Krävs skärpning av idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Kulturen har fått betydligt mer i återstartsstöd än idrotten. Deras problem har diskuterats på djupet av regeringens utredare Linda Zachrison, vilket resulterat i förståelse av branschens utmaningar och problem. Idrotten saknar en lika tydlig återstartsplan och tappar position på kulturdepartementet, vilket lär leda till sämre förutsättningar för återhämtning.

RF:s ordförande Björn Eriksson och RF:s generalsekreterare Stefan Bergh, leder trupperna från idrottens perspektiv.

I torsdags presenterades rapporten ”Från kris till kraft – återstart för kulturen” – en drygt 300-sidig rapport framtagen av Linda Zachrisson tillsammans med många olika branschföreträdare inom kulturen.

Rapport med fyra teman

Rapporten har fyra teman som belyser utmaningarna i grunden.

 

- Sammanfatta konsekvenserna av pandemin för kulturen lokalt, regionalt och nationellt, och analysera vilka lärdomar som kan dras av dessa.

- Identifiera vilka insatser som behövs för kultursektorns återstart, återhämtning och utveckling under och efter pandemin.

- Synliggöra nya sätt att tillgängliggöra kultur som har etablerats eller utvecklats under pandemin och som har potential att bidra positivt till att nå de nationella kulturpolitiska målen

- Identifiera strukturella problem inom kultursektorn och den kulturella infrastrukturen som har synliggjorts under pandemin, identifiera kvardröjande effekter av pandemin och föreslå vid behov åtgärder för att stärka kultursektorns hållbarhet

Idrotten behöver mobilisera

Idrottsrörelsen skulle behöva en rapport som tar upp samma teman där man ser till behovet av återstart för idrott och hälsa. 

För det ger resultat, redan innan rapporten släpptes hade kulturen i regeringens budget som presenterades förra veckan fått ett tillskott på 1,3 miljarder extra. 

Detta behövs enligt Amanda Lind, eftersom ”Kultursektorns infrastruktur riskerar att försvagas på ett sätt som kan ta årtionden att bygga upp igen.”. Att idrottens infrastruktur också drabbats hårt uppmärksammas inte och förståelsen för idrottens motorer nämns inte. 

Förutom RFs interna arbete som pågår för att visa pandemins effekter på idrotten är det enda offentliga uppdraget som finns GIHs rektor Per Nilssons kommittee om åtgärder som främjar fysisk aktivitet, till vilken han har Caroline Waldheim Svenska Fotbollsförbundet som stöd. 

Uppdraget är inte kopplat till effekterna av pandemin och ska redovisas först i mars 2023. 

Effektivt kulturarbete

Kulturens arbete, som pågått i nio månader, leddes av Linda Zachrison och till sin hjälp har hon haft tolv olika utpekade sakkunniga inom olika områden. Personer som kommer från akademin, kommuner, museer, teatrar, kommersiella aktörer och branschorganisationer.

I samband med RIM beslöt idrotten att man skulle stärka samverkan mellan RF och Specialförbunden för att kunna öka det politiska påverkansarbetet inför nästa års val, vilket är välkommet. Det är däremot beklagligt att idrotten inte redan nu varit bättre på att kunna tydliggöra och skapat acceptans för de omfattande konsekvenserna pandemin medfört för idrotten, idrottens infrastruktur och för folkhälsan, samt vilka insatser som krävs för återstart av idrotten och återhämta folkhälsan – för barn liksom för vuxna.

En stor del av diskussionerna och det återstartstöd som meddelats hittills fokuserar på barn och ungdomar och de verksamheter som drabbats hårdast. Dessa behöver stöd, men analysen om vilka strukturella satsningar som behövs för att se till att infrastruktur och viktiga kugghjul inom idrottsrörelsen kan återhämta sig är frånvarande. Inte heller finns en aktiv debatt om hur vi ska ta igen den folkhälsoskuld som Sverige har och behöver adressera. Frågor som mycket väl skulle kunna innebära betydande tillskott till svensk idrottsrörelse. 

Betona folkhälsobetydelsen mera!

Ur ett folkhälsoperspektiv finns det i likhet med kulturen strukturer som stärkts under pandemin som regeringen uppmärksammat, vilka värnas och utvecklas. Det gäller exempelvis det ökade intresset för att cykla med fler cykelbanor, men också det ökade intresset för friluftsliv. 

Organisationen Svenskt friluftsliv, som bland annat har Korpen, Kanotförbundet, Orienteringsförbundet, Gång och Vandringsförbundet, Skridskoförbundet samt Islandshästförbundet som medlemmar, fördubblade sitt anslag i årets budget. En strukturell satsning som är viktig för folkhälsan.

Nu är det viktigt att svensk idrott är med och bidrar till att vi får en återstartsplan för idrott och hälsa, som ser på samma områden som kulturutredningen. Om detta inte görs kommer vi sakna fakta och därmed kraft att få ökade medel i kommande budgets och dessutom kommer idrottens roll i nästa valrörelse att vara fortsatt begränsad. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.