Fördömande, men oundvikligt problem

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Uppdrag Granskning reportage om gymnastik, konståkning samt kommande vecka om ridsport är en påminnelse om att idrotten måste mera effektivt se till att aktiva inte drabbas. Kravet är att anta ett system som säkerställer behandlingen av anmälningar. Det gäller att verka för utvecklingen, skapa regler och se till att döma i disciplinärenden. 

Men, det är komplicerat att klara alla dessa uppgifter på ett trovärdigt sätt.

De utpekade förbunden har i många fall intensifierat sitt värdeskapande arbete under de senaste åren. Både ridsporten och gymnastiken har exempelvis samarbete med Friends för att arbeta preventivt. 

Gymnastiken håller också för närvarande på med en forskningsstudie om idrottsmiljö och hälsa. Det är bra initiativ och det är otroligt viktigt för att få in en hållbar värdegrund i verksamheterna.

Värdegrundsarbete i allmänhet är inte tillräckligt. Det är lätt att förbund och klubbar pekar på insatser för att kunna säga att de gör något, samtidigt som prioriteringar och strukturer lämnas oförändrade. Vänskap och traditioner hindrar verklig förändring och ansvarstagande på riktigt. 

Detta är tyvärr helt naturligt. Engagemang inom ett förbund eller en förening bygger på att man älskar idrotten och vill se den utvecklas, inte att driva ärenden mot brister i systemet.

Även mobbing och negligerande

Safeguardingsarbetet ska utgå från de aktiva. Arbetet måste förändras från att vara policyinriktat med pappersbeslut till att de facto integreras i verksamheten. Safeguarding är inte bara sexuella eller fysiska trakasserier utan även mobbing och negligerande. 

Det gäller att förstå att idrottsmiljön är en extremt riskfylld miljö. Individer är i starkt beroendeförhållande till ledare, tränare och träningskompisar. Beteenden utvecklas ofta över tid och där maktförhållandet skyddar förövarna. Lojaliteten i gruppen är stor och försvårar för individer att visselblåsa eller anmäla.

Förbund är oftare mer intresserade att skydda tränare och ledare - personer som har en ställning och relationer inom föreningar eller förbunden. Sverige är också ett litet land där alla känner alla inom en idrott. På sociala medier sluter grupper upp kring de människor de känner och som har inflytande. För förbund och klubbar är det tufft att agera mot starka personligheter, duktiga ledare och tränare. 

Att hantera disciplinärenden på ett tillförlitligt sätt är inte lämpligt för ett förbund. Det är allt för lätt att rollen att utveckla idrotten och skapa idrottslig framgång prioriteras över rollerna att säkerställa regler samt att döma. 

Uppfylls av fåtal förbund 

I de fall dömande instanser och disciplinnämnder finns så behöver ansvariga också vara professionella. Kompetenskravet är specifikt och uppfylls av ett fåtal förbund i normala strukturer. I stället blir det lätt att ärenden hanteras med gott uppsåt, men utan rätt verktyg eller förmåga… 

Ett steg för att skydda individer samtidigt som idrotten ska kunna utvecklas är att adressera problemet och skapa en mer lämpad organisation med integritet och som sätter de aktiva i centrum. En organisation som kan agera dömande – men samtidigt ge stöd till klubbar och förbund att agera proaktivt likväl som att bidra till att verkligen integrera konsekvenserna av värdegrundsarbetet in i det dagliga arbetet. 

Låt idrotten bli av med en roll och lägg kraften  på att utveckla en sund värdebaserad verksamhet baserat på gällande regelverk.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.