Här är idrottens glabala miljölista
Att världens ledare träffats i Glasgow och att världens länder förhandlat fram ett nytt avtal som förtydligar åtaganden och uppföljning av Parisavtalet från 2015 har väl inte undgått någon. Men att även internationella idrottsförbund träffades under Sport@Cop26 är inte lika väl känt.
Möten som förvisso främst var fokuserade på att skapa kännedom om vad som görs inom idrotten, lyfta fram forskning inom gränssnittet idrott, hållbarhet och klimatförändringar, samt diskutera hur idrotten kan axla sitt hållbarhetsansvar.

Idrotten har varken internationellt eller i Sverige varit passiv även om det finns mycket mer att göra. Internationellt presenterade under 2018 IOK och FN ramverket UN Sports for Climate Action Framework, vilken är en respons på Parisavtalet och behovet av idrottens internationella och nationella förbund att möta två graders målet. Ramverket består av fem principer som idrotten ska arbeta in i strategier, policies och arbetssätt.
Listan som gäller
De fem principerna är; 1- Arbeta systematiskt för öka idrottens hållbarhetsansvar, 2- Minska klimatavtrycket (mät, förstå och agera), 3- Utbilda för hållbart agerande, 4 – Verka för hållbar och ansvarsfull konsumtion, samt 5- Verka och kommunicera löpande om hållbarhetsutmaningar.
I Glasgow anslöt sig dessutom IOK och 280 internationella idrottsorganisationer till FNs Race to Net-zero. En målbild som sträcker sig till 2050. Monacos Prins Albert, som dessutom är ordförande IOKs Sustainability and Legacy Commission, uppmuntrade fler organisationer att ansluta sig till ramverket.
Bland presentationerna på Sport@Cop26 återfanns internationella friidrottsförbundet som pratade om deras Air Quality projekt och organisationen Laureus som lanserade Sport for Good Index. Den senare ser idrotten som en kraft att skapa förändring och vill uppmärksamma företag som med hjälp av idrotten är med och skapar en mer hållbar värld.
Hållbara syften
Indexet vill uppmuntra och få fler företag och idrotter tillsammans arbeta för gemensamma hållbara syften. Idrotten (om man gjort sin hemläxa och agerar hållbart) har rätt förutsättningar att driva frågor framåt och påverka och kan därigenom vara en viktig aktör för att mobilisera och stötta förändring.
Exempel från vår egen närhet är Bislett Games i Oslo. För fyra år sedan tappade man ExxonMobil som huvudsponsor, vilket gav kraft till organisationen att förändra sin strategi till att både minska sin egen miljöbelastning (t ex uppvärmningen av Bislett stadion drivs utan CO2-utsläpp genom att utnyttja begagnade batteriers kvarvarande verkningsgrad) och mobilisera företag som vill skapa förändring. Timing och strategi har gett Bislett Games en god ekonomi och en säregen ställning både nationellt och internationellt.
Ett annat exempel är Brynäs, som är en av få svenska aktörer som skrivit på ovannämnda ramverk, vilka driver ett framgångsrikt projekt som heter En bra start. Projektet syftar till att alla barn ska få en bra start i livet (social hållbarhet). Satsningen har inneburit en stark uppslutning från företag som ser styrkan i det lokala varumärket för att skapa förändring.
Upprättat många krav
I Sverige drivs många fler hållbarhets projekt både gentemot olika aktörer i samhället och tillsammans med forskare för att öka idrottens hållbarhet. Från arrangörsstäder av tävlingar ställs allt oftare krav på hållbarhet för att organisationer ska få stöd. Denna typ av krav och förväntningar kommer att öka, vilket innebär att idrottensaktörer såsom förbund, event, ligor och klubbar måste ta tag i hållbarhetsfrågorna.
De som gör det smart kommer inte se det som en belastning utan som en möjlighet att vara med att skapa förändring. Rätt gjort ökar detta organisationens och idrottens attraktionskraft och även kanske det ekonomiska handlingsutrymmet.
Mest lästa just nu
Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben fick plåster på såren, Nu avslöjas att Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.
AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.
Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.
Djurgårdens ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar
Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,
formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen upp med bilder från Indy 500.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar