En nödvändig revidering av idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En dag när regeringsbildningen är som mest omdiskuterad blir idrotten också aktuell. Även här pågår ett maktskifte. Björn Eriksson ger definitivt svar och lämnar RF, ledningen inom SOK och fotbollförbundet ska bytas ut och mitt upp i alltihopa kommer frågan om vem som blir idrottsminister och vilket mandat vederbörande tilldelas

.Idrottens roll som identitetsskapare blir del i den kommande regeringens politik. Trots att det inte är mycket om idrott som står i Tidöavtalet - överenskommelsen för Sverige, som presenterades i regeringsunderlaget den denna fredag, är det som högintressant och välkommet. Den tillträdande regeringen ska faktiskt inleda ett särskilt projekt för högstaligornas konkurrenskraft och samtidigt ska idrottens livsvillkor granskas.

Högstaligornas konkurrenskraft är ett projekt i syfte att stärka både den svenska elitfotbollen och elithockeyn. Självklart kommer arbetet att omfatta både herr- och damidrotten och innebär en bred översyn.  

Idrotten i dag har generellt samma bevekelsegrunder och tillvägagångssätt som vid genombrottet i början på 1800-talet. Trots en utveckling och påtvingade skiften via internationella influenser torde ingen protestera mot en viss revidering.  

Elithockey och elitfotboll är viktigt både för den svenska självbilden och för en lokal identitet och ego-känsla. Att värna ligornas kvalitet innebär att vi fortsatt kan vara stolta för framgångar nationellt och internationellt, vilket är viktigt för att skapa gemensamma minnen och samhörighet.

Samtidigt ställer fokuset på ligornas standard ännu  större krav på klubbarnas organisationer. Ansvaret blir mer långtgående. Perspektiv och beslut behöver ske med längre tidshorisont. Det senaste resultatet kommer troligen förbli viktigt men satsningen måste ske över tid och inte bara fokusera på vad som sker på planen för närvarande. 

Många klubbar är redan i dag relativt långsiktiga och har breddat sin verksamhet, exempelvis med ökad integrering och prioritering av såväl ungdomsidrott som damidrott. Den medvetenhet och självrannsakan måste finnas på dagordningen i ännu högre grad i framtiden. 

Det är den motprestationen som politikerna kräver.

Det goda arbetet i fokus

De starka varumärken som är kopplade till de stora lagidrotternas högstaligor bidrar till att de är betydelsefulla krafter för integration och sociala insatser. Här går redan många av klubbarna i främsta ledet med spännande och genuint engagemang. 

Nu kommer förhoppningsvis det goda arbetet i många föreningar att få större fokus och en bättre uppbackning.  Ansvariga i svenska klubbar vet att med bra högstaligor uppstår ett ännu större behov av en aktiv och positiv supporterkultur. 

En större medvetenhet om helheten med idrotten växer allt starkare. Här ska och får inte bara de publikstarka idrotterna gynnas.

Klubbarna har kraft och medel att påvisa att idrotten både förenar och tar ansvar.  Omtanke om fans och medlemmar ska vara en självklar angelägenhet, det underlättar för alla, politiker klubbar och människor.

Genombrott för fotboll och Ishockey

Att fotbollen och ishockey lyckats få in detta i den kommande regeringens avtal är att gratulera. Ett intensivt arbete bakom kulisserna har skapat bredare insikt om idrottens betydelse. Verksamheten i högstaligorna drivs i dag i en hybrid av kommersiellt och ideellt perspektiv. Det förblir otroligt viktigt för att kunna skapa tillväxt och resultatförbättring, Men betydelsen av att vara en viktig samhällsaktör är minst lika viktigt.  

Det ska ingen få tumma på. Då får vi en idrott med stark framgång och stort värde. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.