Krönikor

Är SOK konsekventa i sitt agerande?

krönika: Flera svenska idrottare som kvalificerat sig enligt kvalgränser och kvoter som finns till de olympiska spelen får inte åka till Paris eftersom de inte blivit uttagna av SOK. Problemet är inte nytt utan har funnits även under tidigare uttagningar. Anledningen är SOKs tuffa kriterier. Nu kan härvandet sluta med att atleter lägger av med idrottandet!

Kriterierna stipulerar att antingen ska den uttagne kunna konkurrera om en topp-tolv placering eller ha möjlighet att vara konkurrenskraftig i något av kommande två olympiska spel. Då kan det så kallade framtidskriteriet gälla, skriver StaffanMovin

Idrottens event omsätter 10,3 miljarder!

Krönika: Svenska evenemangsindustri omsätter 53 miljarder, enligt rapporten Evenemang i siffror, som svenska kultur och idrottsorganisationer gemensamt har tagit fram. Det är andra året en rapport skapas och i dag presenteras fakta. Det är också första gången som idrotten finns med ordentligt. Svenska idrottsevenemang omsätter 10,3 miljarder av dessa 53 miljarder, men i dessa siffror ingår inte den stora del av ideellt arbete som hör till  idrottsevenemanga: , skriver Staffan Movin

Så kom beslutet, eller vad det nu är…

Krönika: Regeringen och Trafikverkets senfärdighet fortsätter. Under torsdagen skickade regeringen ut ett pressmeddelande för att visa på handlingskraft. Tyvärr påvisar det motsatsen. 

Problemet är inte löst utan bara skjutet på framtiden. För arrangörer av evenemang på väg så innebär det fortsatt osäkerhet för hur man ska kunna arrangera lopp och tävlingar i framtiden, skriver Staffan Movin.

Många unga vill bli idrottsledare, men...

Krönika: Cuper, lopp och sommarskolor är exempel på aktiviteter som många klubbar har och som kan utnyttjas för att öka engagemang och lyfta in nya förmågor i klubbverksamheterna. Men individer som börjar engagerar sig behöver ses och uppmuntras för det som de gör, skriver Staffan Movin 

Byråkratin hotar klassisk klubb

Krönika: Under större delen av hösten har infrastrukturminister Andreas Carlsson och regeringen haft på sig att fatta beslut om hur man ska lösa de ökade kostnaderna för ideella föreningar som arrangerar evenemang på väg. Oförmågan är tydlig. Än i dag finns inget beslut utan i stället har Trafikverket börjat fakturera utan den avgiftsreduktion som ideella föreningar tidigare fått, skriver Staffan Movin.

Evenemang – en ny basnäring?

Krönika: Trots att Sverige inte kommer få vinter OS,börjar det att växa ett intresse från politiskt håll att se event som en näring och bransch. Under januari bjöd två ministrar och ordförande i finansutskottet in företrädare från kulturen och idrotten till första kammarsalen i riksdagen för en första diskussion om hur evenemang kan bli en ”basnäring”. , skriver Staffan Movin

Sedelbuntarna kan förgöra idrotten

Krönika: EU-domstolen i Luxemburg har beslutat att UEFA och FIFA agerar monopolistiskt och i strid med konkurrensrätten. Den domen får stora konsekvenser för idrotten, såväl internationellt som i Sverige. En europeisk superliga kan uppstå  utan eller med mycket begränsat svenskt deltagande. ,skriver Staffan Movin

Kvinnorna går före männen

Krönika: I samband med att Internationella olympiska kommitteér in nya medlemmar kommande vecka i Mumbai, Indien så kommer troligen Petra Sörling in i den exklusiva kretsen på ett förbundsmandat. Hon blir därmed den sjunde nordiska kvinnan i IOK. Nordiskt kvinnligt ledarskap uppskattas internationellt, skriverStaffan Movin

Idrott kan återskapa Sverigebilden

Krönika: Svenska institutets senaste rapport föranleder intressanta frågor, i synnerhet vilken bild vill vi som svenskar bli kända för i världen? 

Koranbränningar eller världens bästa fotbollslandslag? 

Gängkriminalitet eller Mondo Duplantis?, frågar Staffan Movin

Idrotten tvingas till ett stålbad

Krönika: Att regeringen inte skulle öka anslagen till idrotten i årets budget var tyvärr väntat. Under många år, med pandemistödet undantaget, har idrottens statliga stöd ökat sparsamt. Inför 2024 budgeteras 2,1 miljarder. Det kommunala stödet ökar generellt inte heller.  Men idrotten finansieras inte bara av offentliga medel. 

En betydande del kommer som väl är,  från mediaintäkter, sponsorintäkter, deltagaravgifter (motionslopp), lotterier och medlemsavgifter. Tyvärr minskar fler av dessa finansieringskällor också, skriver Staffan Movin.

Ny strategi och regeringens ja krävs

 Kröiika: Med exakt  ett år kvar till OS i Paris 2024 avslöjas att densvenska potentiella OS-ansökan är på väg att få konkurrens från Frankrike. I förra veckan meddelade regionerna Auvergne-Rhône-Alpes och Provence-Alpes-Côte d'Azur sitt gemensamma intresse att ansöka om att få arrangera vinter OS och vinter paralympics 2030. På torsdagen gav den franska idrottsministern Amélie Oudéa-Castéra den franska regeringens stöd till en ansökan, skriver Staffan Movin.

Idrottens ansvariga måste inse värdet

Krönika: Är det möjligt att möta akademins satsningar? Både KTH och Stockholms Handelshögskola har presenterat ökade satsningar på idrottsforskning. Kraftsamlingar som uppskattats av såväl Riksidrottsförbundet som SOK.  Men för att forskningen ska komma idrotten till nytta behöver förbund och deras ansvariga engagera sig och bli villiga att ta till sig perspektiv och idéer, skriver Staffan Movin

Blir politikernas eget huvudbry

Krönika: RF och idrotten vann en betydande delseger i sitt lobbyarbete för att underlätta för arrangörer att få förutsättningar att genomföra arrangemang på väg. Trafikverket föreslår stt regeringen fattar beslut att uppsättning av vägmärken ska bli kostnadsfritt för ideella föreningar och organisationer under 2023, samt att regeringen beslutar om hur detta ska hanteras för 2024 och framåt. 

Det innebär att de som vågat behålla sina planer att arrangera tävlingar under sommaren nu kan fortsätta sin planering och ansöka om tillstånd, skriver Staffan Movin.

"Vi måste vara mer rädda om vintermiljön"

Krönika: De svenska olympiska guldmedaljörerna Sara Hector och Sandra Näslund har tillsammans med bland annat Mikaela Schiffrin, Aleksander Aamodt Kilde , Jessie Diggins och mer än 400 andra aktiva skidåkare skrivit ett öppet brev till FIS (Internationella skidförbundet )om att de inte gör tillräckligt för hållbarhet.  Men FIS håller inte med., skriver Staffan Movin.

Fördömande, men oundvikligt problem

Krönika: Uppdrag Granskning reportage om gymnastik, konståkning samt kommande vecka om ridsport är en påminnelse om att idrotten måste mera effektivt se till att aktiva inte drabbas. Kravet är att anta ett system som säkerställer behandlingen av anmälningar. Det gäller att verka för utvecklingen, skapa regler och se till att döma i disciplinärenden. 

Men, det är komplicerat att klara alla dessa uppgifter på ett trovärdigt sätt, skriver Staffan Movin.

Kanske inte så tokigt med OS ändå

Krönika: Erbjudandet från IOC att ge Sverige möjligheten att se till överförutsättningarna att arrangera OS är en idrottspolitisk möjlighet som inte kommer tillbaka. Frånvaron av andra kandidater ger möjligheten för Sverige att påverka hur OS arrangeras i framtiden och skapar möjligheter att inkludera vår värdegrund i motkraven för att ta på oss ansvaret. Vi behöver därför skapa en diskussion om varför vi vill ha spelen och vad spelen kan innebära, skriver Staffan Movin.

Otto vågade fäkta med etablissemanget

Krönika: Svenska Fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg gjorde en Lise Klaveness när han på Internationella Fäktförbundets kongress lyfte jämställdhetsfrågorna och HBTQ-frågorna inför det faktum att Saudiarabien tilldelades VM i fäktning. För oss svenskar var hans i frågasättande självklart, men i idrottens globala rum möttes han av burop och sedan avståndstagande, skriver Staffan Movin. 

Aktuellt - flera makthavare ska kliva av

Krönika: Har ledarskiktet inom svensk idrott någonsin förändrats lika omfattande som nu ska ske i vår.

En ny RF-ordförande ska väljas, likaså en ny ordförande i Svenska Fotbollsförbundet, SOK ska troligen få en ny ytterst ansvarig, Här beror det  på hur allvarligt SOK:s medlemmar anser det är att deras ordförande har brottsanklagelser riktade emot sig. Och som om inte det vore nog - det kan bli ett skifte även i Ishockeyförbundet, skriver Staffan Movin

Vi kan lära andra rätt mycket

Krönika: I ett antal internationella idrottsförbund finns det svenskt ledarskap högst upp i ledningen. En prestigefylld position som ger betydande inflytande om hur respektive idrott kan utvecklas och göra idrotten relevant och konkurrenskraftig. Ett inflytande två svenska ordförandena nu vill utnyttja för att stärka idrotternas hållbarhet, skrive Staffan Movin

Enbart cykel tvingas betala 30 miljoner

Krönika: Ska idrotten betala för de samhällstjänster som följer med utövandet av idrott? Om svaret är Ja, i vilken utsträckning? Vid årsskiftet blir denna åter aktuell och kritisk, eftersom Trafikverket förändrar sin process och kräver att de som placerar ut trafikmärken på väg ska vara upphandlade av dem och betalas av arrangören. En kostnad som cykelförbundet årligen beräknar till i storleksordningen 20–50 miljoner. En kostnad som drabbar föreningarna, skriver Staffan Movin.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.