Namn

Ishockeyn är gåtfull, den totala omsättningen för SHL överstiger 2miljarder kronor. De 14 klubbarna har ett TV avtal som garanterar var och en upp mot 60 miljoner kronor årligen, ett flerårigt avtal som går ut efter säsongen 2029-2030.
Vi börjar känna igen mönstret; Malmö FF redovisar sitt maffiga kapital, lite som skrämslepropaganda, plockar in nya spelare i truppen där man ändå tycker att kvaliteten räcker, har tur i lottningen och får en cupfinal hemma - och alla som vet hur en boll studsar sätter laget överst när de tippar utfallet av Allsvenskan 2025.
Jag har många gånger skrivit att Östersunds Fotbollsklubb har nio liv. På tisdag får vi se om klubben kanske har mer än så. Då måste styrelsen bestämma om klubben skall spela sin första match i Superettan eller inte. Gång efter gång har klubben legat illa till, men klarat det.
Premiär. Landets elitspelare bland damer har premiär denna lördag.
IIntresset för damfotbollen har utvecklats enormt de senaste åren. Det är framför allt England, USA och Mexiko som gasar på i en rasande fart. Mycket händer även i Kanada där en ny proffsliga startar i april. Stora pengar betalas i tv-rättigheter till klubbarna. Även övergångspengar har ökat väldigt mycket.
Det är också uppåt i grannländerna Danmark och Norge. Men Sverige har ännu inte lyckats hoppa på utvecklingståget.
Jag har skrivit det förr och gör det nu igen: Låt oss börja med att tala om hur vi kan skapa bättre tillgänglighet till ytor och anläggningar för idrott och fysisk aktivitet innan vi ropar efter mer och större.
Förra veckan (11 mars) skrev t ex Anna Iwarsson, RF:s ordförande och Christer Östholm (ordförande RF-SISU Västra Götaland) en debattartikel i Göteborgs-Posten om vikten av att göra plats för idrottsutövning när vi bygger nya.
Svenska Olympiska Kommitténs uttagningar inför OS förra året ifrågasattes och en anmälan gjordes till CAS (The Court of Arbitration for Sport), den Olympiska idrottens skiljedomstol.
Fem friidrottare och en seglare som bjudits in av IOK, men inte fick komma med till OS i Paris stod bakom anmälan. Utfallet blev till SOK:s fördel. Besvikelsen var stor i gruppen som trots att de kvalificerat sig, enligt IOK och World Athletics, inte fIck delta i Paris.
I höstas bytte två etablerade elitfriidrottare – 800m-löparen Andreas Kramer och hinderlöparen Simon Sundström – klubb. Ny adress blev Djurgården Friidrott, en klubb som legat i träda i flera år. De fick också sällskap av medeldistanslöftet Saga Provci. Nu sker en nysatsning - med stora perspektiv.
Söndagen präglades av skidåkning och hjältar. Ja, även några förlorare. De är ju oundvikliga inom idrotten.’
Egentligen blev dagen en enorm propagandafest för skidåkning. Det osannolika tog över...
Det fanns vinnare i parti och minut, Stina Nilsson, Alvar Myhlback, Ebba Andersson - och fem invandrare. Välj själva!
Och inte minst, En lysande Gunde Svan återkom i skidspåret!
En unik dom i fotbollsvärlden, men ändå något av en besvikelse. Den tidigare spanske fotbollsordföranden Luis Rubiales fälls för sexuellt övergrepp, men slipper fängelse. Hans kyss på Jenni Hermoso var inte ok, men övergreppet ger bara böter. Det beskedet gav en spansk domstol.
I en utredning (SOU 2024:75) som nyligen lämnades till justitieminister Gunnar Strömmer föreslås att de söktjänster som idag är mycket uppskattade ska förlora sitt grundlagsskydd och därmed kunna förbjudas av den konstellation som för tillfället har majoritet i riksdagen.
På vilket sätt berörs då föreningslivet i allmänhet och idrotten i synnerhet? Svensk idrott är en stor folkrörelse och det finns en bra bit över en halv miljon ideella eller arvoderade vuxna som leder barn- och ungdomsgrupper. Dagligen Dagligenrekryterar idrottsföreningar nya krafter till att leda ungdomsrngdomsverksamhet.
Givetvis är tryggheten priorited. Ingen vill att ”fel” personer får ett så viktigt ansvar.
I samband med ansökningar att arrangera internationella engagemang har svensk idrott haft behov att få stöd av nationella och lokala politiker. Frånvaron av support och att besked om stöd kommer sent i ansökningsprocessen kritiseras nu av idrotten.
I klartext, det är besynnerligt att idrottsevenemang inte värderas högt. Likaså är det märkligt att det saknas i förslaget till RF:s kommande framtidsdokumet, Svensk Idrott 2035.
Inte undra på att Danmark dominerar världshandbollen.Med 108 000 utövare det den näst största lagsporten i Danmark efter fotbollen och den femte största sporten efter fotboll, simning, fitness och badminton. Intresset grundläggs tidigt. I åldersgruppen 7-12 år spelar 9 procent (!) handboll. En förklaring är de många tv-sända matcherna, både i de inhemska ligorna och de internationella mästerskapen. En mästerskapsfinal ses typiskt av 2 miljoner tittare, vilket har givit goda sponsorintäkter. När energi- och telekoncernen Norlys 2021 skrev kontrakt med Danska handbollsförbundet var det ett av de största i dansk idrott genom tiderna.
Bevaka innehållet från Idrottens Affärer med RSS.
© Idrottens Affärer 2001-2024. Citera oss gärna men ange källa. Allt material skyddas av upphovsrättslagen (1960:729).