Trafikverket gör det värre för idrotten
I dagarna har flera arrangörer av tävlingar som hålls på väg fått ett brev från Trafikverket där man påvisar nya riktlinjer som ökar kostnaden markant för arrangörerna. En kostnadsökning som troligen minskar tillgängligheten vid tävlingar markant, eftersom många arrangörer inte klarar de nya kostnadskraven.

Många tarrangörer av både motionstävlingar och mer elitinriktade tävlingar har haft det tufft under de senaste åren till följd av pandemin. Trots att restriktionerna har släppts har arrangörer fortsatt svårt till följd av färre funktionärer, ökade kostnader och färre deltagare. Det tuffare arrangörsklimatet har inneburit färre arrangemang än tidigare.
Sporter som drabbas hårdast
Nu drabbas arrangörer som har tävlingar på väg, främst cykel och triathlon, men även andra såsom löpning och orientering av nya ytterligare kostnader.
Det är Trafikverket som sett över sitt arbetssätt och inför nya rutiner. I samband med tävlingar på väg måste arrangörer låta Trafikverket eller av Trafikverket anlitade entreprenörer ansvara för skyltningen. Kostnader som faktureras arrangörerna. Detta för att Trafikverket ska kunna säkerställa trafiksäkerhet.
Dilemmat med det förändrade arbetssättet är bland annat att i de ramavtal som Trafikverket har med olika entreprenörer i många fall inte omfattar utplacering av trafikmärken.
Konsekvensen är att arrangörer inte har någon möjlighet att förhandla med leverantörer utan blir hänvisade till en prislista de måste köpa från. Tyvärr är prislistor utanför ramavtal ofta extremt ofördelaktiga, vilket innebär att idrotten kommer få bära kostnaden.
Mindre arrangörer i Sverige har också märkt av att det blivit svårare att få tillstånd från myndigheter. Krav och villkor stramas upp, vilket påverkar utbudet av tävlingar. Lägg dessutom till svårigheten att säkerställa funktionärer som påverkar många arrangörer så innebär detta behov av än mer arbete för att få en tävling tillstånd.
Konsekvensen blir färre tävlingar
De ökade utmaningarna för arrangörer försvårar återhämtningen av svensk idrott. Färre tävlingar minskar motivation att träna och utvecklas. En av RFs politiska prioriteringar inför valet är att säkerställa tillgänglighet till idrott, inte minst (men inte enbart) genom att se till att öka antalet idrottsanläggningar.
Nu utmanas även idrott på allmänna platser. Här behöver politikerna inte göra stora investeringar i anläggningar. Det räcker med ett intresse att värna folkhälsa och idrottsrörelse. Trafiksäkerheten och andra normer behöver inte prioriteras bort.
Det vill ingen, men konsekvenser för idrottandet måste få vara med i beslutsfattandet. Verksamheten i dag är för bräcklig och sargad för att orka agera i motvind från myndigheter och med nya pålagor.
Mest lästa just nu
Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.
I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.
Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar