Armand kung även på unika Bislett

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I samband med Bislett Games, och den  sjätte Diamond League-tävlingen för 2022 firade den norska huvudstadsarenan 100 år. En arena som av Sport Illustrated utnämnts till 1900-talets femte bästa arena. I dag är det inte bara idrottstävlingar i världsklass som Bislett kan stoltsera med. Bislett är också en spännande och banbrytande aktör inom hållbarhetsområdet.Vid tävlingarna gjorde Armand Duplantis succé och hoppade över 6 meter för 42:a gången.

Armand Duplantis visade sin styrka och hyllades också Bislett när han vann efter sitt 42:a hopp över sex meter.

OS, VM och EM, samt många minnesvärda tävlingar, har genomförts på Bislett under åren. Totalt har över 50 världsrekord i friidrott satts på Bislett och 14 världsrekord i skridskor, bland annat genom Anders Gärderud 1975 på 3000 meter hinder med 8.10,4 och Tomas Gustafson 1982 på 10 000 meter med tiden 14:23.59. 

Traditionen är tydlig och upplevelserna från Bislett är många, men imponerande är också hur man i dag är en ledare inom hållbarhetsområdet.

Sponsorns avhopp blev starten

Bislett Games hållbarhetsresa började 2016 när tävlingens huvudsponsor sedan 29 år Exxon Mobil beslutade sig för att avsluta sitt sponsorskap. Att tappa en stor trygg finansiär och partner skapade stora utmaningar för tävlingsledningen, med Steinar Hoen i spetsen. 

Lösningen blev att tänka helt nytt och banbrytande. I stället för en stor sponsor, många små. I stället för en rättighet med möjlighet till exponering, en nätverkande affärsidé med utvalda aktörer. I stället för en passiv aktör, en drivande och aktiv aktör med sammanhållande vision.

För det val som Steinar Hoens team gjorde 2016 var att se till att Bislett Games, som Norges största årliga tävling, tog ansvar och verkade för hållbarhet och mot klimatförändringarna. En affärsmässig analys fanns bakom beslutet eftersom näringslivet blev mer digitaliserade med begrepp som fjärde industriella revolution och FN hade 2015 beslutat om 17 hållbarhetsmål. Framtiden var smart och grön.

Konsekvent miljöarbete

Men att tvätta bort ett av världens största oljebolag ur sitt namn och sina associationsvärden var inte enkelt. Utan en genuin intention och långsiktigt arbete var det lätt att tävlingen och sponsorerna blev uppfattade som del i green washing. 

Satsningen krävde därför också tydlig handling. Under åren 2017-2019 minskade Bislett games koldioxidutsläpp med 40 procent. De flesta besluten var enkla att ta, men det krävdes att man reflekterade över vilka beslut man tog. Sedan 2018 är man också ISO-certifierad (20121) för sitt hållbarhetsarbete.

Tre ambitioner blev grunden för utveckling

Arrangera den mest hållbara friidrottstävlingen i världen

Bli den ledande mötesplatsen för hållbart företagande, ideella föreningar och idrott (tillsammans med miljöorganisationen ZERO)

Showcase för Oslos ambitioner att vara en modern hållbar stad.

Att tydliggöra Oslos hållbarhetsambitioner görs bland annat genom att tänka helt nytt när det gäller Bislett Stadions energiförbrukning. Energin kommer från solkraft, men görs tillgänglig genom lagring och att man utnyttjar begagnade bilbatterier från Nissan. 

Företag blev lockade

När ett bilbatteri inte kan säkerställa tillräcklig räckvidd för bilen, så har den fortsatt mycket lagringskapacitet kvar. Denna lagringskapacitet utnyttjas för driften av Bislett Stadion. Kreativitet, nytänkande och drivkraft har öppnat många dörrar. 

Timingen av beslutet har visat sig vara rätt. Försäkringsföretaget Storebrand hade lämnat många rättigheter eftersom man vill ha en hållbar profil. När Bislett Games erbjöd detta inleddes ett partnerskap.

Andra aktörer följde snabbt på Hyundai, Norsk Gjenvinning, Thon Hotel, Flytoget med flera. Sedan flera år är sponsorträdet fullt. 

 

En kris vändes till vinnande koncept. Inte bara för Bislett Games utan även för kampen för miljön. Grattis på 100-årsdagen.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.