"Traditionella golfklubbar slås ut"
Det blåser upp till storm i Svenska Golfförbundet, SGF.
Bakgrunden är 27 golfhål på en tidigare jordbruksfastighet i Grödinge söder om Stockholm. Där huserar sedan 2013 Happy Golfer med Mattias Bohlin, 35 år. tidigare tourspelare, nu golfentreprenör och med 46 786 medlemmar i sitt register.
Striden gäller ett förslag, presenterat av förbundets tjänstemän, Bo Bengtsson och Thomas Bergman, om att införa ett maxtak av antalet Golf-ID som en golfklubb kan utfärda.
”Taket” ska baseras på antal golfhål inom anläggningen, för Happy Golfer innebär det 4 200 golf-ID. Över 41 000 golfspelare står utan hemmaklubb.
Vid förbundets årsmöte i april 2025 är det skarpt läge; Bengtsson/Bergman argumenterar för att klubbar tappar medlemmar, ja förbundets egen statistik visar att ett begränsat antal stora klubbar, typ Happy Golfer, har lika många medlemmar som mer än hälften av Sveriges 450 klubbar.
- Systemet urholkas
Bengtsson/Bergman förklarar på sajten svenskgolf.se:
-Happy Golfer sätter den lokala klubbverksamheten ur spel, urholkar finansieringen av golfbanorna och skapar en osund marknad. Det är ingen bra utveckling att en tredjedel av alla helt nya golfare, och hälften av alla ”återvändare” väljer en distansklubb, dundrar förbundsduon.
Mattias Bohlin har med Happy Golfer visat att en strukturomvandling pågår i golf-Sverige, och att greenfee medlemskap, som Happy Golfer representerar är framtiden. Redan hemsidan på nätet andas nytänkande, den traditionella föreningen, med bana och klubbhus, är på väg ut.
-Det är en dålig idé, och jag är att rädd många yngre spelare kommer att sluta med golf – om årsmötet säger ja till förslaget. Jag ifrågasätter verkligen hur Bengtsson/Bergman resonerar, och jag underkänner definitivt att ett ”maxtak” kommer att säkra finansiering av landets golfbanor, säger Mattias Bohlin till Idrottens Affärer.
Blir högre avgifter
-I stället blir ett ”maxtak” en väg till högre greefeemedlemskap ute i golf-Sverige. Följden blir färre golfspelare, förbundets förslag öppnar också för en ny typ av mellanhand inom, typ mäklare som fördelar spelare, från exempelvis Happy Golfer på andra klubbar, menar Mattias Bohlin.
Han har också ett räkneexempel som inte lämnar stöd för Bengtsson/Bergmans tankar om ”säkrad finansiering”.
-Om årsstämman säger ja till ett ”maxtak” innebär det att ungefär 70 000 spelare ska fördelas på 450 klubbar. Det blir 155 greefee spelare per klubb. Låt oss säga att den nya klubben vill ha 500 kronor för ett medlemskap, dubbelt så mycket som de billigaste i dag, säger Mattias Bohlin, och fortsätter
-Efter avgifter till SGF, cirka 300 kronor kvarstår 200 kronor av begärda 500 kronor för ett medlemskap. Det blir 31 000 kronor räknat på 155 spelare. Jag kan inte se att den summan löser den enskilda klubbens finansiering, hävdar Bohlin.
Han är rädd för en prisutveckling typ Danmark där ett greenfee medlemskap kostar 1 000- 1300 danska kronor, där spelar också ungefär 2 procent av befolkningen golf, mot fem procent i Sverige.
-Vad kommer att hända med ”sällanspelare”, och unga golfare? Happy Golfers spelare är i snitt elva år yngre än resten av golf-Sverige. Det är som att dra undan mattan för de som är framtiden, fruktar Mattias Bohlin.
Då 20 000 färre spelare
För Svenskgolf.se och Bo Bengtsson erkänt att antal spelare kommer att minska, så mycket som upp till 20 000 spelare.
-Det kan bli turbulent, det blir inte helt lätt för klubbarna att hitta en väg framåt, men nya tillkommer och jag tror att de kommer att hitta till sina lokala klubbar i större utsträckning än nu.
Mattias Bohlin och hans Happy Golfer har stöd av Stockholms Golfförbund, 52 klubbar och 171 000 golfspelare. Landets största region till antal spelare. Skåne har fler klubbar men är färre till antalet.
Mikael Bengtsberg, ordförande, är mycket tydlig.
-Klubbarna i Stockholm är emot alla former av reglering av golfsporten, därmed är också våra klubbar motståndare till alla former av kapacitetstak.
I landets övriga 20 distrikt är meningarna mer delade. Från Närke meddelar ordföranden Jonas Rosengren att frågan är ”komplex” och att åsikten är delad bland distriktens klubbar. Det är i dag oklart hur distriktet kommer att rösta vid årsmötet i april.
-Jag förstår den irritation som kan finnas i distrikten, men det finns andra vägar att gå än att gå fram via ”tak”, avslutar Mattias Bohlin.
Striden om greefeemedlemskapen är inte ny, men har med Happy Golfers intåg tagit förnyad kraft. Konceptet är digitalt och med olika erbjudanden, evenemang och community, en gemenskapsfokuserad plattform för sociala evenemang. Här kan också golfsugna hämtas med bil i Stockholms innerstad.
Jämte Happy Golfer är Cloud Golf (tidigare GolfStar) en stor aktör med att erbjuda green fee medlemskap. De erbjuder spel på 19 anläggningar, 288 golfhål i Stockholms-området, Malmö och Västerås.
Då kom golf-id
Begreppet ”brevlådeklubb” föddes i i slutet av 1980-talet med Björklidens GK, föreningen väckte stor irritation och hotades med uteslutning av SGF-styret.
Men tiderna förändrades och 2005 utsågs Björkliden till Årets Golfklubb och vid förbundets 100-årsjubileum 2004 nominerades Björklidens dåvarande ordförande till en av de 100 personer som betytt mest för sportens utveckling under 100 år. En lista som för övrigt toppades av Sven Tumba.
Ett greenfee medlemskap är ett billigt golfmedlemskap, cirka 500 kr/årligen och som medför att du erhåller ett aktivt golf-ID och rättigheten att spela på alla banor, med något undantag (privatägd). Vid spel erlägger du green fee avgift som varierar beroende på bana.
Svenska Golfförbundet, SGF, har ännu ett hett ämne att hantera, Här står striden mellan förbundets GIT-system för bokning av speltid, och uppstickaren sweetsport, också det bokning.
Henrik Ahlin, vd för sweetspot hävdar att SGF, utnyttjar sin monopolställning och har klagat hos Konkurrensverket som avvisade hans besvär. Ahlin har nu baxat frågan till Patent – och marknadsdomstolen, PMD, som är en del av Stockholms tingsrätt. Under våren 2025 ska så kallad muntlig förberedelse äga rum.
Ett 45-tal klubbar är i dag anslutna till sweetspot, bland dem Happy Golfer. Kruxet är att dessa klubbar även måste vara anslutna till SGF:s GIT-system och har dubbla avgifter. SGF utnyttjar sin monopolställning säger Henrik Ahlin.
Kjell Nilsson
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.
Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
En trend har gällt under många år i svensk idrott. Sektioner har brutit sig loss ur alliansföreningen och bildat egen klubb.
Mu sker det motsatta i Uppsala. Moderföreningen Sius bygger gemenskap och binder samman sporter som innebandy och bandy till bordtennis och loppisverksamhet. Alla hamnar under samma flagg igen via ett initiativ frånSirius Fotboll och webbyrån Wasabi Web.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.