Evenemang – en ny basnäring?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Trots att Sverige inte kommer få vinter OS,börjar det att växa ett intresse från politiskt håll att se event som en näring och bransch. Under januari bjöd två ministrar och ordförande i finansutskottet in företrädare från kulturen och idrotten till första kammarsalen i riksdagen för en första diskussion om hur evenemang kan bli en ”basnäring”. 

 

Riksdagsinbjudan var ett partipolitiskt initiativ från moderaterna för att påvisa att evenemangsnäringen är betydelsefull för Sverige. Fokus var på evenemang som en näring som ger samhället värden i form exempelvis skatteintäkter, arbetstillfällen, och turistinkomster. 

Samarbete och strategi

Naturligtvis samtidigt som sociala och kulturella värden skapas. 
Det finns ett intresse från politikerna att bättre förstå hur kommersiella och bidragsfinansierade event kan utvecklas och bli starkare. 
Vad krävs exempelvis i form av infrastruktur, grundstruktur (exempelvis kulturskola och idrottsrörelse) samt legala och regulativa förutsättningar för att evenemang som bransch ska utvecklas?
För att diskutera evenemangsbranschens effekter krävs att såväl idrottsarrangörer och kulturarrangörer kan påvisa branschens värde på ett trovärdigt sätt. 
 I samband med konferensen Folk och Kultur i Eskilstuna den 8 februari presenterade Riksidrottsförbundet, Svenska Motionslopp, Svensk Scenkonst och Svensk Live data om hur evenemangsbranschen växer och utvecklas. Den årlig rapporten ”Evenemang i siffror” är planerad till maj, då kommer idrottens siffror vara än mer genomlysta.
Samverkan mellan idrott och kultur är naturlig eftersom arrangörerna ofta delar på samma infrastruktur – arenor. Utan konserter och festivaler skulle troligen vi inte ha råd med våra större anläggningar som möjliggör för idrotten att klara internationella mästerskap. Även om många idrottsevenemang skapar betydande ekonomisk värden, så kan få idrottsevenemang nå till de ekonomiska effekterna som artister som Beyoncé eller Taylor Swift genererar. 
Den senare artisten har till och med fått begreppet Swiftonomics uppkallat efter sig, eftersom hennes tour skaha ökat BNP på destinationerna. 

när, var, hur och varför

Att trovärdigt tydliggöra vad idrotten och kulturen ger tillbaka i olika avseenden är viktigt för att skapa bättre förutsättningar för såväl idrottsevenemang som basidrotten. Det 
blev under pandemin tydligt att det fanns låg förståelse bland politiker och myndigheter för de delar inom idrotten och kulturen som genererade intäkter. 
Ersättningssystem anpassades efter produktionsbolag eller tjänsteföretag och inte efter arrangörer som tar en risk för att producera ett arrangemang med troliga intäkter.
Förhoppningsvis kan de insikter som skapas av idrottens och kulturens gemensamma arbete också ge bättre förutsättningar för att destinationer vidareutvecklar sina strategier för att skapa än nå starkare lokalekonomi och än större attraktivitet för sin stad. 
med såväl internationellt spännande kultur- och musikevent och internationella tävlingar i världsklass. Det är evenemang som också bidrar till en stark kulturskola och idrottsrörelse. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.