Sedelbuntarna kan förgöra idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

EU-domstolen i Luxemburg har beslutat att UEFA och FIFA agerar monopolistiskt och i strid med konkurrensrätten. Den domen får stora konsekvenser för idrotten, såväl internationellt som i Sverige. En europeisk superliga kan uppstå  utan eller med mycket begränsat svenskt deltagande.  

Pengar, och inte någon enstaka check utan i buntar, riskerar bli den internationella lockelsen inom idrotten.

Att den traditionella idrottsrörelsen ifrågasätts och utmanas har skett förut Ett exempel är konkurrensverkets beslut mot SWEMO för drygt tio år sedan, likaså ISU-domen inom EU. Konsekvensen blev förbundens fick andra möjligheter att bestämma i vilka tävlingar idrottare hade rätt att tävla) och då tillkom också Bosman-domen (anställningsförhållanden av idrottsmän).

Kunde inte stoppa simningen

FINA (numera World Aquatics) kunde inte heller stoppa den pengastinna satsningen i  International Swimming League 2018.  

Genom nationella förbund försökte FINA se till att simmarna inte skulle vara med i mästerskap om de deltog i ISL:s tävlingar. Men med en budget första året på 20 miljoner dollar, som bland annat den ukrainska affärsmannen Konstantin Grigorishin bidrog med, etablerades ändå tävlingarna.

Den nu aktuella domen mot UEFA och FIFA kommer fårdominoeffekter till andra idrotter. Internationella förbund ruiskerar att försvagas och ekonomiska pengaflöden kan komma förändras. 

Att nu fotbollen förändras i högre grad än exempelvis simning beror på att det finns så mycket mera pengar i kampen om bollen.. I det tidigare försöket att etablera en superliga var det tydligt att affärsintressena var större än idrottsintressena. Sedan dess har intressenterna kring superligan förändrat konceptet, samtidigt som än mer internationella pengar har kommit in i europiska fotbollsklubbar. Pengar som vill ha avkastning. 

Geopolitiskt tryck

Men trycket på idrotten är inte bara kommersiellt utan även geopolitiskt. Saudiarabien håller på att bli en fotbollsmarknad att räkna med, på samma sätt som man investerat i LIV-touren i golf. 

Geopolitiken har också en betydelse för många mindre idrotter exempelvis blir påverkade av den ryska satsningen på Friendship Games i september efter OS. Då uppstår en ny tävling med inte mindre än400 miljoner i prispengar. Den satsningen utmanar sammanhållningen mellan internationella olympiska idrottsförbund. 

IOC måste nu arbeta aktivt och politiskt via många kanaler för att hålla ihop förbunden och värdet för alla förbund runt de olympiska spelen

Att både geopolitik och finansiella krafter påverkar idrotten internationellt med spänningar inom respektive idrott och mellan idrotter får djupgående konsekvenser även för idrotten i Sverige och vår idrottsmodell . 

Det vore farligt och troligen direkt skadligt för idrotten att hålla fast vid gamla strukturer. Omvärlden förändras snabbt med pengars hjälp och idrotten måste såväl nationellt (RF) och inom respektive idrott (SF och internationella SF) förändras i en omvärld utan tydliga framtidskonturer. 

RF och förbunden mobiliserar

Att inte agera och låta bli att förändras innebär att vi kommer tappa position och konkurrenskraft. Men för att kunna agera måste vi ha förståelse för vad som är viktigt att strida för och hur vi kan skapa kraft och stöd för dessa värden. 

Förra gången Superligan var på tal klev supportrana in och hade sto del i att planerna stoppades. 

Framöver måste fler (RF, förbund och klubbar) bli mer professionella att hantera och agera på de utmaningar som möter idrotten. Ett första steg borde vara en omvärldsanalys för svensk idrott som tar hänsyn till externa förändringstryck på idrotterna även utanför Sverige, samt en kommande idrottsstrategi som förstår att den svenska idrottsmodellen är under hot.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.