Från 90 till 45 miljoner i Oskarshamn

Med en ny ekonomisk verklighet i ryggen, efter kvalförlusten mot HV 71, tvingas IK Oskarshamn se över sina kostnader. 
Det första offret är Johan Göransson, 43 år, klubbdirektör och rekryterad hösten 2022, från en position som turistchef på Öland och med ledarbakgrund i allsvenska Kalmar FF.
Ett tappert Oskarshamn tvingades till slu acceptera att laget inte räckte till.

 

- Det är inga hard feelings från min sida, i allsvenskan är det en tajtare kostym och där finns det ingen plats för mig. Vi har jobbat med två verksamhetsplaner, och nu blir andra frågor mer centrala, säger Johan Göransson, som har sex månaders uppsägningstid.

Kvinna ersätter

Föreningens kommersiella chef, Therése Elofson, tar över Johans uppgifter och ordföranden Johan Franzén betonar att föreningen nu får två tjänster i en och framhåller Elofsons kommersiella expertis som värdefull i det nya IKO som nu ska byggas.
-Rätt ledarskap för den nya miljön är av stor betydelse, vi tvingas att vara mer effektiva, det gäller även när vi ska forma ledarskapet kring A-laget, säger Johan Franzén i en intervju med Barometern.
Styrelsens besked för kommande säsonger är att IKO ska tillbaka till SHL.
-Det är en svår uppgift men inte orimlig, konstaterar Johan Franzén.
Spelarbudgeten krymper från säsongens cirka 50 miljoner till mellan 20 och 30 miljoner,  den nivå som säsongens topplag i Hockeyallsvenskan, Brynäs och Djurgården, redovisar.
Johan Franzén påminner om att Hockeyallsvenskan modell 2024 är en attraktiv serie, med  flera starka publiklag och IKO har också att se fram emot heta lokalderbyn mot Nybro och Kalmar. Han tror att BeGe Hockey center, med plats för 3 250 åskådare kommer att vara välfylld över säsongen 2024-2025.
Omsättningen kommer att halveras, från drygt 90 miljoner den gångna säsongen till cirka 45 miljoner Hockeyallsvenskan. I bokslutet i våras hade IKO nästan 20 miljoner i eget kapital, en livboj inför kommande säsonger.

koncern har avgörandet

En avgörande roll inför framtiden har ortens näringsliv. Johan Persson är vd. på BeGe företagen, en global koncern i miljardklassen.
-Vi har och kommer alltid att ha ett stort hjärta för IK Oskarshamn. Nu vill vi höra om deras ambition och planer för framtiden.  Det känns spännande att få ta del av den framtida inriktningen, menar Johan Persson.
En hållning som IKO-ordföranden upplever som positiv. Hans avsikt är också att i närtid kalla till möte med näringslivet på orten och där berätta om sportsliga mål och utmaningar på vägen under ett återtåg till SHL.
En central fråga för IK Oskarshamn är också en ny arena. Den 9 september väntas kommunfullmäktige lämna ett skarpt besked om ärendet ska ”leva” vidare. En mängd förstudier har redan gjorts.
-Jag kan inte se att en arena står och faller med serietillhörighet. Det är en fråga som bottnar i så mycket mer,  för ishockeyn och kommunens invånare i stort, avslutar Johan Franzén.

Hall roriterad

Be Ge Hockeycenter har 50 år på nacken, och invigdes 1974,  Nya anläggningar, av vilket slag det än är, är en bristvara i svensk idrott och är en prioriterad fråga för Riksidrottsförbundet och nya ordföranden Anna Iwarsson.
-Att understödja byggandet av nya anläggningar är min absolut viktigaste uppgift, sade hon i intervju med Idrottens Affärer när hon tillträdde. 
Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.