Problem ute i idrotts-Sverige
Regeringens symboliska extra summa till idrotten på 40 miljoner är illavarslande. Många cuper under mellandagarna ställdes in, kostnader för publikidrotterna ökade markant (skyddsåtgärder, inställda matcher, dubbelplanering, frånvaron av publik) och inom motionsloppen innebär oron färre anmälningar och risk för betydande förluster för verksamheter som vanligtvis ger 150 miljoner kronor till föreningarna varje år.
Den idrottsrörelse vi hade för två år sedan är inte alls den idrottsrörelse vi har idag.

Det är viktigt att idrotten åter påvisar sitt värde och hur vi är med och bidrar till ett friskare, jämlikt och mer välmående samhälle. RF:s planerade återstartsrapport som kommer i mars skulle behövt finnas redan nu.
Vi som idrottens företrädare behöver i allt större utsträckning påvisa dagens krisen samt hur vi vill återbygga idrottens roll.
Måste berätta för alla
Vi behöver tydligt och gemensamt kommunicera konsekvenserna för idrotten omgående, eftersom det i arbetet med pandemirestriktioner har saknat en konsekvensanalys för idrotten.
De strukturer som nu rämnar kommer ta många år att bygga upp. Var finns opinionen för att idrotten är viktig?
Under två år har folkhälsomyndigheten och regeringen arbetat med att förstå covid och hur man bäst begränsar smittan i samhället. Löpande har det varit centralt att begränsa personliga kontakter genom att hålla avstånd.
Idrotten och kulturen har varit viktiga (och billiga) symboler för att tydliggöra smittrisken. Men insatserna har inte kopplats till konsekvensanalyser för vad nedstängning av kultur- och idrottssektorerna innebär och i det löpande arbetet har de inte heller tagit lärdom av hur tidigare insatser fungerat.
Under i stort sett hela förra året arbetade publikidrotterna, RF och kulturen intensivt med att påvisa att evenemang kan ta emot publik baserat på arenans förutsättning oavsett om det är Friends, Scandinavium eller Coop Norrbotten Arena och att en fast numerär som 500 personer är fel och oproportionerligt i relation till andra insatser i samhället. Det intensiva arbetet bar till sist frukt och i början av hösten annonserades en anpassning av publiktaken.
restriktionerna för hårda
Lärdomarna av arbetet försvann snabbt och var frånvarande när restriktionerna behövde skärpas. Detta trots att regeringens insatser inte får vara oproportionerliga enligt grundlagen. Att man nu ändrat till ett maxtak på 500 per sektion, visar på att restriktionerna var för hårda och att man förhoppningsvis insett att allt arbete som gjordes i fjol inte är förgäves.
Problemen inom idrotten och för dess aktörer ökar till följd av svagt ekonomiskt stöd. Det är en sak att kompenseras första året under en pandemi med 40-45 procent, men nu är vi inne på tredje året som påverkas. Många organisationer är både ruinerade och desarmerade. Aktiva, ledare och funktionärer har försvunnit. Kraften som behövs till återhämtning är sårbar och behöver all support och uppmuntran som den kan få. Diskussionerna om vad idrotten ger till samhället är fragmentariserade och svaga. Det politiska intresset likaså.
Det är dags att agera för att vända utvecklingen. Det är allas vårt ansvar om vi tror på en framtida vital idrottsrörelse..
Mest lästa just nu
Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.
I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.
Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar