Vilken betydelse har mänskliga rättigheter ?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När Tyskland ska möta Ungern på Allianz-arena förbjuder UEFA att tyska förbundet och den lokala arrangören färgar arenan i regnbågsfärger. Uppfattningen är att detta är en politisk manifestation, något som UEFA förbjuder.  Detta trots att UEFA inför 2020 drev projektet ”Sign for an Equal Game”, som skulle motverka rasism, diskriminering och homofobi med budskapet att fotboll är för alla, oavsett vem de är, var de kommer från och hur de spelar.

Men UEFA:s tydliga position ställs mot den politiska realiteten att Ungerns regering har infört nya lagar som förbjuder kommunikation av innehåll som skildrar homosexuella eller transpersoner och som riktas mot yngre människor. Ett Ungern som ska ta över finalen i EM och man då öppnar upp politisk och tillåter en full Puskás-stadion med 60000 åskådare. 

Förslaget från UEFA är att Allianz arena i stället kan få färgas i regnbågsfärger den 28 juni, eller under perioden 3 till 9 juli. 

Dubbelmoralen frodas

Dubbelmoralen är tydlig. Vi tycker det är bra med mänskliga rättigheter så länge det inte påverkar vår verksamhet eller något medlemsförbunds regering. 

Mänskliga rättigheter, som stipuleras i European Convention of Human Rights (ECHR), ställs mot UEFA:s roll som opolitisk organisation.

Samtidigt är det lätt att tycka att begreppet mänskliga rättigheter tyder på att det är en rättighet och INTE en politisk åsiktförklaring. Att blidka en EU-regerings intressen som strider mot det tionde kapitlet i European Convention of Human Rights (ECHR), som stipulerar yttrandefrihet kanske är en större politisk markering än tvärtom. 

Att inte tillåta yttrandefrihet i sig bör uppfattas som en politisk åsiktsförklaring att HBTQ-frågor inte är en mänsklig rättighet.

Bryter mot EU-konvention

Det finns även en EU-konvention (Saint-Denis konventionen) som Tyskland nyligen skrev på, vilken ska verka för saftey, security and service vid fotbollsmatcher och andra idrottsevent. Denna konvention kopplas inte till yttrandefriheten i sig, men adresserar att man inte ska känna sig hotad av någon anledning på fotbollsmatcher. 

Enligt artikel sex ska arrangörer agera för tolerans och acceptans, samt med förståelsen att rasism och diskriminering kan påverka publiken negativt  

Om detta skulle bli en juridiskt EU-process utanför idrottens egna regler, kan det bli vägledande framöver. Det gör att känsligheten för hur UEFA och andra aktörer agerar är stor. 

Att kritiken kommer från journalister, experter och spelare såsom Gary Lineker, Pernille Harder och Leon Goretzka är värdefullt. Men samtidigt kan man undra över varför andra förbund inte tydligt stödjer det tyska förbundet regnbågsinitiativ. 

Vi kan jämföra med kommande VM, där Norge i veckan röstade om att inte bojkotta ett Qatar-VM och där Svenska Förbundet ännu inte offentligt har kritiserat mästerskapet.

Tips till Fotbollförbundet 

Nu gäller frågan en mänsklig rättighet som vi tar för självklar i Sverige. En fråga som är också  betrakta som en mänsklig rättighet inom EU och därmed inte borde ses som politisk inom EU. 

En fråga vi borde ställa oss är om Svenska Förbundet, som har ett samarbete med ICA när det gäller ”Alla är olika, olika är bra”, också borde agera. Eller kommer man att tiga?

Ett minimikrav på SvFF borde vara att den svenska lagkaptenen i Polenmatchen har en regnbågsfärgad bindel, i likhet med Tysklands Manuel Neuners. Detta har accepterats av UEFA, eftersom det symboliserar ett gott syfte.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.