Problem ute i idrotts-Sverige
Regeringens symboliska extra summa till idrotten på 40 miljoner är illavarslande. Många cuper under mellandagarna ställdes in, kostnader för publikidrotterna ökade markant (skyddsåtgärder, inställda matcher, dubbelplanering, frånvaron av publik) och inom motionsloppen innebär oron färre anmälningar och risk för betydande förluster för verksamheter som vanligtvis ger 150 miljoner kronor till föreningarna varje år.
Den idrottsrörelse vi hade för två år sedan är inte alls den idrottsrörelse vi har idag.

Det är viktigt att idrotten åter påvisar sitt värde och hur vi är med och bidrar till ett friskare, jämlikt och mer välmående samhälle. RF:s planerade återstartsrapport som kommer i mars skulle behövt finnas redan nu.
Vi som idrottens företrädare behöver i allt större utsträckning påvisa dagens krisen samt hur vi vill återbygga idrottens roll.
Måste berätta för alla
Vi behöver tydligt och gemensamt kommunicera konsekvenserna för idrotten omgående, eftersom det i arbetet med pandemirestriktioner har saknat en konsekvensanalys för idrotten.
De strukturer som nu rämnar kommer ta många år att bygga upp. Var finns opinionen för att idrotten är viktig?
Under två år har folkhälsomyndigheten och regeringen arbetat med att förstå covid och hur man bäst begränsar smittan i samhället. Löpande har det varit centralt att begränsa personliga kontakter genom att hålla avstånd.
Idrotten och kulturen har varit viktiga (och billiga) symboler för att tydliggöra smittrisken. Men insatserna har inte kopplats till konsekvensanalyser för vad nedstängning av kultur- och idrottssektorerna innebär och i det löpande arbetet har de inte heller tagit lärdom av hur tidigare insatser fungerat.
Under i stort sett hela förra året arbetade publikidrotterna, RF och kulturen intensivt med att påvisa att evenemang kan ta emot publik baserat på arenans förutsättning oavsett om det är Friends, Scandinavium eller Coop Norrbotten Arena och att en fast numerär som 500 personer är fel och oproportionerligt i relation till andra insatser i samhället. Det intensiva arbetet bar till sist frukt och i början av hösten annonserades en anpassning av publiktaken.
restriktionerna för hårda
Lärdomarna av arbetet försvann snabbt och var frånvarande när restriktionerna behövde skärpas. Detta trots att regeringens insatser inte får vara oproportionerliga enligt grundlagen. Att man nu ändrat till ett maxtak på 500 per sektion, visar på att restriktionerna var för hårda och att man förhoppningsvis insett att allt arbete som gjordes i fjol inte är förgäves.
Problemen inom idrotten och för dess aktörer ökar till följd av svagt ekonomiskt stöd. Det är en sak att kompenseras första året under en pandemi med 40-45 procent, men nu är vi inne på tredje året som påverkas. Många organisationer är både ruinerade och desarmerade. Aktiva, ledare och funktionärer har försvunnit. Kraften som behövs till återhämtning är sårbar och behöver all support och uppmuntran som den kan få. Diskussionerna om vad idrotten ger till samhället är fragmentariserade och svaga. Det politiska intresset likaså.
Det är dags att agera för att vända utvecklingen. Det är allas vårt ansvar om vi tror på en framtida vital idrottsrörelse..
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.