Idrotten måste bevisa sitt värde

”Idrottsrörelsen behöver återta idrotten. För det krävs det ett nytt tänkande – och för det krävs det i sin tur ett nytt ledarskap”. Det slår framtidsanalytikern Troed Troedson fast.
Idrotten är i stark förändring och det innebär att ledarskapet blir helt annorlunda. Det nytänkandet måste fler anamma.

 

Vi svenskar idrottar som aldrig förr: En Svensk Klassiker, GöteborgsVarvet, Ironman Kalmar, Tough Viking, Cykelvasan, Tjejmilen, Vårruset, träning på gym, grupper av människor som samlas och springer på lunchen.

Återta idrotten

Många av de mest framgångsrika koncepten är kommersiella initiativ, må så vara i vissa fall med idrottsföreningar i bakgrunden.

Det ställer nya krav på den ickekommersiella, föreningsdrivna idrotten med RF i spetsen, enligt Troed Troedson, framtidsanalytiker på företaget Paradigmmäklarna, flitigt anlitad av idrottsrörelsen - bland annat som dragplåster på en landsomfattande turné om framtidsfrågor i Golfsverige som arrangeras av Svenska Golfförbundet.

- Idrottsrörelsen behöver återta den del av idrotten som inte drivs i föreningsform. Som det är nu sipprar människors aktivitet sakta, men säkert, ut i olika hörn och organisationerna går mot en säker död. Hur lång tid det tar bestäms till stor del av statsmakterna som ju kan tycka att ett subventionerat SATS-kort via arbetsgivarna är värt minst lika mycket som att ge anslag till RF.

Måste bevisa sitt värde

Hur ska då detta ”återtagande” gå till?

- Det bästa sättet är att bevisa sitt värde i samhället. Det kan ske inom exempelvis områdena integration, sysselsättning, en levande landsbygd eller något annat som är aktuellt.  Då gäller det också att tänka nytt, vilket kan vara svårt när du verkat inom idrottsrörelsen en längre tid och är van att tänka på ett visst sätt.

Troed Troedson tar ett exempel på nytänkande:

- Om fotbollen har som mål att skapa så starka landslag som möjligt, och använder nyanlända som ett verktyg för att uppnå det målet, så är det ett synsätt. Ett annat synsätt skulle kunna vara att se möjligheterna i att låta fotbollen vara ett verktyg för integration av nyanlända, och därmed en stark kraft i samhället. Då blir de nyanlända som väljer att spela fotboll ett verktyg för integration. Och vem vet, kanske även då med ett starkare landslag som en följd?

- Det senare är ett mer modernt och konstruktivt sätt att se på idrottsrörelsens roll och kraft i samhället.

Rekrytera från framgång

Att tänka nytt kan vara svårt. Att vänja sig av med sitt invanda tänkande kan vara ännu svårare. Rekrytering av nya ledare inom idrotten, såväl professionella som ideella, är därför en viktig pusselbit i en idrottsrörelse som lever och mår väl på sikt, enligt Troed Troedson:

- Leta inte hos grannklubben eller andra idrottsföreningar i närheten när du ska rekrytera nya krafter. Leta istället i andra branscher och efter människor som har lyckats, vare sig det gäller att bygga e-handelsföretag eller rockfestivaler som visat vinst fem år i rad. Då får du in människor som är vana att utveckla verksamheter i samklang med samhällsutvecklingen.

- Det kommer att vara guld värt för idrottsföreningarna och idrottsförbunden! 

Läs mera om Idrotten Affärers nya satsning - IA Jobb