Ny strategi och regeringens ja krävs

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med exakt  ett år kvar till OS i Paris 2024 avslöjas att densvenska potentiella OS-ansökan är på väg att få konkurrens från Frankrike. I förra veckan meddelade regionerna Auvergne-Rhône-Alpes och Provence-Alpes-Côte d'Azur sitt gemensamma intresse att ansöka om att få arrangera vinter OS och vinter paralympics 2030. På torsdagen gav den franska idrottsministern Amélie Oudéa-Castéra den franska regeringens stöd till en ansökan.

Jaha, konstaterar IOK-presidenten Thomas Bach, då har vi två kandidater till vinter-OS 2030

Senast Frankrike hade vinter-OS var 1992 i Albertville. Nu ser man möjlighet att bygga vidare på intresset som skapas i och med Paris 2024. Dessutom ser även den kommande franska OS-ansökan positivt på att sprida ut spelen till flera orter inom de två alp-regioner som söker.  Fokus för den franska ansökan är spelen ska arrangeras i en tid av global uppvärmning som kräver förändring och anpassning av orter, berg och tävlingar.

Att Sverige nu får tydlig konkurrens kring en eventuell svensk OS-ansökan innebär att SOK behöver förtydliga sin strategi kring hur man kan vinna kampen gentemot ett franskt alternativ. Det räcker inte med att ha ett bra koncept, utan konceptet måste passa in i den vilja som IOC vill utveckla vinterspelen. 

Utspridda tävlingar och lägre investeringar är en trolig framtid för vinter-OS oavsett arrangör, men hur långt kan och vill IOC-delegaterna gå i nydaningen av OS-formatet. 

Det finns risk för att de vill ta det så varsamt som möjligt, speciellt eftersom Salt Lake City som är en trolig kandidat 2034 troligen kommer ha mer kompakta tävlingar. 

Krävs svenskt nytag

För SOK krävs även ett nytag för det svenska påverkansarbetet. Från att vara enda tydliga kandidaten där man kan föra fram svenska budskap och krav i dialogen med IOC minskar den upplevda möjligheten att påverka IOC med svenska värderingar. I stället behöver SOK gentemot IOC visa att man har svenskarnas stöd och svenska regeringens stöd. 

Den svenska regeringen behöver också ta tydlig ställning i ett tidigare skede än vid förra ansökan, då kampanjen fick hjälp i slutfasen. En hjälp som kom för sent för att vara riktigt värdefull i SOK:s kampanjarbete. Värt att notera är att den franska regeringen gav sitt stöd en vecka efter att regionerna meddelat sitt intresse.

Ytterligare en konsekvens av att Frankrike söker OS 2030 är att beslutet inte kommer att fattas i samband med IOC:s möte i under Paris OS. Omröstning av arrangörsstad får nämligen enligt IOCs charter inte äga rum i ett land som har en arrangörskandidatur.

Uppslutning nödvändig

Nästa planerade IOC-Session är 2025 i Aten, om IOC inte planerar in ett extra beslutsmöte. Ett extra möte skulle ge arrangören för 2030 välbehövd tid för att planera sitt arrangemang.

Utmaningar är till för att övervinnas och en svensk OS ansökan som den diskuterats hittills är med största sannolikhet ett koncept som vinter OS kommer ha i framtiden. Det gäller nu att än tydligare få mandat för den svenska vägen från externa intressenter och från idrottsrörelsens olika delar.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.