Idrotten tvingas till ett stålbad

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att regeringen inte skulle öka anslagen till idrotten i årets budget var tyvärr väntat. Under många år, med pandemistödet undantaget, har idrottens statliga stöd ökat sparsamt. Inför 2024 budgeteras 2,1 miljarder. Det kommunala stödet ökar generellt inte heller.  Men idrotten finansieras inte bara av offentliga medel. 

En betydande del kommer som väl är,  från mediaintäkter, sponsorintäkter, deltagaravgifter (motionslopp), lotterier och medlemsavgifter. Tyvärr minskar fler av dessa finansieringskällor också.

Den internationella fotbollens förd

Ersättningen från TV-rättigheter minskar

Den internationella fotbollens fördelning av mediepengar är krass. Går du långt i turneringar ökar intäkterna, men åker du ut tidigt har du inte samma rätt till att ta del av det tv-bolagen betalar för rättigheterna till mästerskapet. Damernas framgång kompenseras tyvärr inte av de förlorade pengarna från uteblivet deltagande i EM. 

Svårt att nå lönsamhet

Men det är inte bara de internationella TV-pengarna som är i fara. Svenska mediehus idrottsrättigheter, främst fotboll och ishockey, har svårt att nå lönsamhet. Både TV4 och Viaplay ses som krisföretag. 

Den senares aktie har rasat med mer än 80 procent under året.  Konsekvensen är att de ser om sina verksamheter och undersöker vad som säljas vidare till andra aktörer. De nationella ligornas (Allsvenskan och SHL) framtida avtal kommer förhandlas med nationella medieföretag som har en lägre inköpsbudget. Risken är en mindre kaka.

Även om vissa intäkter ökar så kompenserar detta inte inflation och ökade kostnader. Den idrottsverksamhet som bedrivs i dag får allt sämre förutsättningar. 

Vissa konsekvenser är troliga som ökade medlemsavgifter och sparpaket hos såväl förbund som föreningar. Men det är även viktigt att hantera en av de stora farorna med minskad ekonomi, nämligen splittring inom idrottsrörelsen och ökad fragmentarisering. 

Nationalekonomiska spelteorier kan komma väl till pass för att förutspå hur ordföranden, generalsekreterare och verksamhetsansvariga kommer att agera för att deras verksamheter ska komma väl ut ur framtidens ekonomiska stålbad. 

Alla har uppgiften att företräda sin idrott och att säkerställa att föreningen eller förbundet ska få medel till sin speciella idrott.

Flera motioner på såväl RIM som förbundsnivå har haft som syfte att förändra fördelning av finansiella medel, exempelvis Göteborgsmotionen inom Svenska Fotbollsförbundet (ökade medel till breddelit från SEF), motionen om omfördelning av medel från RF till SF från RIM 2021, samt den omdiskuterade RIM motionen 2021 om ett procentuellt tak för organisationstödet till SvFF.

Magert resultat

Förvisso beslutade RIM 2025 att Riksidrottsstyrelsen skulle arbeta aktivt med specialidrottsförbund för öka anslaget till idrottsrörelsen. Men, med det magra resultatet i regeringens budget, behöver idrotten vara självkritisk. Varför når man inte fram med sina argument? Varför lyckas man inte nå fram med önskemål om anläggningsfonder, speciellt elitstöd och ökade budgetramar? 

Det är tydligt att behöver bli bättre på att visa vilka värden som skapas. Hur mäter vi exempelvis den sociala hållbarhet som idrottsrörelsen levererar dagligen? 

idrotten behöver också ställa frågan hur relevanta de värden vi normalt påvisar och talar om i flyktiga ordalag är för dagens samhälle? 

Att komma fram till betydelsefulla och trovärdiga värden som idrottsrörelsen levererar görs inte snabbt i en kampanj mot politiker utan kräver ett gediget grundarbete. Ett grundarbete som idrotten behöver göra tillsammans. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.