Krönikor

Så kom beslutet, eller vad det nu är…

Krönika: Regeringen och Trafikverkets senfärdighet fortsätter. Under torsdagen skickade regeringen ut ett pressmeddelande för att visa på handlingskraft. Tyvärr påvisar det motsatsen. 

Problemet är inte löst utan bara skjutet på framtiden. För arrangörer av evenemang på väg så innebär det fortsatt osäkerhet för hur man ska kunna arrangera lopp och tävlingar i framtiden, skriver Staffan Movin.

Många unga vill bli idrottsledare, men...

Krönika: Cuper, lopp och sommarskolor är exempel på aktiviteter som många klubbar har och som kan utnyttjas för att öka engagemang och lyfta in nya förmågor i klubbverksamheterna. Men individer som börjar engagerar sig behöver ses och uppmuntras för det som de gör, skriver Staffan Movin 

Byråkratin hotar klassisk klubb

Krönika: Under större delen av hösten har infrastrukturminister Andreas Carlsson och regeringen haft på sig att fatta beslut om hur man ska lösa de ökade kostnaderna för ideella föreningar som arrangerar evenemang på väg. Oförmågan är tydlig. Än i dag finns inget beslut utan i stället har Trafikverket börjat fakturera utan den avgiftsreduktion som ideella föreningar tidigare fått, skriver Staffan Movin.

Evenemang – en ny basnäring?

Krönika: Trots att Sverige inte kommer få vinter OS,börjar det att växa ett intresse från politiskt håll att se event som en näring och bransch. Under januari bjöd två ministrar och ordförande i finansutskottet in företrädare från kulturen och idrotten till första kammarsalen i riksdagen för en första diskussion om hur evenemang kan bli en ”basnäring”. , skriver Staffan Movin

Sedelbuntarna kan förgöra idrotten

Krönika: EU-domstolen i Luxemburg har beslutat att UEFA och FIFA agerar monopolistiskt och i strid med konkurrensrätten. Den domen får stora konsekvenser för idrotten, såväl internationellt som i Sverige. En europeisk superliga kan uppstå  utan eller med mycket begränsat svenskt deltagande. ,skriver Staffan Movin

Kvinnorna går före männen

Krönika: I samband med att Internationella olympiska kommitteér in nya medlemmar kommande vecka i Mumbai, Indien så kommer troligen Petra Sörling in i den exklusiva kretsen på ett förbundsmandat. Hon blir därmed den sjunde nordiska kvinnan i IOK. Nordiskt kvinnligt ledarskap uppskattas internationellt, skriverStaffan Movin

Idrott kan återskapa Sverigebilden

Krönika: Svenska institutets senaste rapport föranleder intressanta frågor, i synnerhet vilken bild vill vi som svenskar bli kända för i världen? 

Koranbränningar eller världens bästa fotbollslandslag? 

Gängkriminalitet eller Mondo Duplantis?, frågar Staffan Movin

Idrotten tvingas till ett stålbad

Krönika: Att regeringen inte skulle öka anslagen till idrotten i årets budget var tyvärr väntat. Under många år, med pandemistödet undantaget, har idrottens statliga stöd ökat sparsamt. Inför 2024 budgeteras 2,1 miljarder. Det kommunala stödet ökar generellt inte heller.  Men idrotten finansieras inte bara av offentliga medel. 

En betydande del kommer som väl är,  från mediaintäkter, sponsorintäkter, deltagaravgifter (motionslopp), lotterier och medlemsavgifter. Tyvärr minskar fler av dessa finansieringskällor också, skriver Staffan Movin.

Ny strategi och regeringens ja krävs

 Kröiika: Med exakt  ett år kvar till OS i Paris 2024 avslöjas att densvenska potentiella OS-ansökan är på väg att få konkurrens från Frankrike. I förra veckan meddelade regionerna Auvergne-Rhône-Alpes och Provence-Alpes-Côte d'Azur sitt gemensamma intresse att ansöka om att få arrangera vinter OS och vinter paralympics 2030. På torsdagen gav den franska idrottsministern Amélie Oudéa-Castéra den franska regeringens stöd till en ansökan, skriver Staffan Movin.

Idrottens ansvariga måste inse värdet

Krönika: Är det möjligt att möta akademins satsningar? Både KTH och Stockholms Handelshögskola har presenterat ökade satsningar på idrottsforskning. Kraftsamlingar som uppskattats av såväl Riksidrottsförbundet som SOK.  Men för att forskningen ska komma idrotten till nytta behöver förbund och deras ansvariga engagera sig och bli villiga att ta till sig perspektiv och idéer, skriver Staffan Movin

Blir politikernas eget huvudbry

Krönika: RF och idrotten vann en betydande delseger i sitt lobbyarbete för att underlätta för arrangörer att få förutsättningar att genomföra arrangemang på väg. Trafikverket föreslår stt regeringen fattar beslut att uppsättning av vägmärken ska bli kostnadsfritt för ideella föreningar och organisationer under 2023, samt att regeringen beslutar om hur detta ska hanteras för 2024 och framåt. 

Det innebär att de som vågat behålla sina planer att arrangera tävlingar under sommaren nu kan fortsätta sin planering och ansöka om tillstånd, skriver Staffan Movin.

"Vi måste vara mer rädda om vintermiljön"

Krönika: De svenska olympiska guldmedaljörerna Sara Hector och Sandra Näslund har tillsammans med bland annat Mikaela Schiffrin, Aleksander Aamodt Kilde , Jessie Diggins och mer än 400 andra aktiva skidåkare skrivit ett öppet brev till FIS (Internationella skidförbundet )om att de inte gör tillräckligt för hållbarhet.  Men FIS håller inte med., skriver Staffan Movin.

Fördömande, men oundvikligt problem

Krönika: Uppdrag Granskning reportage om gymnastik, konståkning samt kommande vecka om ridsport är en påminnelse om att idrotten måste mera effektivt se till att aktiva inte drabbas. Kravet är att anta ett system som säkerställer behandlingen av anmälningar. Det gäller att verka för utvecklingen, skapa regler och se till att döma i disciplinärenden. 

Men, det är komplicerat att klara alla dessa uppgifter på ett trovärdigt sätt, skriver Staffan Movin.

Kanske inte så tokigt med OS ändå

Krönika: Erbjudandet från IOC att ge Sverige möjligheten att se till överförutsättningarna att arrangera OS är en idrottspolitisk möjlighet som inte kommer tillbaka. Frånvaron av andra kandidater ger möjligheten för Sverige att påverka hur OS arrangeras i framtiden och skapar möjligheter att inkludera vår värdegrund i motkraven för att ta på oss ansvaret. Vi behöver därför skapa en diskussion om varför vi vill ha spelen och vad spelen kan innebära, skriver Staffan Movin.

Otto vågade fäkta med etablissemanget

Krönika: Svenska Fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg gjorde en Lise Klaveness när han på Internationella Fäktförbundets kongress lyfte jämställdhetsfrågorna och HBTQ-frågorna inför det faktum att Saudiarabien tilldelades VM i fäktning. För oss svenskar var hans i frågasättande självklart, men i idrottens globala rum möttes han av burop och sedan avståndstagande, skriver Staffan Movin. 

Aktuellt - flera makthavare ska kliva av

Krönika: Har ledarskiktet inom svensk idrott någonsin förändrats lika omfattande som nu ska ske i vår.

En ny RF-ordförande ska väljas, likaså en ny ordförande i Svenska Fotbollsförbundet, SOK ska troligen få en ny ytterst ansvarig, Här beror det  på hur allvarligt SOK:s medlemmar anser det är att deras ordförande har brottsanklagelser riktade emot sig. Och som om inte det vore nog - det kan bli ett skifte även i Ishockeyförbundet, skriver Staffan Movin

Vi kan lära andra rätt mycket

Krönika: I ett antal internationella idrottsförbund finns det svenskt ledarskap högst upp i ledningen. En prestigefylld position som ger betydande inflytande om hur respektive idrott kan utvecklas och göra idrotten relevant och konkurrenskraftig. Ett inflytande två svenska ordförandena nu vill utnyttja för att stärka idrotternas hållbarhet, skrive Staffan Movin

Enbart cykel tvingas betala 30 miljoner

Krönika: Ska idrotten betala för de samhällstjänster som följer med utövandet av idrott? Om svaret är Ja, i vilken utsträckning? Vid årsskiftet blir denna åter aktuell och kritisk, eftersom Trafikverket förändrar sin process och kräver att de som placerar ut trafikmärken på väg ska vara upphandlade av dem och betalas av arrangören. En kostnad som cykelförbundet årligen beräknar till i storleksordningen 20–50 miljoner. En kostnad som drabbar föreningarna, skriver Staffan Movin.

Nya förutsättningar för framtidens idrott

Krönika: Satsningen är intressant ur flera perspektiv inte minst eftersom den påvisar hur regeringen ser på idrottsrörelsens roll, samt att placeringen av idrottsfrågorna på socialministernsbord är ett strategiskt val av regeringen. 

Modelllen innebär att medlen inte ska fördelas av RF utan i stället stimulerar satsningen efterfrågan, skriver Staffan Movin

En nödvändig revidering av idrotten

Krönika: En dag när regeringsbildningen är som mest omdiskuterad blir idrotten också aktuell. Även här pågår ett maktskifte. Björn Eriksson ger definitivt svar och lämnar RF, ledningen inom SOK och fotbollförbundet ska bytas ut och mitt upp i alltihopa kommer frågan om vem som blir idrottsminister och vilket mandat vederbörande tilldelas, skriver Staffan Movin.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.