Att göra det enkelt för alla att vara med
Inkludering inom idrotten handlar inte om att vara snäll eller lägga extra börda på de ideella krafterna. Det handlar om att göra det enkelt för alla att vara med – även för de med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Att anpassa för NPF behöver inte vara krångligt eller dyrt, men vi måste våga lära oss hur. För när alla får rätt förutsättningar, vinner vi alla.

Nästan av en slump började jag samla information om hur idrott och NPF fungerar i praktiken. Jag pratade med aktiva, deras föräldrar och tränare. Det visade sig att medan 30 procent av de aktiva med NPF var nöjda med sin situation inom idrotten, ansåg hela 70 procent av tränarna att de gjorde ett bra jobb för just dessa barn och ungdomar. Ett glapp på 40 procent. Min första tanke?
Detta måste gå att ändra på. För idrotten finns väl ändå främst för de aktiva?
Hur ändrar vi dagens slentrian?
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som adhd, autism, Tourettes syndrom och språkstörning, påverkar hur hjärnan arbetar. Många har fler än en diagnos, och det är vår uppgift att skapa en idrottsmiljö där alla får plats.Trots idrottens ambition att vara inkluderande, möter personer med NPF, specifika utmaningar inom träningsmiljön. Många aktiva med NPF känner sig besvikna med sin idrottsliga situation, medan tränare ofta är osäkra på hur de bäst kan stödja dessa individer.
- Vilka hinder och begränsningar finns det i de nuvarande strukturerna och systemen som påverkar deltagandet och välbefinnandet för aktiva med NPF?
- Har tränare och ledare tillräcklig utbildning och verktyg för att anpassa sin coaching och skapa en trygg och inkluderande miljö?
- Hur kan vi förändra dessa strukturer för att säkerställa att alla aktiva får möjlighet att delta och utvecklas inom idrotten?
Det krävs inte omfattande förändringar för att lyckas; det handlar om små, konkreta steg som kan göra stor skillnad för att säkerställa att personer med NPF inkluderas.
För att göra idrotten mer inkluderande för personer med NPF handlar det inte om att skapa komplicerade system eller dyra lösningar – det handlar om att använda de verktyg som redan finns.
Många ledare vill och kan
Många föreningar och tränare har redan potentialen att skapa en mer inkluderande miljö, men behöver riktning och förståelse för hur små justeringar kan göra stor skillnad. Anpassade träningsmetoder, tydligare kommunikation och grundläggande kunskap om NPF är ofta allt som krävs för att stötta både aktiva och ledare.
En viktig del av lösningen är att satsa på utbildning av tränare och ledare, så att de känner sig säkra i att hantera olika behov på ett sätt som främjar både individen och laget. Denna utbildning får inte vara överväldigande – det ska handla om enkla och praktiska verktyg som hjälper tränare att förstå hur små förändringar i struktur och bemötande kan öppna dörrarna för fler.
Om vi inte gör detta, missar vi en enorm potential. Talanger går förlorade eftersom idrotten i sin nuvarande form inte alltid möter de behov som barn och unga med NPF har. Idrotten är viktig för den här målgruppen – den ger struktur, gemenskap och en plats att växa. Därför är det inte bara en fråga om inkludering för sakens skull; det är en fråga om att alla, oavsett förutsättningar, ska få möjligheten att utvecklas, ha kul och känna tillhörighet i idrottens värld.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.
MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.
Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess.
I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!
Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.