IA Jobb

Specialsatsning på elitkarriär

Totalt inbjuds ambitiösa  idrottare från 72 idrotter till det nya kompetenscentrum för elitidrott som ska inrättas vid Luleå tekniska universitet. I satsningen ingår också en specialsatsning i samarbete med Svenska Skidförbundet Alpint, Svenska Skidskytteförbundet, Svenska Skidförbundet längdåkning och Svenska Orienteringsförbundet (SOFT).

Sedan tidigare finns en specialsatsning vid Luleå tekniska universitet inom längdskidor och skidorientering. Från och hösten 2024 utökar universitetet samarbetet med idrottsförbund och topptränare till även alpint och skidskytte. Men egentligen inbjuder universitetet mot aktiva i RF:s alla 72 förbund.

Kompetenscentrumet ska öka förutsättningarna att satsa på ”dubbla karriärer” som elitidrottare.

Många nya får presentera sig på SvFF

Det är åtskillliga personer som måste gå runt och presentera sig på första arbetsdagen när Svenska Fotbollförbundet drar igång verksamheten igen på Evenemangsgatan vid Friends Arena. Den senaste är dock välbekant, Peter Wettergren, tidigare biträdande förbundskapten blir återanställd som teknisk direktör.

Däremot vill inte förbundet medge avtalet med Olof Mellberg som ny förbundskapten för herrlandslaget, 

Det var förbundsordförande, Fredrik Reinfeldt, som i annandagens Gomorron Sverige tv4 släppte nyheten med Peter Wettergren i en helt ny roll.

Så omorganisationen av Svenska fotbollförbundet rullar på. Men nu ska det först bli nyår innan Mellbergs avtal blir offentligt.

Reinfeldt fick frågan det om vem som blir den nye ledaren för landslaget, men hans läppar var förseglade. 

Pressen för stor, Ola behöver vila

Det står utom allt tvivel klart att rollen som sportchef eller tränare  i en elitförening är riskfyllt. Kraven från medlemmar, fans och sponsorer är hänsynslösa.

Så fort segrarna uteblir vänds allt mot de ytterst ansvariga som utsätts för mycket hård mental press. En efter en av elitklubbarnas ledare mår dåligt och kan inte fortsätta jobba. Senast i raden - Sirius sportchef Ola Andersson som har tvingats bli sjukskriven.

"Som klubb och arbetsgivare värnar vi om våra medarbetare. Den här sjukskrivningen är ett personalärende och varken klubben eller Ola kommer att besvara ytterligare frågor, säger klubbdirektör Christer Abrahamsson på föreningens hemsida.

Intern lösning när Vasaloppet får ny vd

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad vd för Vasaloppet efter Eva-Lena Fricks avhopp. Han  kommer att inneha posten åtminstone det kommande halvåret. 

 

Närmast på programmet i det intensiva tävlingskalendern står den digitala varianten Hemmavasan, som över 11 000 anmälda cyklister och löpare ska genomföra på sin hemmaplan under perioden 15–22 augusti.

Sedan Eva-Lena Frick lämnade sin tjänst som vd för Vasaloppet den sista juni 2020. Nu har styrelsen för Vasaloppsföreningen och Vasaloppets Marknads AB beslut om att utse Johan Eriksson till tillförordnad verksamhetschef/vd. 

Dubbla karriärer viktigt och möjligt

Under senare år har många av landets universitet och högskolor skapat system för att underlätta för idrottare att kombinera elitsatsningar med studier, s.k. dubbla karriärer. Denna process har skett i nära samarbete med idrottsrörelsen.

 

 

 

 

 

 Ett begränsat antal lärosäten har dessutom tilldelats certifiering som s.k. Riksidrottsuniversitet, däribland mitt eget lärosäte Malmö universitet i samarbete med Högskolan i Halmstad.

En satsning på dubbla karriärer för elitidrottare är nödvändigt.

 

IA Jobb och GAF i samarbetsavtal

IA Jobb och GAF, Golf Administratörernas Förening, ingår ett samarbetsavtal för att ytterligare öka kvaliteten på rekryteringen av medarbetare till landets golfklubbar.

 

GAF är en intresseförening inom golfen där de flesta av klubbcheferna och administratörerna på landets 466 golfklubbar är medlemmar.

Hjälper hårt belastad

GAF:s mål är att kompetensutveckla medlemmarna inom en rad områden såsom ledarskap, kommunikation, organisation, avtal – och nu även rekrytering.

Därför inleder GAF ett samarbete med IA Jobb avseende annonsering och rekrytering av tjänster, dels för att nå ut till en bredare marknad av sökande, dels för att öka precisionen i kommunikationen. 

Idrottens Affärer utvidgar

Nya tider kräver nya tankar, ett nytt agerande – och rätt rekrytering. Därför startar Idrottens Affärer en egen sajt för rekrytering inom idrotten - IA Jobb!

 

Här hittar du IA Jobb! 

Den kommersiella delen av idrotten är på frammarsch. Privata initiativ får fäste. Det ställer nya krav på den traditionella, ideella idrottsrörelsen: att agera i takt med omvärlden.

Det i sin tur kräver både nytänkande hos de befintliga ledarna, och nytt blod i form av ”rätt rekrytering”.

Därför startar Idrottens Affärer en egen sajt för rekrytering inom idrotten: IA Jobb.

Rekryteringen måste bli effektivare

Alla människor har potential för att få ett bra jobb! Det är med den devisen samhällsentreprenören Lennart Engelhardt tar på sig ledartröjan för att skapa IA Jobb.

 

Här hittar du IA Jobb! 

Lennart Engelhardt brinner för människor och deras potential – oavsett kön, etnicitet, ålder, social bakgrund, sexuell läggning, eller funktionsnedsättning.

”Rätt rekrytering föder framgång”

En bra organisation går hand-i-hand med sportslig framgång. Här slarvar många idrottsföreningar, anser Kristina Landgren Carestam, klubbchef Pixbo Wallenstam som hittat sin egen modell.

 

Ett damlag i högsta serien, ett herrlag i högsta serien, en ungdomsakademi som är topprankad i Sverige, arrangör av ett av de största innebandylägren i landet (Starcamp) samt en bred barn- och ungdomsverksamhet där alla får plats.

Föredöme på många sätt

Det sjuder av liv i Pixbo Wallenstams Innebandyförening, i Mölnlycke, öster om Göteborg, granne med Sävehof IF som är en liknande förening men inom handbollen.

Men det är inte bara sportsligt Pixbo Wallenstam är ett föredöme, utan även organisatoriskt.

Idrotten måste bevisa sitt värde

”Idrottsrörelsen behöver återta idrotten. För det krävs det ett nytt tänkande – och för det krävs det i sin tur ett nytt ledarskap”. Det slår framtidsanalytikern Troed Troedson fast.

 

Vi svenskar idrottar som aldrig förr: En Svensk Klassiker, GöteborgsVarvet, Ironman Kalmar, Tough Viking, Cykelvasan, Tjejmilen, Vårruset, träning på gym, grupper av människor som samlas och springer på lunchen.

Återta idrotten

Många av de mest framgångsrika koncepten är kommersiella initiativ, må så vara i vissa fall med idrottsföreningar i bakgrunden.