Att göra det enkelt för alla att vara med
Inkludering inom idrotten handlar inte om att vara snäll eller lägga extra börda på de ideella krafterna. Det handlar om att göra det enkelt för alla att vara med – även för de med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Att anpassa för NPF behöver inte vara krångligt eller dyrt, men vi måste våga lära oss hur. För när alla får rätt förutsättningar, vinner vi alla.

Nästan av en slump började jag samla information om hur idrott och NPF fungerar i praktiken. Jag pratade med aktiva, deras föräldrar och tränare. Det visade sig att medan 30 procent av de aktiva med NPF var nöjda med sin situation inom idrotten, ansåg hela 70 procent av tränarna att de gjorde ett bra jobb för just dessa barn och ungdomar. Ett glapp på 40 procent. Min första tanke?
Detta måste gå att ändra på. För idrotten finns väl ändå främst för de aktiva?
Hur ändrar vi dagens slentrian?
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som adhd, autism, Tourettes syndrom och språkstörning, påverkar hur hjärnan arbetar. Många har fler än en diagnos, och det är vår uppgift att skapa en idrottsmiljö där alla får plats.Trots idrottens ambition att vara inkluderande, möter personer med NPF, specifika utmaningar inom träningsmiljön. Många aktiva med NPF känner sig besvikna med sin idrottsliga situation, medan tränare ofta är osäkra på hur de bäst kan stödja dessa individer.
- Vilka hinder och begränsningar finns det i de nuvarande strukturerna och systemen som påverkar deltagandet och välbefinnandet för aktiva med NPF?
- Har tränare och ledare tillräcklig utbildning och verktyg för att anpassa sin coaching och skapa en trygg och inkluderande miljö?
- Hur kan vi förändra dessa strukturer för att säkerställa att alla aktiva får möjlighet att delta och utvecklas inom idrotten?
Det krävs inte omfattande förändringar för att lyckas; det handlar om små, konkreta steg som kan göra stor skillnad för att säkerställa att personer med NPF inkluderas.
För att göra idrotten mer inkluderande för personer med NPF handlar det inte om att skapa komplicerade system eller dyra lösningar – det handlar om att använda de verktyg som redan finns.
Många ledare vill och kan
Många föreningar och tränare har redan potentialen att skapa en mer inkluderande miljö, men behöver riktning och förståelse för hur små justeringar kan göra stor skillnad. Anpassade träningsmetoder, tydligare kommunikation och grundläggande kunskap om NPF är ofta allt som krävs för att stötta både aktiva och ledare.
En viktig del av lösningen är att satsa på utbildning av tränare och ledare, så att de känner sig säkra i att hantera olika behov på ett sätt som främjar både individen och laget. Denna utbildning får inte vara överväldigande – det ska handla om enkla och praktiska verktyg som hjälper tränare att förstå hur små förändringar i struktur och bemötande kan öppna dörrarna för fler.
Om vi inte gör detta, missar vi en enorm potential. Talanger går förlorade eftersom idrotten i sin nuvarande form inte alltid möter de behov som barn och unga med NPF har. Idrotten är viktig för den här målgruppen – den ger struktur, gemenskap och en plats att växa. Därför är det inte bara en fråga om inkludering för sakens skull; det är en fråga om att alla, oavsett förutsättningar, ska få möjligheten att utvecklas, ha kul och känna tillhörighet i idrottens värld.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.