Trafikverket gör det värre för idrotten
I dagarna har flera arrangörer av tävlingar som hålls på väg fått ett brev från Trafikverket där man påvisar nya riktlinjer som ökar kostnaden markant för arrangörerna. En kostnadsökning som troligen minskar tillgängligheten vid tävlingar markant, eftersom många arrangörer inte klarar de nya kostnadskraven.

Många tarrangörer av både motionstävlingar och mer elitinriktade tävlingar har haft det tufft under de senaste åren till följd av pandemin. Trots att restriktionerna har släppts har arrangörer fortsatt svårt till följd av färre funktionärer, ökade kostnader och färre deltagare. Det tuffare arrangörsklimatet har inneburit färre arrangemang än tidigare.
Sporter som drabbas hårdast
Nu drabbas arrangörer som har tävlingar på väg, främst cykel och triathlon, men även andra såsom löpning och orientering av nya ytterligare kostnader.
Det är Trafikverket som sett över sitt arbetssätt och inför nya rutiner. I samband med tävlingar på väg måste arrangörer låta Trafikverket eller av Trafikverket anlitade entreprenörer ansvara för skyltningen. Kostnader som faktureras arrangörerna. Detta för att Trafikverket ska kunna säkerställa trafiksäkerhet.
Dilemmat med det förändrade arbetssättet är bland annat att i de ramavtal som Trafikverket har med olika entreprenörer i många fall inte omfattar utplacering av trafikmärken.
Konsekvensen är att arrangörer inte har någon möjlighet att förhandla med leverantörer utan blir hänvisade till en prislista de måste köpa från. Tyvärr är prislistor utanför ramavtal ofta extremt ofördelaktiga, vilket innebär att idrotten kommer få bära kostnaden.
Mindre arrangörer i Sverige har också märkt av att det blivit svårare att få tillstånd från myndigheter. Krav och villkor stramas upp, vilket påverkar utbudet av tävlingar. Lägg dessutom till svårigheten att säkerställa funktionärer som påverkar många arrangörer så innebär detta behov av än mer arbete för att få en tävling tillstånd.
Konsekvensen blir färre tävlingar
De ökade utmaningarna för arrangörer försvårar återhämtningen av svensk idrott. Färre tävlingar minskar motivation att träna och utvecklas. En av RFs politiska prioriteringar inför valet är att säkerställa tillgänglighet till idrott, inte minst (men inte enbart) genom att se till att öka antalet idrottsanläggningar.
Nu utmanas även idrott på allmänna platser. Här behöver politikerna inte göra stora investeringar i anläggningar. Det räcker med ett intresse att värna folkhälsa och idrottsrörelse. Trafiksäkerheten och andra normer behöver inte prioriteras bort.
Det vill ingen, men konsekvenser för idrottandet måste få vara med i beslutsfattandet. Verksamheten i dag är för bräcklig och sargad för att orka agera i motvind från myndigheter och med nya pålagor.
Väst-Sveriges främsta skidanläggning, Ulricehamn Ski Centerär till salu. Likaså en annan av Branäs-gruppens aläggningar, nämligen Vallåsen.
På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material.
SM-veckan är etablerad i Sverige, Både vinter och sommar därtill. Nu kommer EM-veckan. Europeiska idrottsmän och kvinnor tävlar i nio olika sporter om medaljer11-21 augusti i München. Grenarna är friidrott, beachvolleyboll, kanot, cykel (BMX freestyle, landsväg och MTB CC), artistisk gymnastik, rodd, klättring, bordtennis och triathlon.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Mest lästa just nu
IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn.
Men plötslgt händer det!
IKEA:s Varuhus i Uppsala hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.
Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!
Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.
En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…
ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.
De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.
Skriv kommentar