Problem ute i idrotts-Sverige

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Regeringens symboliska extra summa till idrotten på 40 miljoner är illavarslande. Många cuper under mellandagarna ställdes in, kostnader för publikidrotterna ökade markant (skyddsåtgärder, inställda matcher, dubbelplanering, frånvaron av publik) och inom motionsloppen innebär oron färre anmälningar och risk för betydande förluster för verksamheter som vanligtvis ger 150 miljoner kronor till föreningarna varje år. 

Den idrottsrörelse vi hade för två år sedan är inte alls den idrottsrörelse vi har idag. 

 

Det är viktigt att idrotten åter påvisar sitt värde och hur vi är med och bidrar till ett friskare, jämlikt och mer välmående samhälle. RF:s planerade återstartsrapport som kommer i mars skulle behövt finnas redan nu.

Vi som idrottens företrädare behöver i allt större utsträckning påvisa dagens krisen samt hur vi vill återbygga idrottens roll.

Måste berätta för alla

Vi behöver tydligt och gemensamt kommunicera konsekvenserna för idrotten omgående, eftersom det i arbetet med pandemirestriktioner har saknat en konsekvensanalys för idrotten.

De strukturer som nu rämnar kommer ta många år att bygga upp. Var finns opinionen för att idrotten är viktig?

Under två år har folkhälsomyndigheten och regeringen arbetat med att förstå covid och hur man bäst begränsar smittan i samhället. Löpande har det varit centralt att begränsa personliga kontakter genom att hålla avstånd.

Idrotten och kulturen har varit viktiga (och billiga) symboler för att tydliggöra smittrisken. Men insatserna har inte kopplats till konsekvensanalyser för vad nedstängning av kultur- och idrottssektorerna innebär och i det löpande arbetet har de inte heller tagit lärdom av hur tidigare insatser fungerat.

 Under i stort sett hela förra året arbetade publikidrotterna, RF och kulturen intensivt med att påvisa att evenemang kan ta emot publik baserat på arenans förutsättning oavsett om det är Friends, Scandinavium eller Coop Norrbotten Arena och att en fast numerär som 500 personer är fel och oproportionerligt i relation till andra insatser i samhället. Det intensiva arbetet bar till sist frukt och i början av hösten annonserades en anpassning av publiktaken.

restriktionerna för hårda

Lärdomarna av arbetet försvann snabbt och var frånvarande när restriktionerna behövde skärpas. Detta trots att regeringens insatser inte får vara oproportionerliga enligt grundlagen. Att man nu ändrat till ett maxtak på 500 per sektion, visar på att restriktionerna var för hårda och att man förhoppningsvis insett att allt arbete som gjordes i fjol inte är förgäves.

Problemen inom idrotten och för dess aktörer ökar till följd av svagt ekonomiskt stöd. Det är en sak att kompenseras första året under en pandemi med 40-45 procent, men nu är vi inne på tredje året som påverkas. Många organisationer är både ruinerade och desarmerade. Aktiva, ledare och funktionärer har försvunnit. Kraften som behövs till återhämtning är sårbar och behöver all support och uppmuntran som den kan få. Diskussionerna om vad idrotten ger till samhället är fragmentariserade och svaga. Det politiska intresset likaså.

Det är dags att agera för att vända utvecklingen. Det är allas vårt ansvar om vi tror på en framtida vital idrottsrörelse..

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.

Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe. 

I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor.  Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd. 

SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari,  då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.

Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.