Namn

Han har fått mycket skit – av folk som uttrycker sig i affekt eller som inte vet. Marcus Berg är en av 2000-talets bästa svenska fotbollsanfallare.
Jag ska berätta varför.
Jag har nu läst Noa Bachners intervju i Expressen med Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt. Jag blir både förbannad och skrämd.
Dock inte överraskad. Jag varnade före ordförandevalet för att Reinfeldt inte var rätt man för uppdraget, att han redan hade ett för späckat schema, att han inte insåg att jobbet med ett förbund som behöver restaureras, var på heltid.
Har friidrotten råd att arrangera stora tävlingar så läge till?
: Vi lever i en tid där allt färre människor ställer upp och bjuder på sin egen fritid för idrottens skull. Därför måste man sig ställa frågan: -Har friidrotten verkligen råd att i framtiden?
Om det efter en konkurs i företagsvärlden börjar strula aldrig så lite och motigheterna hopar sig kommer kommentaren ” det sitter i väggarna”.
Klassiska Helsingborgs IF ligger på nedflyttningsplats när det återstår åtta omgångar i Superettan. Där gäller något liknande som bland företag.
Tredje divisionen kan komma med lika stor närhet som ”tur-färjan” till Helsingör. Föreningen har tvingats tillbringa fyra år (1987-89) utöver de 69 allsvenska säsongerna. När HIF återkom i högsta serien 1992 hade ökenvandringen pågått i 24 år.
Att regeringen inte skulle öka anslagen till idrotten i årets budget var tyvärr väntat. Under många år, med pandemistödet undantaget, har idrottens statliga stöd ökat sparsamt. Inför 2024 budgeteras 2,1 miljarder. Det kommunala stödet ökar generellt inte heller. Men idrotten finansieras inte bara av offentliga medel.
En betydande del kommer som väl är, från mediaintäkter, sponsorintäkter, deltagaravgifter (motionslopp), lotterier och medlemsavgifter. Tyvärr minskar fler av dessa finansieringskällor också.
Den internationella fotbollens förd
Sitter och lusläser regeringsförklaringen från den regering som skulle göra ett s.k. paradigmskifte. Ett sådant skulle bla betyda att verkligen satsa på idrotten efter några år av nonchalans från socialdemokratiska regeringar.
Det här är det enda vi nu kan läsa:
"Fritidskortet är en viktig satsning på barns och ungdomars möjlighet till meningsfull aktivitet och samhörighet. I fotbollslaget och dansgruppen skapas alternativ till gängens gemenskap."
Riksidrottsförbundet rapporterar att var fjärde idrottsförening tvingas tacka nej till nya medlemmar på grund av platsbrist och därmed tider!.
Antal träningstider som motsvarar efterfrågan minskar i alltför snabb takt. De anläggningar som redan finns är dessutom i stort behov av omvårdnad.
Vilka som drabbas hårdast? Vår unga generation.
Ekonomisk dopning har vi hört talas om – men kommunal dopning?
Patrik Sylvegård, vd. i SHL-laget Malmö Redhawks tvekar inte. Han hävdar bestämt att det pågår en kommunal dopning i SHL, och att ligan är på väg att bli de mindre städernas stora sport.
Han reagerar över att skattepengar är en del av finansieringen av SHL-löner på 200 000-300 000 kronor i månaden per spelare.
-Min fråga är om kommuner ska backa upp elitidrott på det sättet, säger Patrik Sylvegård.
Tack och lov. Det var väl ändå för väl. Att Spaniens Luis Rubiales tog sitt förnuft till fånga, och har meddelat att han avgår från sin post som ordförande i det spanska fotbollsförbundet. Han lämnar också sin post i Uefa, som vice ordförande.
Låt oss backa några månader. Det är final i Champions League efter att Europas stora fotbollsklubbar i många månader försökt erövra trofén, först i gruppspel, sedan i cup-form. Men det är ingen Goliat som vinner, utan en liten David men en innovativ slunga i bältet.
Det stormar ordentligt kring Spaniens förbundsordförande Luis Rubiales efter att han påtvingat Jennifer Hermoso sin ”kyss” och fångats av medias kameror. En ögonblicksbild blev en huvudrubrik över hela världen och gav en sur eftersmak från ett VM-guld som borde ha fått handla om glädje, skriver Carolina Lundqvist.
Medierna ska å sin sida skapa hög trafik i digitala medier och höga tittarsiffror på TV. För att göra det behöver de idrottare med ett starkt och tydligt definierat profilvärde. Lasse Gimnes är en av de främstaidrottsagenterna i Norge. Numera är han också ny krönikör här på Idrottens Affärer. Lassen driver sitt eget kommunikasjonsselskap GimCom AS med vekt på kommunikasjon/PR, forretningsutvikling og sponsing och har klienter som Karsten Warholm (friidrett), Johannes Høsflot Klæbo (langrenn), Christian Sørum (beachvolleyball) og Anders Mol (beachvolleyball. Lasse Gimsnes inleder med att skriva om profiliering av idrottare.
Nyligen kom information om ännu en sportkanal. Jaha, tänkte jag – ytterligare ett trixande...
för att jag ska betala en gång till för nåt jag vill ha. ”Smartnissar” som ständigt letar intäkter har insett att vi som gillar idrott nu ska få ännu en kanal och självklart kommer den att kosta pengar, så är det alltid numera.
Så, bredvid de otaliga fotbollskanaler som visar varenda match runtom i världen, ochcykelkanal, en hockeykanal m m kommer en till. Aldrig någonsin i TV-historien har det det kostat ens en bråkdel av vad vi idag ska betala i dag.
Bevaka innehållet från Idrottens Affärer med RSS.
© Idrottens Affärer 2001-2021. Citera oss gärna men ange källa. Allt material skyddas av upphovsrättslagen (1960:729).