Hinner arrangörer och polisen agera?
Den 1 juli lättas restriktionerna mer än vad regeringen aviserade för en månad sedan. De tidigare nivåerna på 3000 på arenor och 900 för motionslopp gäller fortfarande, men med en modifiering som möjliggör betydligt fler på stundande Bauhausgalan och Gotland Runt. Men hinner arrangörer anpassa sig? Och hinner polisen ge tillstånd enligt de nya förordningarna?
De nya föreskrifterna som träder i kraft den 1 juli innebär att en offentlig tillställning såsom ett evenemang på en arena kan dela upp arenan i sektioner. Där varje sektion får ha 3000 personer, såvida varje sektion har in- och utgångar som är separerade från andra sektioner. Sektionerna behöver vara helt fristående med separata hygienutrymmen och serveringsställen, så att besökarna inte kommer i kontakt med varandra.
Stockholms Stadion delas upp
Det innebär att Bauhausgalan på söndag med de svenska världsstjärnorna Duplantis och Ståhl har fått möjlighet att ta in fler än de 3000 man tidigare öppnat upp för.
Men det kräver att man ser till att man delar upp Stockholms stadion i sektioner. Med tanke på idrottsintresserades längtan efter att få uppleva liveidrott igen och det högklassiga startfältet med dueller på bland annat 200m med Sha’Carri Richardson mot Dina Asher-Smith, längdhopp med Khaddi Sagnia mot Malaika Mihambo och Ivana Spanovic och kula med Fanny Roos mot nya zeeländskan Valery Adams, så får vi hoppas att Bauhausgalan tillsammans med Stockholm stad har planerat för de nya möjligheterna som de nya restriktionerna ger. Samt att polisen prioriterar och hinner godkänna en ansökan baserad på sektioner omgående.
I samband med Allsvenskans start efter EM, så kommer vi äntligen återigen få mer liv på läktaren än i restaurangen. Stora arenor med betydande kapacitet kan slippa se tomma och ödsliga ut. Även om det kan komma att ställas krav på olika tider för in- och utsläpp för att minska trängseln i kollektivtrafiken.
Klartecken för Gotland Runt
Men det är inte bara arenor som fått lättare restriktioner. Den andra vinnaren i helgen är Gotland runt, som startar på lördag. Från att hela Östersjön var tävlingsområde och begränsat antalet personer i alla besättningar på hela Östersjön till max 900 personer, så ser de nya restriktionerna bara till start och målområde. De sena beskedet innebär att regattan inte kunnat bygga upp Race Village eller kommer arrangera event på land i år, men tävlingen är tillbaka och mellan 200-300 båtar kommer att starta i år.
För motionslopp och liknande tävlingsform, till vilken även Gotland runt och orienteringstävlingar räknas, så har regeringen och folkhälsomyndigheten till sist lyft bort banan från det område som maxantalet räknas på.
Det innebär att när en person lämnat området så kan en ny person komma in. Med tanke på den erfarenhet lopparrangörer har att hantera flöden, så skapas förutsättningar för att många av de lopp som inte redan varit tvungna att ställa in, kommer att bli av.
Redan inställt
Bara för att restriktionerna nu lättas, så innebär det inte att arrangemang kommer bli av såsom tidigare år. Osäkerhethet har gjort att cuper såsom Gothia och Partille är inställda.
Det samma gäller motionslopp och evenemang såsom O-ringen, Vasaloppet sommarvecka, Vansbrosimningen och Midnattsloppet med flera. Dessa arrangemangs långa planering och framförhållning har gjort det omöjligt att ta på sig kostnader utifrån den osäkerhet som funnits och fortfarande finns.
Nu hoppas vi att arrangörerna kan och orkar starta upp och att polisen och andra tillståndsgivande myndigheter hjälper idrotten att snabbt få de tillstånd som behövs.
Beskedet om större lättnader än först planerat är varmt välkommet för både publik och idrottsutövare
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar