Krävs skärpning av idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Kulturen har fått betydligt mer i återstartsstöd än idrotten. Deras problem har diskuterats på djupet av regeringens utredare Linda Zachrison, vilket resulterat i förståelse av branschens utmaningar och problem. Idrotten saknar en lika tydlig återstartsplan och tappar position på kulturdepartementet, vilket lär leda till sämre förutsättningar för återhämtning.

RF:s ordförande Björn Eriksson och RF:s generalsekreterare Stefan Bergh, leder trupperna från idrottens perspektiv.

I torsdags presenterades rapporten ”Från kris till kraft – återstart för kulturen” – en drygt 300-sidig rapport framtagen av Linda Zachrisson tillsammans med många olika branschföreträdare inom kulturen.

Rapport med fyra teman

Rapporten har fyra teman som belyser utmaningarna i grunden.

 

- Sammanfatta konsekvenserna av pandemin för kulturen lokalt, regionalt och nationellt, och analysera vilka lärdomar som kan dras av dessa.

- Identifiera vilka insatser som behövs för kultursektorns återstart, återhämtning och utveckling under och efter pandemin.

- Synliggöra nya sätt att tillgängliggöra kultur som har etablerats eller utvecklats under pandemin och som har potential att bidra positivt till att nå de nationella kulturpolitiska målen

- Identifiera strukturella problem inom kultursektorn och den kulturella infrastrukturen som har synliggjorts under pandemin, identifiera kvardröjande effekter av pandemin och föreslå vid behov åtgärder för att stärka kultursektorns hållbarhet

Idrotten behöver mobilisera

Idrottsrörelsen skulle behöva en rapport som tar upp samma teman där man ser till behovet av återstart för idrott och hälsa. 

För det ger resultat, redan innan rapporten släpptes hade kulturen i regeringens budget som presenterades förra veckan fått ett tillskott på 1,3 miljarder extra. 

Detta behövs enligt Amanda Lind, eftersom ”Kultursektorns infrastruktur riskerar att försvagas på ett sätt som kan ta årtionden att bygga upp igen.”. Att idrottens infrastruktur också drabbats hårt uppmärksammas inte och förståelsen för idrottens motorer nämns inte. 

Förutom RFs interna arbete som pågår för att visa pandemins effekter på idrotten är det enda offentliga uppdraget som finns GIHs rektor Per Nilssons kommittee om åtgärder som främjar fysisk aktivitet, till vilken han har Caroline Waldheim Svenska Fotbollsförbundet som stöd. 

Uppdraget är inte kopplat till effekterna av pandemin och ska redovisas först i mars 2023. 

Effektivt kulturarbete

Kulturens arbete, som pågått i nio månader, leddes av Linda Zachrison och till sin hjälp har hon haft tolv olika utpekade sakkunniga inom olika områden. Personer som kommer från akademin, kommuner, museer, teatrar, kommersiella aktörer och branschorganisationer.

I samband med RIM beslöt idrotten att man skulle stärka samverkan mellan RF och Specialförbunden för att kunna öka det politiska påverkansarbetet inför nästa års val, vilket är välkommet. Det är däremot beklagligt att idrotten inte redan nu varit bättre på att kunna tydliggöra och skapat acceptans för de omfattande konsekvenserna pandemin medfört för idrotten, idrottens infrastruktur och för folkhälsan, samt vilka insatser som krävs för återstart av idrotten och återhämta folkhälsan – för barn liksom för vuxna.

En stor del av diskussionerna och det återstartstöd som meddelats hittills fokuserar på barn och ungdomar och de verksamheter som drabbats hårdast. Dessa behöver stöd, men analysen om vilka strukturella satsningar som behövs för att se till att infrastruktur och viktiga kugghjul inom idrottsrörelsen kan återhämta sig är frånvarande. Inte heller finns en aktiv debatt om hur vi ska ta igen den folkhälsoskuld som Sverige har och behöver adressera. Frågor som mycket väl skulle kunna innebära betydande tillskott till svensk idrottsrörelse. 

Betona folkhälsobetydelsen mera!

Ur ett folkhälsoperspektiv finns det i likhet med kulturen strukturer som stärkts under pandemin som regeringen uppmärksammat, vilka värnas och utvecklas. Det gäller exempelvis det ökade intresset för att cykla med fler cykelbanor, men också det ökade intresset för friluftsliv. 

Organisationen Svenskt friluftsliv, som bland annat har Korpen, Kanotförbundet, Orienteringsförbundet, Gång och Vandringsförbundet, Skridskoförbundet samt Islandshästförbundet som medlemmar, fördubblade sitt anslag i årets budget. En strukturell satsning som är viktig för folkhälsan.

Nu är det viktigt att svensk idrott är med och bidrar till att vi får en återstartsplan för idrott och hälsa, som ser på samma områden som kulturutredningen. Om detta inte görs kommer vi sakna fakta och därmed kraft att få ökade medel i kommande budgets och dessutom kommer idrottens roll i nästa valrörelse att vara fortsatt begränsad. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen