Armand kung även på unika Bislett

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I samband med Bislett Games, och den  sjätte Diamond League-tävlingen för 2022 firade den norska huvudstadsarenan 100 år. En arena som av Sport Illustrated utnämnts till 1900-talets femte bästa arena. I dag är det inte bara idrottstävlingar i världsklass som Bislett kan stoltsera med. Bislett är också en spännande och banbrytande aktör inom hållbarhetsområdet.Vid tävlingarna gjorde Armand Duplantis succé och hoppade över 6 meter för 42:a gången.

Armand Duplantis visade sin styrka och hyllades också Bislett när han vann efter sitt 42:a hopp över sex meter.

OS, VM och EM, samt många minnesvärda tävlingar, har genomförts på Bislett under åren. Totalt har över 50 världsrekord i friidrott satts på Bislett och 14 världsrekord i skridskor, bland annat genom Anders Gärderud 1975 på 3000 meter hinder med 8.10,4 och Tomas Gustafson 1982 på 10 000 meter med tiden 14:23.59. 

Traditionen är tydlig och upplevelserna från Bislett är många, men imponerande är också hur man i dag är en ledare inom hållbarhetsområdet.

Sponsorns avhopp blev starten

Bislett Games hållbarhetsresa började 2016 när tävlingens huvudsponsor sedan 29 år Exxon Mobil beslutade sig för att avsluta sitt sponsorskap. Att tappa en stor trygg finansiär och partner skapade stora utmaningar för tävlingsledningen, med Steinar Hoen i spetsen. 

Lösningen blev att tänka helt nytt och banbrytande. I stället för en stor sponsor, många små. I stället för en rättighet med möjlighet till exponering, en nätverkande affärsidé med utvalda aktörer. I stället för en passiv aktör, en drivande och aktiv aktör med sammanhållande vision.

För det val som Steinar Hoens team gjorde 2016 var att se till att Bislett Games, som Norges största årliga tävling, tog ansvar och verkade för hållbarhet och mot klimatförändringarna. En affärsmässig analys fanns bakom beslutet eftersom näringslivet blev mer digitaliserade med begrepp som fjärde industriella revolution och FN hade 2015 beslutat om 17 hållbarhetsmål. Framtiden var smart och grön.

Konsekvent miljöarbete

Men att tvätta bort ett av världens största oljebolag ur sitt namn och sina associationsvärden var inte enkelt. Utan en genuin intention och långsiktigt arbete var det lätt att tävlingen och sponsorerna blev uppfattade som del i green washing. 

Satsningen krävde därför också tydlig handling. Under åren 2017-2019 minskade Bislett games koldioxidutsläpp med 40 procent. De flesta besluten var enkla att ta, men det krävdes att man reflekterade över vilka beslut man tog. Sedan 2018 är man också ISO-certifierad (20121) för sitt hållbarhetsarbete.

Tre ambitioner blev grunden för utveckling

Arrangera den mest hållbara friidrottstävlingen i världen

Bli den ledande mötesplatsen för hållbart företagande, ideella föreningar och idrott (tillsammans med miljöorganisationen ZERO)

Showcase för Oslos ambitioner att vara en modern hållbar stad.

Att tydliggöra Oslos hållbarhetsambitioner görs bland annat genom att tänka helt nytt när det gäller Bislett Stadions energiförbrukning. Energin kommer från solkraft, men görs tillgänglig genom lagring och att man utnyttjar begagnade bilbatterier från Nissan. 

Företag blev lockade

När ett bilbatteri inte kan säkerställa tillräcklig räckvidd för bilen, så har den fortsatt mycket lagringskapacitet kvar. Denna lagringskapacitet utnyttjas för driften av Bislett Stadion. Kreativitet, nytänkande och drivkraft har öppnat många dörrar. 

Timingen av beslutet har visat sig vara rätt. Försäkringsföretaget Storebrand hade lämnat många rättigheter eftersom man vill ha en hållbar profil. När Bislett Games erbjöd detta inleddes ett partnerskap.

Andra aktörer följde snabbt på Hyundai, Norsk Gjenvinning, Thon Hotel, Flytoget med flera. Sedan flera år är sponsorträdet fullt. 

 

En kris vändes till vinnande koncept. Inte bara för Bislett Games utan även för kampen för miljön. Grattis på 100-årsdagen.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen