Idrotten tvingas till ett stålbad
Att regeringen inte skulle öka anslagen till idrotten i årets budget var tyvärr väntat. Under många år, med pandemistödet undantaget, har idrottens statliga stöd ökat sparsamt. Inför 2024 budgeteras 2,1 miljarder. Det kommunala stödet ökar generellt inte heller. Men idrotten finansieras inte bara av offentliga medel.
En betydande del kommer som väl är, från mediaintäkter, sponsorintäkter, deltagaravgifter (motionslopp), lotterier och medlemsavgifter. Tyvärr minskar fler av dessa finansieringskällor också.
Den internationella fotbollens förd
Den internationella fotbollens fördelning av mediepengar är krass. Går du långt i turneringar ökar intäkterna, men åker du ut tidigt har du inte samma rätt till att ta del av det tv-bolagen betalar för rättigheterna till mästerskapet. Damernas framgång kompenseras tyvärr inte av de förlorade pengarna från uteblivet deltagande i EM.
Svårt att nå lönsamhet
Men det är inte bara de internationella TV-pengarna som är i fara. Svenska mediehus idrottsrättigheter, främst fotboll och ishockey, har svårt att nå lönsamhet. Både TV4 och Viaplay ses som krisföretag.
Den senares aktie har rasat med mer än 80 procent under året. Konsekvensen är att de ser om sina verksamheter och undersöker vad som säljas vidare till andra aktörer. De nationella ligornas (Allsvenskan och SHL) framtida avtal kommer förhandlas med nationella medieföretag som har en lägre inköpsbudget. Risken är en mindre kaka.
Även om vissa intäkter ökar så kompenserar detta inte inflation och ökade kostnader. Den idrottsverksamhet som bedrivs i dag får allt sämre förutsättningar.
Vissa konsekvenser är troliga som ökade medlemsavgifter och sparpaket hos såväl förbund som föreningar. Men det är även viktigt att hantera en av de stora farorna med minskad ekonomi, nämligen splittring inom idrottsrörelsen och ökad fragmentarisering.
Nationalekonomiska spelteorier kan komma väl till pass för att förutspå hur ordföranden, generalsekreterare och verksamhetsansvariga kommer att agera för att deras verksamheter ska komma väl ut ur framtidens ekonomiska stålbad.
Alla har uppgiften att företräda sin idrott och att säkerställa att föreningen eller förbundet ska få medel till sin speciella idrott.
Flera motioner på såväl RIM som förbundsnivå har haft som syfte att förändra fördelning av finansiella medel, exempelvis Göteborgsmotionen inom Svenska Fotbollsförbundet (ökade medel till breddelit från SEF), motionen om omfördelning av medel från RF till SF från RIM 2021, samt den omdiskuterade RIM motionen 2021 om ett procentuellt tak för organisationstödet till SvFF.
Magert resultat
Förvisso beslutade RIM 2025 att Riksidrottsstyrelsen skulle arbeta aktivt med specialidrottsförbund för öka anslaget till idrottsrörelsen. Men, med det magra resultatet i regeringens budget, behöver idrotten vara självkritisk. Varför når man inte fram med sina argument? Varför lyckas man inte nå fram med önskemål om anläggningsfonder, speciellt elitstöd och ökade budgetramar?
Det är tydligt att behöver bli bättre på att visa vilka värden som skapas. Hur mäter vi exempelvis den sociala hållbarhet som idrottsrörelsen levererar dagligen?
idrotten behöver också ställa frågan hur relevanta de värden vi normalt påvisar och talar om i flyktiga ordalag är för dagens samhälle?
Att komma fram till betydelsefulla och trovärdiga värden som idrottsrörelsen levererar görs inte snabbt i en kampanj mot politiker utan kräver ett gediget grundarbete. Ett grundarbete som idrotten behöver göra tillsammans.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
Lag ifrån ett 30-tal nationer och ett mer än ett fördubblat intresse. Så var de första timmarna när Gothia Cup öppnade anmälan.
– Vi var beredda på anstormning men det här överraskade till och med oss, säger turneringsledare Niclas Freiholtz.
Intresset för att delta i Gothia Cup fortsätter att växa och över hela världen satt lag beredda när anmälan till 2025 öppnade.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar