Problem ute i idrotts-Sverige

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Regeringens symboliska extra summa till idrotten på 40 miljoner är illavarslande. Många cuper under mellandagarna ställdes in, kostnader för publikidrotterna ökade markant (skyddsåtgärder, inställda matcher, dubbelplanering, frånvaron av publik) och inom motionsloppen innebär oron färre anmälningar och risk för betydande förluster för verksamheter som vanligtvis ger 150 miljoner kronor till föreningarna varje år. 

Den idrottsrörelse vi hade för två år sedan är inte alls den idrottsrörelse vi har idag. 

 

Det är viktigt att idrotten åter påvisar sitt värde och hur vi är med och bidrar till ett friskare, jämlikt och mer välmående samhälle. RF:s planerade återstartsrapport som kommer i mars skulle behövt finnas redan nu.

Vi som idrottens företrädare behöver i allt större utsträckning påvisa dagens krisen samt hur vi vill återbygga idrottens roll.

Måste berätta för alla

Vi behöver tydligt och gemensamt kommunicera konsekvenserna för idrotten omgående, eftersom det i arbetet med pandemirestriktioner har saknat en konsekvensanalys för idrotten.

De strukturer som nu rämnar kommer ta många år att bygga upp. Var finns opinionen för att idrotten är viktig?

Under två år har folkhälsomyndigheten och regeringen arbetat med att förstå covid och hur man bäst begränsar smittan i samhället. Löpande har det varit centralt att begränsa personliga kontakter genom att hålla avstånd.

Idrotten och kulturen har varit viktiga (och billiga) symboler för att tydliggöra smittrisken. Men insatserna har inte kopplats till konsekvensanalyser för vad nedstängning av kultur- och idrottssektorerna innebär och i det löpande arbetet har de inte heller tagit lärdom av hur tidigare insatser fungerat.

 Under i stort sett hela förra året arbetade publikidrotterna, RF och kulturen intensivt med att påvisa att evenemang kan ta emot publik baserat på arenans förutsättning oavsett om det är Friends, Scandinavium eller Coop Norrbotten Arena och att en fast numerär som 500 personer är fel och oproportionerligt i relation till andra insatser i samhället. Det intensiva arbetet bar till sist frukt och i början av hösten annonserades en anpassning av publiktaken.

restriktionerna för hårda

Lärdomarna av arbetet försvann snabbt och var frånvarande när restriktionerna behövde skärpas. Detta trots att regeringens insatser inte får vara oproportionerliga enligt grundlagen. Att man nu ändrat till ett maxtak på 500 per sektion, visar på att restriktionerna var för hårda och att man förhoppningsvis insett att allt arbete som gjordes i fjol inte är förgäves.

Problemen inom idrotten och för dess aktörer ökar till följd av svagt ekonomiskt stöd. Det är en sak att kompenseras första året under en pandemi med 40-45 procent, men nu är vi inne på tredje året som påverkas. Många organisationer är både ruinerade och desarmerade. Aktiva, ledare och funktionärer har försvunnit. Kraften som behövs till återhämtning är sårbar och behöver all support och uppmuntran som den kan få. Diskussionerna om vad idrotten ger till samhället är fragmentariserade och svaga. Det politiska intresset likaså.

Det är dags att agera för att vända utvecklingen. Det är allas vårt ansvar om vi tror på en framtida vital idrottsrörelse..

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.