Kritiken växer mot FHM och regeringen
Åtta personer på Friends, på ett event eller vid motionslopp gäller fortsatt. För fotbollen gäller troligen max 600 personer under hela sommaren och för motionslopp kanske 900 personer. Jag skriver troligen och kanske för fortfarande har inte regeringen fattat beslut hur de ska omsätta de remissvar de fick in i februari i praktiken.
Utövare och åskådare måste fortsätta att söka eter svar och riktlinjer.

Vi har en av de högsta smittspridningarna i Europa, vilket leder till att varken Folkhälsomyndigheten eller politiker vill ta tag i det ologiska att verksamheter som inte leder till smitta begränsas extremt hårt. Regeringen tar inte heller ansvar för att restriktionerna blir mer träffsäkra, vilket man deklarerade vid årsskiftet.
Från ansvarigt håll skulle man minsann se till via pandemilagen och dess förordningar att det skulle bli bättre. I stället driver regeringen symbolpolitik – nej till publik på allsvensk fotboll eller att genomföra orienteringstävlingar i stor skog.
Besöka djurpark går bra...
Men samtidigt gälleren högre acceptans och besöksnivåer för besök i butiker, museer och även i djurparker såsom Skansen.
Att idrott och kultur är populärt och eftertraktansvärt innebär at idrottsrörelsen får bära ett stort ansvar att vara symboler för att hålla ut under pandemin. När studier och forskning nu inte kan påvisa att motionslopp och smittskyddsanpassade arrangemang leder till ökad smittspridning, så vill regeringen och FHM ändå inte lätta på idrottens restriktioner. För staten kostar det dessutom lite att ha dem kvar, eftersom idrottens och kulturens aktörer få ta den största delen av kostnaderna.
Dilemmat är att fler studier och undersökningar visar att utomhusaktiviteter inte har betydande smittrisk, i alla fall inte som kan de inte motivera de begränsningar som tillämpas. I en nyligen publicerad studie på Irland var en promille av all spridning kopplad till utomhusaktiviteter, varav hälften av dessa kunde kopplas till idrott eller fysisk aktivitet. På University of Canterbury gjordes en studie på 27 000 covidfall där utomhusspridningen var för liten för att vara signifikant.
Nu tilltar kritiken
Det är dags för RF och andra aktörer att syna politikerna och FHM genom att kräva att få reda på vilka grunder som våra grundlagsskyddade rättigheter inskränks. Detta eftersom pandemilagen är en inskränkning av våra svenska rättigheter som skyddas i grundlagen, något som regeringen vid flera tillfället påtalat inte ska ske längre än nödvändigt.
I Asien har större motionslopp med deltagare på mellan 15 000 och 20 000 genomförts under de senaste veckorna ibland annat Kina, Thailand, Vietnam och Macau. I Singapore är 2500 personer begränsningen vididrotts- och kulturevent.
I Europa sker tester ideligen för att tillåta publik på fotboll, i motionslopp och på kulturevent. Detta beror inte på att andra kommit längre i vaccinationsarbetet utan på att arrangörer har anpassat eventen med skärpta krav på deltagande och publik för att de ska kunna delta.
. Aktörer tar ansvar och politiker och myndigheter i respektive land har en positiv hållning och gemensam strävan mot att hitta nya förhållningssätt för att öppna.
Sverige har under pandemin haft en egen strategi. Men genom att titta ut i världen och se vad andra gör så blir det allt mer påtagligt att vi svenskar behöver bli bättre på att förstå att vi kan lära från andra.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet. Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.
Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar