Idrotten tvingas till ett stålbad

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att regeringen inte skulle öka anslagen till idrotten i årets budget var tyvärr väntat. Under många år, med pandemistödet undantaget, har idrottens statliga stöd ökat sparsamt. Inför 2024 budgeteras 2,1 miljarder. Det kommunala stödet ökar generellt inte heller.  Men idrotten finansieras inte bara av offentliga medel. 

En betydande del kommer som väl är,  från mediaintäkter, sponsorintäkter, deltagaravgifter (motionslopp), lotterier och medlemsavgifter. Tyvärr minskar fler av dessa finansieringskällor också.

Den internationella fotbollens förd

Ersättningen från TV-rättigheter minskar

Den internationella fotbollens fördelning av mediepengar är krass. Går du långt i turneringar ökar intäkterna, men åker du ut tidigt har du inte samma rätt till att ta del av det tv-bolagen betalar för rättigheterna till mästerskapet. Damernas framgång kompenseras tyvärr inte av de förlorade pengarna från uteblivet deltagande i EM. 

Svårt att nå lönsamhet

Men det är inte bara de internationella TV-pengarna som är i fara. Svenska mediehus idrottsrättigheter, främst fotboll och ishockey, har svårt att nå lönsamhet. Både TV4 och Viaplay ses som krisföretag. 

Den senares aktie har rasat med mer än 80 procent under året.  Konsekvensen är att de ser om sina verksamheter och undersöker vad som säljas vidare till andra aktörer. De nationella ligornas (Allsvenskan och SHL) framtida avtal kommer förhandlas med nationella medieföretag som har en lägre inköpsbudget. Risken är en mindre kaka.

Även om vissa intäkter ökar så kompenserar detta inte inflation och ökade kostnader. Den idrottsverksamhet som bedrivs i dag får allt sämre förutsättningar. 

Vissa konsekvenser är troliga som ökade medlemsavgifter och sparpaket hos såväl förbund som föreningar. Men det är även viktigt att hantera en av de stora farorna med minskad ekonomi, nämligen splittring inom idrottsrörelsen och ökad fragmentarisering. 

Nationalekonomiska spelteorier kan komma väl till pass för att förutspå hur ordföranden, generalsekreterare och verksamhetsansvariga kommer att agera för att deras verksamheter ska komma väl ut ur framtidens ekonomiska stålbad. 

Alla har uppgiften att företräda sin idrott och att säkerställa att föreningen eller förbundet ska få medel till sin speciella idrott.

Flera motioner på såväl RIM som förbundsnivå har haft som syfte att förändra fördelning av finansiella medel, exempelvis Göteborgsmotionen inom Svenska Fotbollsförbundet (ökade medel till breddelit från SEF), motionen om omfördelning av medel från RF till SF från RIM 2021, samt den omdiskuterade RIM motionen 2021 om ett procentuellt tak för organisationstödet till SvFF.

Magert resultat

Förvisso beslutade RIM 2025 att Riksidrottsstyrelsen skulle arbeta aktivt med specialidrottsförbund för öka anslaget till idrottsrörelsen. Men, med det magra resultatet i regeringens budget, behöver idrotten vara självkritisk. Varför når man inte fram med sina argument? Varför lyckas man inte nå fram med önskemål om anläggningsfonder, speciellt elitstöd och ökade budgetramar? 

Det är tydligt att behöver bli bättre på att visa vilka värden som skapas. Hur mäter vi exempelvis den sociala hållbarhet som idrottsrörelsen levererar dagligen? 

idrotten behöver också ställa frågan hur relevanta de värden vi normalt påvisar och talar om i flyktiga ordalag är för dagens samhälle? 

Att komma fram till betydelsefulla och trovärdiga värden som idrottsrörelsen levererar görs inte snabbt i en kampanj mot politiker utan kräver ett gediget grundarbete. Ett grundarbete som idrotten behöver göra tillsammans. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen