Krävs skärpning av idrotten
Kulturen har fått betydligt mer i återstartsstöd än idrotten. Deras problem har diskuterats på djupet av regeringens utredare Linda Zachrison, vilket resulterat i förståelse av branschens utmaningar och problem. Idrotten saknar en lika tydlig återstartsplan och tappar position på kulturdepartementet, vilket lär leda till sämre förutsättningar för återhämtning.

I torsdags presenterades rapporten ”Från kris till kraft – återstart för kulturen” – en drygt 300-sidig rapport framtagen av Linda Zachrisson tillsammans med många olika branschföreträdare inom kulturen.
Rapport med fyra teman
Rapporten har fyra teman som belyser utmaningarna i grunden.
- Sammanfatta konsekvenserna av pandemin för kulturen lokalt, regionalt och nationellt, och analysera vilka lärdomar som kan dras av dessa.
- Identifiera vilka insatser som behövs för kultursektorns återstart, återhämtning och utveckling under och efter pandemin.
- Synliggöra nya sätt att tillgängliggöra kultur som har etablerats eller utvecklats under pandemin och som har potential att bidra positivt till att nå de nationella kulturpolitiska målen
- Identifiera strukturella problem inom kultursektorn och den kulturella infrastrukturen som har synliggjorts under pandemin, identifiera kvardröjande effekter av pandemin och föreslå vid behov åtgärder för att stärka kultursektorns hållbarhet
Idrotten behöver mobilisera
Idrottsrörelsen skulle behöva en rapport som tar upp samma teman där man ser till behovet av återstart för idrott och hälsa.
För det ger resultat, redan innan rapporten släpptes hade kulturen i regeringens budget som presenterades förra veckan fått ett tillskott på 1,3 miljarder extra.
Detta behövs enligt Amanda Lind, eftersom ”Kultursektorns infrastruktur riskerar att försvagas på ett sätt som kan ta årtionden att bygga upp igen.”. Att idrottens infrastruktur också drabbats hårt uppmärksammas inte och förståelsen för idrottens motorer nämns inte.
Förutom RFs interna arbete som pågår för att visa pandemins effekter på idrotten är det enda offentliga uppdraget som finns GIHs rektor Per Nilssons kommittee om åtgärder som främjar fysisk aktivitet, till vilken han har Caroline Waldheim Svenska Fotbollsförbundet som stöd.
Uppdraget är inte kopplat till effekterna av pandemin och ska redovisas först i mars 2023.
Effektivt kulturarbete
Kulturens arbete, som pågått i nio månader, leddes av Linda Zachrison och till sin hjälp har hon haft tolv olika utpekade sakkunniga inom olika områden. Personer som kommer från akademin, kommuner, museer, teatrar, kommersiella aktörer och branschorganisationer.
I samband med RIM beslöt idrotten att man skulle stärka samverkan mellan RF och Specialförbunden för att kunna öka det politiska påverkansarbetet inför nästa års val, vilket är välkommet. Det är däremot beklagligt att idrotten inte redan nu varit bättre på att kunna tydliggöra och skapat acceptans för de omfattande konsekvenserna pandemin medfört för idrotten, idrottens infrastruktur och för folkhälsan, samt vilka insatser som krävs för återstart av idrotten och återhämta folkhälsan – för barn liksom för vuxna.
En stor del av diskussionerna och det återstartstöd som meddelats hittills fokuserar på barn och ungdomar och de verksamheter som drabbats hårdast. Dessa behöver stöd, men analysen om vilka strukturella satsningar som behövs för att se till att infrastruktur och viktiga kugghjul inom idrottsrörelsen kan återhämta sig är frånvarande. Inte heller finns en aktiv debatt om hur vi ska ta igen den folkhälsoskuld som Sverige har och behöver adressera. Frågor som mycket väl skulle kunna innebära betydande tillskott till svensk idrottsrörelse.
Betona folkhälsobetydelsen mera!
Ur ett folkhälsoperspektiv finns det i likhet med kulturen strukturer som stärkts under pandemin som regeringen uppmärksammat, vilka värnas och utvecklas. Det gäller exempelvis det ökade intresset för att cykla med fler cykelbanor, men också det ökade intresset för friluftsliv.
Organisationen Svenskt friluftsliv, som bland annat har Korpen, Kanotförbundet, Orienteringsförbundet, Gång och Vandringsförbundet, Skridskoförbundet samt Islandshästförbundet som medlemmar, fördubblade sitt anslag i årets budget. En strukturell satsning som är viktig för folkhälsan.
Nu är det viktigt att svensk idrott är med och bidrar till att vi får en återstartsplan för idrott och hälsa, som ser på samma områden som kulturutredningen. Om detta inte görs kommer vi sakna fakta och därmed kraft att få ökade medel i kommande budgets och dessutom kommer idrottens roll i nästa valrörelse att vara fortsatt begränsad.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.