Armand kung även på unika Bislett

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I samband med Bislett Games, och den  sjätte Diamond League-tävlingen för 2022 firade den norska huvudstadsarenan 100 år. En arena som av Sport Illustrated utnämnts till 1900-talets femte bästa arena. I dag är det inte bara idrottstävlingar i världsklass som Bislett kan stoltsera med. Bislett är också en spännande och banbrytande aktör inom hållbarhetsområdet.Vid tävlingarna gjorde Armand Duplantis succé och hoppade över 6 meter för 42:a gången.

Armand Duplantis visade sin styrka och hyllades också Bislett när han vann efter sitt 42:a hopp över sex meter.

OS, VM och EM, samt många minnesvärda tävlingar, har genomförts på Bislett under åren. Totalt har över 50 världsrekord i friidrott satts på Bislett och 14 världsrekord i skridskor, bland annat genom Anders Gärderud 1975 på 3000 meter hinder med 8.10,4 och Tomas Gustafson 1982 på 10 000 meter med tiden 14:23.59. 

Traditionen är tydlig och upplevelserna från Bislett är många, men imponerande är också hur man i dag är en ledare inom hållbarhetsområdet.

Sponsorns avhopp blev starten

Bislett Games hållbarhetsresa började 2016 när tävlingens huvudsponsor sedan 29 år Exxon Mobil beslutade sig för att avsluta sitt sponsorskap. Att tappa en stor trygg finansiär och partner skapade stora utmaningar för tävlingsledningen, med Steinar Hoen i spetsen. 

Lösningen blev att tänka helt nytt och banbrytande. I stället för en stor sponsor, många små. I stället för en rättighet med möjlighet till exponering, en nätverkande affärsidé med utvalda aktörer. I stället för en passiv aktör, en drivande och aktiv aktör med sammanhållande vision.

För det val som Steinar Hoens team gjorde 2016 var att se till att Bislett Games, som Norges största årliga tävling, tog ansvar och verkade för hållbarhet och mot klimatförändringarna. En affärsmässig analys fanns bakom beslutet eftersom näringslivet blev mer digitaliserade med begrepp som fjärde industriella revolution och FN hade 2015 beslutat om 17 hållbarhetsmål. Framtiden var smart och grön.

Konsekvent miljöarbete

Men att tvätta bort ett av världens största oljebolag ur sitt namn och sina associationsvärden var inte enkelt. Utan en genuin intention och långsiktigt arbete var det lätt att tävlingen och sponsorerna blev uppfattade som del i green washing. 

Satsningen krävde därför också tydlig handling. Under åren 2017-2019 minskade Bislett games koldioxidutsläpp med 40 procent. De flesta besluten var enkla att ta, men det krävdes att man reflekterade över vilka beslut man tog. Sedan 2018 är man också ISO-certifierad (20121) för sitt hållbarhetsarbete.

Tre ambitioner blev grunden för utveckling

Arrangera den mest hållbara friidrottstävlingen i världen

Bli den ledande mötesplatsen för hållbart företagande, ideella föreningar och idrott (tillsammans med miljöorganisationen ZERO)

Showcase för Oslos ambitioner att vara en modern hållbar stad.

Att tydliggöra Oslos hållbarhetsambitioner görs bland annat genom att tänka helt nytt när det gäller Bislett Stadions energiförbrukning. Energin kommer från solkraft, men görs tillgänglig genom lagring och att man utnyttjar begagnade bilbatterier från Nissan. 

Företag blev lockade

När ett bilbatteri inte kan säkerställa tillräcklig räckvidd för bilen, så har den fortsatt mycket lagringskapacitet kvar. Denna lagringskapacitet utnyttjas för driften av Bislett Stadion. Kreativitet, nytänkande och drivkraft har öppnat många dörrar. 

Timingen av beslutet har visat sig vara rätt. Försäkringsföretaget Storebrand hade lämnat många rättigheter eftersom man vill ha en hållbar profil. När Bislett Games erbjöd detta inleddes ett partnerskap.

Andra aktörer följde snabbt på Hyundai, Norsk Gjenvinning, Thon Hotel, Flytoget med flera. Sedan flera år är sponsorträdet fullt. 

 

En kris vändes till vinnande koncept. Inte bara för Bislett Games utan även för kampen för miljön. Grattis på 100-årsdagen.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.