Här är idrottens glabala miljölista

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att världens ledare träffats i Glasgow och att världens länder förhandlat fram ett nytt avtal som förtydligar åtaganden och uppföljning av Parisavtalet från 2015 har väl inte undgått någon. Men att även internationella idrottsförbund träffades under Sport@Cop26 är inte lika väl känt.

Möten som förvisso främst var fokuserade på att skapa kännedom om vad som görs inom idrotten, lyfta fram forskning inom gränssnittet idrott, hållbarhet och klimatförändringar, samt diskutera hur idrotten kan axla sitt hållbarhetsansvar.  

Uppvärmningen av Bislett stadion drivs utan CO2-utsläpp genom att utnyttja begagnade batteriers kvarvarande verkningsgrad) och mobilisera företag som vill skapa förändring

Idrotten har varken internationellt eller i Sverige varit passiv även om det finns mycket mer att göra.  Internationellt presenterade under 2018 IOK och FN ramverket UN Sports for Climate Action Framework, vilken är en respons på Parisavtalet och behovet av idrottens internationella och nationella förbund att möta två graders målet. Ramverket består av fem principer som idrotten ska arbeta in i strategier, policies och arbetssätt.

Listan som gäller

De fem principerna är; 1- Arbeta systematiskt för öka idrottens hållbarhetsansvar, 2- Minska klimatavtrycket (mät, förstå och agera), 3- Utbilda för hållbart agerande, 4 – Verka för hållbar och ansvarsfull konsumtion, samt 5- Verka och kommunicera löpande om hållbarhetsutmaningar.

I Glasgow anslöt sig dessutom IOK och 280 internationella idrottsorganisationer till FNs Race to Net-zero. En målbild som sträcker sig till 2050. Monacos Prins Albert, som dessutom är ordförande IOKs Sustainability and Legacy Commission, uppmuntrade fler organisationer att ansluta sig till ramverket. 

Bland presentationerna på Sport@Cop26 återfanns internationella friidrottsförbundet som pratade om deras Air Quality projekt och organisationen Laureus som lanserade Sport for Good Index. Den senare ser idrotten som en kraft att skapa förändring och vill uppmärksamma företag som med hjälp av idrotten är med och skapar en mer hållbar värld. 

Hållbara syften

Indexet vill uppmuntra och få fler företag och idrotter tillsammans arbeta för gemensamma hållbara syften. Idrotten (om man gjort sin hemläxa och agerar hållbart) har rätt förutsättningar att driva frågor framåt och påverka och kan därigenom vara en viktig aktör för att mobilisera och stötta förändring. 

Exempel från vår egen närhet är Bislett Games i Oslo. För fyra år sedan tappade man ExxonMobil som huvudsponsor, vilket gav kraft till organisationen att förändra sin strategi till att både minska sin egen miljöbelastning (t ex uppvärmningen av Bislett stadion drivs utan CO2-utsläpp genom att utnyttja begagnade batteriers kvarvarande verkningsgrad) och mobilisera företag som vill skapa förändring. Timing och strategi har gett Bislett Games en god ekonomi och en säregen ställning både nationellt och internationellt.

Ett annat exempel är Brynäs, som är en av få svenska aktörer som skrivit på ovannämnda ramverk, vilka driver ett framgångsrikt projekt som heter En bra start. Projektet syftar till att alla barn ska få en bra start i livet (social hållbarhet). Satsningen har inneburit en stark uppslutning från företag som ser styrkan i det lokala varumärket för att skapa förändring.

Upprättat många krav

I Sverige drivs många fler hållbarhets projekt både gentemot olika aktörer i samhället och tillsammans med forskare för att öka idrottens hållbarhet. Från arrangörsstäder av tävlingar ställs allt oftare krav på hållbarhet för att organisationer ska få stöd. Denna typ av krav och förväntningar kommer att öka, vilket innebär att idrottensaktörer såsom förbund, event, ligor och klubbar måste ta tag i hållbarhetsfrågorna.

De som gör det smart kommer inte se det som en belastning utan som en möjlighet att vara med att skapa förändring. Rätt gjort ökar detta organisationens och idrottens attraktionskraft och även kanske det ekonomiska handlingsutrymmet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.