RF:s bidrag höjs 2 procent, men inte mer

Fotbollens lobbyingarbete, för att fasa ut Riksidrottsförbundets, RF:s kritiserade bidragstak , har misslyckats. I stället föreslår Riksidrottsstyrelsen, RS, att ”taket” behålls men höjs från 10 till 12 procent. 

SvFF har sedan  2020 varit kritiskt  till RF:s tak vad gäller ekonomiskt stöd till specialidrottsförbunden. Under tidigare ordföranden Karl Erik Nilsson  började förbundet att utreda ett avhopp från RF-familjen i protest mot RF:s inställning.

Ärendet gick till skiljenämnd som avvisade fotbollens linje.

 Karl-Erik Nilsson uttryckte då att barn – och ungdomsfotboll skulle förlora 25-30 miljoner. Fotbollen har tidigare, i kraft av sin storlek, erhållit 14 procent av stödet.

Under Fredrik Reinfeldts regim inrättade RF-ordföranden Anna Iwarsson ett ekonomiskt råd med uppgift att se över bidragsmodellen. Facit ser vi nu, taket behålls men höjs från 10 till 12 procent. Nu är det upp till kommande riksidrottsmötet, 23-25 maj i Norrköping att ta ställning.

-Det är en balansgång, att hitta en nivå som både återspeglar förbundens storlek och har en viss solidaritet inbyggd i sig.  I vårt förslag finns ett grundbelopp, en garantidel, som säkerställer en grundläggande solidaritet, betonar Robert Casselbrant, ledamot i RS.

Höjningen av taket, om RF-mötet beslutar i den riktningen, innebär att stödet till SvFF ökar med 8 till 10 miljoner kronor om allt annat är lika.  Stödet till Parasportförbundet ökar med 500 000 kronor.

Idrottens Affärer har under fredagen sökt nyvalde SvFF-ordföranden Simon Åström, via förbundets pressavdelning för en kommentar. De har inte återkommit.

Att taket höjs med två procentenheter innebär att stöd till enskilda specialidrottsförbund, som överstiger 12 procent i organisationsstöd och verksamhetsstöd fördelas om till övriga specialidrottsförbunds organisationsstöd.

I förslaget finns även en garanti av det grundbelopp som alla förbund erhåller. Garantin innebär att de minsta förbunden är garanterade ett högre belopp än tidigare.

-Det är omöjligt att fullt ut tillfredsställa alla specialförbund, 72 stycken. Det här är som nämnts vårt förslag, RF-ombuden får ta ställning, avslutar Robert Casselbrant.

I  Olof Lundhs Podcast i Fotbollskanalen, från november 2024, öppnade Anna Iwarsson för en utfasning av takregeln. Efter diskussioner inom det ekonomiska rådet, där Fredrik Reinfeldt företrädde fotbollen, sammanfattade Iwarsson:

-Tillsammans har vi kommit fram till vi vill föreslå en utfasning av takregeln. På samma sätt som vi vil föreslå ett antal andra förändringar. Men det är för tidigt för att se vad det blir på sista raden.

Nu vet vi, ”taket” finns kvar men höjs från 10 till 12 procent.

Varje år fördelar RF cirka 1,8 miljarder kronor till den 72 specialidrottsförbunden, föreningar och RF-SISU-distrikt, utbildningsfrågor. Det mesta av stödet går till landets cirka 19 000 idrottsföreningar i form av aktivitetsstöd (LOK-stöd).

Fotbollens föreningar har över 1,3 miljoner medlemmar av vilka 600 000 är aktiva spelare. Fotbollen svarar för cirka 40 procent av alla idrottsaktiviteter. Det är mot den bakgrunden som fotbollen vill riva RF-taket. 

Kjell Nilsson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.