick bruk för de salta dropparna, skriver Åke Stolt

Liberon med det unika tillslaget

Krönika: Den 27 september 1965 såg jag min första VM-match i fotboll. Sverige mot Västtyskland på Råsunda. För den 19-årige, skönlockige Franz Beckenbauer var det också VM-debut. Tyskarna vann med 2-1, Uwe Seeler gjorde det avgörande målet men alla vi som var där - 52 943 åskådare, ett oslagbart publikrekord för fotboll i Sverige - såg en världsstjärna födas.

I 78 år fick han leva, från en kejsare i frackliknande svartvit skrud til en kejsare utan kläder, skriver Åke Stolt

Tour de Ski(t) - med en FIS

Krönika: Även åkarna tycker att Tour de Ski är löjligt. 

Tour de Ski har nått toppen. Eller botten.

Det är ingen vacker syn att se näst intill medvetslösa åkare (Frida Karlsson ifjol, Jessie Diggins i år) komma flämtande med luftintaget vidöppet, för att sedan stupa i snön och återhämta sig tillräckligt för att orka kliva upp på en prispall.

Vet inte ens om bergsklättring (det är väl en särskild sport) behöver ingå för att kora den bäste skidåkaren, skriver Åke Stolt.

Säsongen över - det blev ändå tårar

Krönika: Fotbollsgalornas tid är förbi. Jag sörjer dem inte särskilt djupt. Alla möjligheter som stängs för televiserade jönserier applåderas. Nu fick  vi fotbollsåret i bilder (TV3) och ett fotbollsår som slutade i tårar bevarat till eftervärlden. Nej, det var sannerligen inget fotbollsår i galastass och det accentuerades om inte annat med årets utdelning av Diamantbollen och Guldbollen, skriver Åke Stolt

Är fotbollens framtid hotad?

Krönika: Fotbollsmonopolet är brutet.

En stor förlust för de övergripande organisationer som gäller oss - Uefa och Fifa.

Det är EU-domstolen som har bestämt, för EU styr ju och ställer också över det som man tycker att de kan strunta i att lägga vantarna på.

Det skall vara fri konkurrens också på fotbollens område., skriver Åke Stolt.

Bosse Larsson var Zlatans motsats

Krönika: Bosse Larsson, Malmö FF:s största fotbollsstjärna genom tiderna, blev 79 år.

Han är den mest komplette svenske fotbollspelare jag sett. Lika genial antingen han spelade anfallare, mittfältare eller innerback.

I Malmö är han en ikon större än Zlatan, skriver Åke Stolt

Insikt: damhandboll slår damfotboll - i underhållning!

Krönika: Ingen VM-medalj hittills för vårt kvinnliga damlandslag i handboll. Bara en boll ifrån. Trots att storstjärnan Jamina Roberts tappade allt när hon skulle bära sitt lag och den (välförtjänt) hyllade målvakten, Johanna Bundsen, kom helt i otakt från start i bronsmatchen mot Danmark. Dock; ett nytänt adventsljus från Lund, Tyra Axnér, skriver Åke Stolt.

Kanske Peters framtid borde ifrågasättas

Krönika: 2023 slutar som ett riktigt skitår för svensk fotboll. 

Jo, jag vet, det blev ett VM-brons för damerna, det går aldrig att förminska eller förneka, men hur det gick till kan man inte riktigt begripa nu, när vi snart byter år ackompanjerade av dova molltoner. 

Både damernas och herrarnas landslag befinner sig långt ifrån de spännande sammanhangen, klubblagen också och  Allsvenskan fick ett dystert slut med skandalmatchen i Malmö, skriver Åke Stolt.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.