Vad krävs för att idrotten ska vara trygg?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inför stundande OS återkommer ofta Pierre de Cumbertains ord ” Det viktiga är inte att vinna utan att delta”. Men agerandet från idrottsrörelsen stämmer ofta inte överens med de bevingade orden. 

Det må exemplifieras av SOKs tillämpning av uttagningskriterier, systematiskt utbyte av dopingtester i Sochi, eller mörkande av övergrepp inom idrotten såsom det skedde vid det senaste Olympiska sommarspelet 2016.

Inför för OS i Rio började en skandal inom den amerikanska gymnastiken om övergrepp uppdagas. Men eftersom det stundade ett OS så var möjligheten till medaljer mer betydelsefullt än tryggheten för idrottarna. Betydelsen av både kompisnätverk och oron för att sponsorer skulle lämna sporten fördröjde agerande. I en ny FBI-rapport som släpptes i veckan står det klart att även FBI valde att INTE utreda anklagelserna 2015 med vittnen såsom Simone Biles och Aly Raisman, utan startade sin utredning först efter OS 2016. Anledningen som FBI sa till Aly Raisman var att man ville vänta till efter OS.

Oacceptabla brister

I priset för USA:s bästa gymnastik OS genomtiderna med nio medaljer och andra raka lagguldet finns ytterligare ett dussin aktiva som utsatts för övergrepp. Att den nu släppta rapporten visar på oacceptabla brister i myndigheters agerande leder till många nya frågor. T ex om rättsväsendet ser mellan fingrarna på övergrepp hur kan idrottsaktiva då känna sig trygga? Vad krävs av idrottsrörelsen i kombination med samhället för att säkerställa trygg idrott på alla nivåer?

Sedan ett par år arbetar flera internationella idrottsförbund med att utveckla policies eftersom IOC för två år sedan, troligen till följd av händelserna inom amerikansk gymnastik, initierade en guide för att utveckla policies för trygg idrott (Safegarding). Begreppet omfattar inte bara sexuella övergrepp utan är mycket bredare än så. Trafficing kan ses avlägset inom sport, men klubbar, tränare och agenter som rekryterar lovande barn för att sedan ta största delen av deras framtida inkomster, samt inte bry sig om de som inte lyckas, finns inom idrotten.

Diskussionen handlar ofta om att ha system som uppmärksammar övergrepp eller osundhet inom idrotten. I Sverige har RF exempelvis sin visselblåsartjänst, som gjorde att den otrygga idrottsmiljö vid Fagersta Vattenskidgymnasium stängdes. Visselblåsarfunktionen hade en stor betydelse, eftersom den möjliggjorde att anmälningen kom förbi de relationer och de kompisskap som höll uppe den osunda strukturen utan ett större ifrågasättande.

För inte vill man anmäla någon som betyder mycket för idrotten? 

Om det skulle komma ut vad tränare X eller ledare Y gjort så skulle det påverka dem mycket och det vill man ju inte. Eller hur? De är viktiga för vår idrott...

Kunna känna tillit 

I Kanada utsåg man i förra veckan en från idrotten fristående organisation som ska säkerställa att offentliga medel till idrotten ska säkerställa trygg idrott och att idrotten ska följa Universal Code of Conduct to Prevent and Address Maltreatment in Sport. Uppgiften för organisationen är att se till idrottsmän, idrotten, samhället och andra intressenter har tillit till verktyg och processer som förebygger och hindrar ofredande, övergrepp, diskriminering och annat olämpligt beteende inom idrotten. 

Att den är oberoende handlar om att säkerställa tillit till funktionen som organisationen ska ha och att se till att de vänskapsband som finns inom idrotten inte påverkar den trygghet som eftersträvas.

Intressant med det kanadensiska angreppssättet är att man också lägger tydligt fokus på förebyggande. Det är genom det förebyggande arbetet som gör dussinet övergrepp inte värderas högre än en potentiell guldmedalj. Det är det förebyggande arbetet som gör att aktiva vågar anmäla och påtala övergrepp eller missförhållanden. Det är det förebyggande arbetet som vi inom idrotten på alla nivåer måste säkerställa att trygg idrott alltid strävas och är närvarande. 

I Sverige, liksom i andra länder, så är det viktigt att förstå att detta är ett problem som är svårt att lösa (det kanske aldrig blir löst) och att måste ges extra fokus. Det är inget som rättas till av en policy eller ett värderingsdokument.  Det är inget som är unikt för idrotten, men idrotten kan inte blunda för de utmaningar som hamnar i vår miljö. 

Det är upp till oss som ledare och tränare att aktivt tydliggöra vad som är rätt och vad som är fel. Det är vi som älskar idrott som måste driva det förebyggande arbetet mot en noll-vision och för trygg idrott.

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.