Fördömande, men oundvikligt problem

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Uppdrag Granskning reportage om gymnastik, konståkning samt kommande vecka om ridsport är en påminnelse om att idrotten måste mera effektivt se till att aktiva inte drabbas. Kravet är att anta ett system som säkerställer behandlingen av anmälningar. Det gäller att verka för utvecklingen, skapa regler och se till att döma i disciplinärenden. 

Men, det är komplicerat att klara alla dessa uppgifter på ett trovärdigt sätt.

De utpekade förbunden har i många fall intensifierat sitt värdeskapande arbete under de senaste åren. Både ridsporten och gymnastiken har exempelvis samarbete med Friends för att arbeta preventivt. 

Gymnastiken håller också för närvarande på med en forskningsstudie om idrottsmiljö och hälsa. Det är bra initiativ och det är otroligt viktigt för att få in en hållbar värdegrund i verksamheterna.

Värdegrundsarbete i allmänhet är inte tillräckligt. Det är lätt att förbund och klubbar pekar på insatser för att kunna säga att de gör något, samtidigt som prioriteringar och strukturer lämnas oförändrade. Vänskap och traditioner hindrar verklig förändring och ansvarstagande på riktigt. 

Detta är tyvärr helt naturligt. Engagemang inom ett förbund eller en förening bygger på att man älskar idrotten och vill se den utvecklas, inte att driva ärenden mot brister i systemet.

Även mobbing och negligerande

Safeguardingsarbetet ska utgå från de aktiva. Arbetet måste förändras från att vara policyinriktat med pappersbeslut till att de facto integreras i verksamheten. Safeguarding är inte bara sexuella eller fysiska trakasserier utan även mobbing och negligerande. 

Det gäller att förstå att idrottsmiljön är en extremt riskfylld miljö. Individer är i starkt beroendeförhållande till ledare, tränare och träningskompisar. Beteenden utvecklas ofta över tid och där maktförhållandet skyddar förövarna. Lojaliteten i gruppen är stor och försvårar för individer att visselblåsa eller anmäla.

Förbund är oftare mer intresserade att skydda tränare och ledare - personer som har en ställning och relationer inom föreningar eller förbunden. Sverige är också ett litet land där alla känner alla inom en idrott. På sociala medier sluter grupper upp kring de människor de känner och som har inflytande. För förbund och klubbar är det tufft att agera mot starka personligheter, duktiga ledare och tränare. 

Att hantera disciplinärenden på ett tillförlitligt sätt är inte lämpligt för ett förbund. Det är allt för lätt att rollen att utveckla idrotten och skapa idrottslig framgång prioriteras över rollerna att säkerställa regler samt att döma. 

Uppfylls av fåtal förbund 

I de fall dömande instanser och disciplinnämnder finns så behöver ansvariga också vara professionella. Kompetenskravet är specifikt och uppfylls av ett fåtal förbund i normala strukturer. I stället blir det lätt att ärenden hanteras med gott uppsåt, men utan rätt verktyg eller förmåga… 

Ett steg för att skydda individer samtidigt som idrotten ska kunna utvecklas är att adressera problemet och skapa en mer lämpad organisation med integritet och som sätter de aktiva i centrum. En organisation som kan agera dömande – men samtidigt ge stöd till klubbar och förbund att agera proaktivt likväl som att bidra till att verkligen integrera konsekvenserna av värdegrundsarbetet in i det dagliga arbetet. 

Låt idrotten bli av med en roll och lägg kraften  på att utveckla en sund värdebaserad verksamhet baserat på gällande regelverk.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.