Inom nationalekonomin talas det om komparativa fördelar och att länderna specialiserar sig på det de är bäst på. Jag vet inte vad Danmark har för komparativa fördelar, men handboll har onekligen blivit en specialitet.
Efter bedriften att vinna tre raka VM-guld, något inget annat land tidigare lyckats med, hyllades de hemkomna hjältarna välförtjänt på rådhusplatsen i Köpenhamn på måndagen.
Trots att vi missade medalj har det varit en dröm att inte bara få se mycket handboll i Viaplay utan också att dagen efter i morgontidningarna få läsa referat om matcherna.
Som stockholmare är jag nämligen svältfödd att just bara få läsa om idrotter som handboll, basket, innebandy, volleyboll och ishockey. Varken nyheter eller referat syns i morgontidningarnas spalter, vare sig man läser tidningarna digitalt eller på papper. Tabellsport är något morgontidningarna helt verkar ha lämnat över till TV, streamat och linjärt.
Svenska Fotbollförbundet kommer att välja en ny ordförande den 25 mars.
Ett oerhört viktig val - för det är ett splittrat förbund som behöver enas.
Tre kandidater återstår och för mig är valet givet: Lars Christer Ohlsson är den ende av de tre med tillräckliga fotbollskunskaper både nationellt och internationellt för att klara jobbet.
Den nya regeringen gör en satsning på ett fritidskort för att öka barns och ungdomars möjlighet att delta. Enligt Tidöavtalet ska fritidskortet finansieras av staten och gälla för alla barn och unga i åldern 6-19 år som är bosatta i Sverige och som går i grundskolan eller gymnasiet. Detta sker samtidigt som behovet av nyqa föreningar med aktiviteter som attraherar nya grupper av barn och ungdomar växer allt mera.
Fotboll-VM innebar ändå vissa positiva konsekvenser, det står klart så här i efterhand. Sydamerika, Europa, Europa, Afrika - 50 procent Europa i semi var lite mer variation än vanligt. Det är bra för fotbollen att ett land från icke-Europa/Sydamerika var i semi, och att alla världsdelar överlevde gruppspelet med åtminstone ett lag.
Har ledarskiktet inom svensk idrott någonsin förändrats lika omfattande som nu ska ske i vår.
En ny RF-ordförande ska väljas, likaså en ny ordförande i Svenska Fotbollsförbundet, SOK ska troligen få en ny ytterst ansvarig, Här beror det på hur allvarligt SOK:s medlemmar anser det är att deras ordförande har brottsanklagelser riktade emot sig. Och som om inte det vore nog - det kan bli ett skifte även i Ishockeyförbundet
Historiskt krävs minst 61 poäng, eller mer, för att rädda fortsatt spel i den högsta serien. Förra säsongen krävdes 69 poäng respektive 67 för Linköping och Malmö, avhängda var Djurgården, 58 poäng och Timrå, 56 poäng.
HV 71, 35 poäng på 32 matcher, behöver 1,50 poäng i snitt på återstående 20 matcher för att nå 61 poäng.
Svenska Handbollsförbundet har de senaste årtionden tillsammans med partners varit värd för rekordmånga mästerskap som stärkt handbollen, skapat förebilder och inspirerat fler barn till rörelse. Svenska handbollsförbundet har på köpet blivit en förebild inom RF och en skola för event och idrotts-Sverige.
Nu blir handbolls-VM för herrar unikt som evenemang.
Årsmöten kan sägas vara själva hjärtat i demokratiska rörelser. Alla har möjlighet att göra sin röst hörd och alla har möjlighet att nyttja det demokratiska maskineri som finns inför ett årsmöte i form av att motionera och nominera till olika förtroendeuppdrag. För mig personligen är ett årsmöte en högtidsdag.
Om årsmötet är hjärtat så är motionerna själva livsnerven. De är kvittot på en engagerad och livskraftig medlemsskara som vill påverka och utveckla. Jag följer därför med stort intresse vilka motioner som har lämnats in till Riksidrottsmötet i maj i år. Utan att gå händelserna i förväg, själva behandlingen och beredningen av motionerna är en mycket viktig del av den demokratiska processen, vill jag göra ett par nedslag.
Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) larmar att elitidrottare lever under existensminimum. SOK har gjort en egen rapport. För stora delar av elitidrottssverige är den informationen knappast ny. Det får ändå ses som ett trendbrott att SOK riktar ljuset inåt mot sig själva och medger brister.
Ska idrotten i allmänhet och golfen i synnerhet utvecklas hållbart så är det nödvändigt att vi samarbetade med forskarvärlden, bland annat när det gäller hur vi använder mark och vatten för idrott och friluftsliv. Vi måste alla och envar greppa klimatkompassen
Bevaka innehållet från Idrottens Affärer med RSS.
© Idrottens Affärer 2001-2021. Citera oss gärna men ange källa. Allt material skyddas av upphovsrättslagen (1960:729).