Fördömande, men oundvikligt problem

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Uppdrag Granskning reportage om gymnastik, konståkning samt kommande vecka om ridsport är en påminnelse om att idrotten måste mera effektivt se till att aktiva inte drabbas. Kravet är att anta ett system som säkerställer behandlingen av anmälningar. Det gäller att verka för utvecklingen, skapa regler och se till att döma i disciplinärenden. 

Men, det är komplicerat att klara alla dessa uppgifter på ett trovärdigt sätt.

De utpekade förbunden har i många fall intensifierat sitt värdeskapande arbete under de senaste åren. Både ridsporten och gymnastiken har exempelvis samarbete med Friends för att arbeta preventivt. 

Gymnastiken håller också för närvarande på med en forskningsstudie om idrottsmiljö och hälsa. Det är bra initiativ och det är otroligt viktigt för att få in en hållbar värdegrund i verksamheterna.

Värdegrundsarbete i allmänhet är inte tillräckligt. Det är lätt att förbund och klubbar pekar på insatser för att kunna säga att de gör något, samtidigt som prioriteringar och strukturer lämnas oförändrade. Vänskap och traditioner hindrar verklig förändring och ansvarstagande på riktigt. 

Detta är tyvärr helt naturligt. Engagemang inom ett förbund eller en förening bygger på att man älskar idrotten och vill se den utvecklas, inte att driva ärenden mot brister i systemet.

Även mobbing och negligerande

Safeguardingsarbetet ska utgå från de aktiva. Arbetet måste förändras från att vara policyinriktat med pappersbeslut till att de facto integreras i verksamheten. Safeguarding är inte bara sexuella eller fysiska trakasserier utan även mobbing och negligerande. 

Det gäller att förstå att idrottsmiljön är en extremt riskfylld miljö. Individer är i starkt beroendeförhållande till ledare, tränare och träningskompisar. Beteenden utvecklas ofta över tid och där maktförhållandet skyddar förövarna. Lojaliteten i gruppen är stor och försvårar för individer att visselblåsa eller anmäla.

Förbund är oftare mer intresserade att skydda tränare och ledare - personer som har en ställning och relationer inom föreningar eller förbunden. Sverige är också ett litet land där alla känner alla inom en idrott. På sociala medier sluter grupper upp kring de människor de känner och som har inflytande. För förbund och klubbar är det tufft att agera mot starka personligheter, duktiga ledare och tränare. 

Att hantera disciplinärenden på ett tillförlitligt sätt är inte lämpligt för ett förbund. Det är allt för lätt att rollen att utveckla idrotten och skapa idrottslig framgång prioriteras över rollerna att säkerställa regler samt att döma. 

Uppfylls av fåtal förbund 

I de fall dömande instanser och disciplinnämnder finns så behöver ansvariga också vara professionella. Kompetenskravet är specifikt och uppfylls av ett fåtal förbund i normala strukturer. I stället blir det lätt att ärenden hanteras med gott uppsåt, men utan rätt verktyg eller förmåga… 

Ett steg för att skydda individer samtidigt som idrotten ska kunna utvecklas är att adressera problemet och skapa en mer lämpad organisation med integritet och som sätter de aktiva i centrum. En organisation som kan agera dömande – men samtidigt ge stöd till klubbar och förbund att agera proaktivt likväl som att bidra till att verkligen integrera konsekvenserna av värdegrundsarbetet in i det dagliga arbetet. 

Låt idrotten bli av med en roll och lägg kraften  på att utveckla en sund värdebaserad verksamhet baserat på gällande regelverk.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.