Hinner arrangörer och polisen agera?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den 1 juli lättas restriktionerna mer än vad regeringen aviserade för en månad sedan. De tidigare nivåerna på 3000 på arenor och 900 för motionslopp gäller fortfarande, men med en modifiering som möjliggör betydligt fler på stundande Bauhausgalan och Gotland Runt. Men hinner arrangörer anpassa sig? Och hinner polisen ge tillstånd enligt de nya förordningarna?

De nya föreskrifterna som träder i kraft den 1 juli innebär att en offentlig tillställning såsom ett evenemang på en arena kan dela upp arenan i sektioner. Där varje sektion får ha 3000 personer, såvida varje sektion har in- och utgångar som är separerade från andra sektioner. Sektionerna behöver vara helt fristående med separata hygienutrymmen och serveringsställen, så att besökarna inte kommer i kontakt med varandra.

Stockholms Stadion delas upp

Det innebär att Bauhausgalan på söndag med de svenska världsstjärnorna Duplantis och Ståhl har fått möjlighet att ta in fler än de 3000 man tidigare öppnat upp för.

Men det kräver att man ser till att man delar upp Stockholms stadion i sektioner. Med tanke på idrottsintresserades längtan efter att få uppleva liveidrott igen och det högklassiga startfältet med dueller på bland annat 200m med Sha’Carri Richardson mot Dina Asher-Smith, längdhopp med Khaddi Sagnia mot Malaika Mihambo och Ivana Spanovic och kula med Fanny Roos mot nya zeeländskan Valery Adams, så får vi hoppas att Bauhausgalan tillsammans med Stockholm stad har planerat för de nya möjligheterna som de nya restriktionerna ger. Samt att polisen prioriterar och hinner godkänna en ansökan baserad på sektioner omgående.

I samband med Allsvenskans start efter EM, så kommer vi äntligen återigen få mer liv på läktaren än i restaurangen. Stora arenor med betydande kapacitet kan slippa se tomma och ödsliga ut. Även om det kan komma att ställas krav på olika tider för in- och utsläpp för att minska trängseln i kollektivtrafiken.

Klartecken för Gotland Runt

Men det är inte bara arenor som fått lättare restriktioner. Den andra vinnaren i helgen är Gotland runt, som startar på lördag. Från att hela Östersjön var tävlingsområde och begränsat antalet personer i alla besättningar på hela Östersjön till max 900 personer, så ser de nya restriktionerna bara till start och målområde. De sena beskedet innebär att regattan inte kunnat bygga upp Race Village eller kommer arrangera event på land i år, men tävlingen är tillbaka och mellan 200-300 båtar kommer att starta i år.

För motionslopp och liknande tävlingsform, till vilken även Gotland runt och orienteringstävlingar räknas, så har regeringen och folkhälsomyndigheten till sist lyft bort banan från det område som maxantalet räknas på.

Det innebär att när en person lämnat området så kan en ny person komma in. Med tanke på den erfarenhet lopparrangörer har att hantera flöden, så skapas förutsättningar för att många av de lopp som inte redan varit tvungna att ställa in, kommer att bli av.

Redan inställt

Bara för att restriktionerna nu lättas, så innebär det inte att arrangemang kommer bli av såsom tidigare år. Osäkerhethet har gjort att cuper såsom Gothia och Partille är inställda.

Det samma gäller motionslopp och evenemang såsom O-ringen, Vasaloppet sommarvecka, Vansbrosimningen och Midnattsloppet med flera. Dessa arrangemangs långa planering och framförhållning har gjort det omöjligt att ta på sig kostnader utifrån den osäkerhet som funnits och fortfarande finns.

Nu hoppas vi att arrangörerna kan och orkar starta upp och att polisen och andra tillståndsgivande myndigheter hjälper idrotten att snabbt få de tillstånd som behövs.

Beskedet om större lättnader än först planerat är varmt välkommet för både publik och idrottsutövare

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen