Fördömande, men oundvikligt problem

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Uppdrag Granskning reportage om gymnastik, konståkning samt kommande vecka om ridsport är en påminnelse om att idrotten måste mera effektivt se till att aktiva inte drabbas. Kravet är att anta ett system som säkerställer behandlingen av anmälningar. Det gäller att verka för utvecklingen, skapa regler och se till att döma i disciplinärenden. 

Men, det är komplicerat att klara alla dessa uppgifter på ett trovärdigt sätt.

De utpekade förbunden har i många fall intensifierat sitt värdeskapande arbete under de senaste åren. Både ridsporten och gymnastiken har exempelvis samarbete med Friends för att arbeta preventivt. 

Gymnastiken håller också för närvarande på med en forskningsstudie om idrottsmiljö och hälsa. Det är bra initiativ och det är otroligt viktigt för att få in en hållbar värdegrund i verksamheterna.

Värdegrundsarbete i allmänhet är inte tillräckligt. Det är lätt att förbund och klubbar pekar på insatser för att kunna säga att de gör något, samtidigt som prioriteringar och strukturer lämnas oförändrade. Vänskap och traditioner hindrar verklig förändring och ansvarstagande på riktigt. 

Detta är tyvärr helt naturligt. Engagemang inom ett förbund eller en förening bygger på att man älskar idrotten och vill se den utvecklas, inte att driva ärenden mot brister i systemet.

Även mobbing och negligerande

Safeguardingsarbetet ska utgå från de aktiva. Arbetet måste förändras från att vara policyinriktat med pappersbeslut till att de facto integreras i verksamheten. Safeguarding är inte bara sexuella eller fysiska trakasserier utan även mobbing och negligerande. 

Det gäller att förstå att idrottsmiljön är en extremt riskfylld miljö. Individer är i starkt beroendeförhållande till ledare, tränare och träningskompisar. Beteenden utvecklas ofta över tid och där maktförhållandet skyddar förövarna. Lojaliteten i gruppen är stor och försvårar för individer att visselblåsa eller anmäla.

Förbund är oftare mer intresserade att skydda tränare och ledare - personer som har en ställning och relationer inom föreningar eller förbunden. Sverige är också ett litet land där alla känner alla inom en idrott. På sociala medier sluter grupper upp kring de människor de känner och som har inflytande. För förbund och klubbar är det tufft att agera mot starka personligheter, duktiga ledare och tränare. 

Att hantera disciplinärenden på ett tillförlitligt sätt är inte lämpligt för ett förbund. Det är allt för lätt att rollen att utveckla idrotten och skapa idrottslig framgång prioriteras över rollerna att säkerställa regler samt att döma. 

Uppfylls av fåtal förbund 

I de fall dömande instanser och disciplinnämnder finns så behöver ansvariga också vara professionella. Kompetenskravet är specifikt och uppfylls av ett fåtal förbund i normala strukturer. I stället blir det lätt att ärenden hanteras med gott uppsåt, men utan rätt verktyg eller förmåga… 

Ett steg för att skydda individer samtidigt som idrotten ska kunna utvecklas är att adressera problemet och skapa en mer lämpad organisation med integritet och som sätter de aktiva i centrum. En organisation som kan agera dömande – men samtidigt ge stöd till klubbar och förbund att agera proaktivt likväl som att bidra till att verkligen integrera konsekvenserna av värdegrundsarbetet in i det dagliga arbetet. 

Låt idrotten bli av med en roll och lägg kraften  på att utveckla en sund värdebaserad verksamhet baserat på gällande regelverk.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I i Mjällby AIF finns i dag en stolthet och förväntan som kommer att vägleda klubben framöver.Fullt berättigat eftersom klubben är så stärkt.  AIF har presenterat ett  stort och unikt samarbete med Mellby Gård AB som går in som huvudsponsor till föreningen från och med 2024. Parterna har tecknat ett avtal som sträcker sig fram till och med 2027. Det är klubbens största sponsorkontraktet någonsin.

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen