En nödvändig revidering av idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En dag när regeringsbildningen är som mest omdiskuterad blir idrotten också aktuell. Även här pågår ett maktskifte. Björn Eriksson ger definitivt svar och lämnar RF, ledningen inom SOK och fotbollförbundet ska bytas ut och mitt upp i alltihopa kommer frågan om vem som blir idrottsminister och vilket mandat vederbörande tilldelas

.Idrottens roll som identitetsskapare blir del i den kommande regeringens politik. Trots att det inte är mycket om idrott som står i Tidöavtalet - överenskommelsen för Sverige, som presenterades i regeringsunderlaget den denna fredag, är det som högintressant och välkommet. Den tillträdande regeringen ska faktiskt inleda ett särskilt projekt för högstaligornas konkurrenskraft och samtidigt ska idrottens livsvillkor granskas.

Högstaligornas konkurrenskraft är ett projekt i syfte att stärka både den svenska elitfotbollen och elithockeyn. Självklart kommer arbetet att omfatta både herr- och damidrotten och innebär en bred översyn.  

Idrotten i dag har generellt samma bevekelsegrunder och tillvägagångssätt som vid genombrottet i början på 1800-talet. Trots en utveckling och påtvingade skiften via internationella influenser torde ingen protestera mot en viss revidering.  

Elithockey och elitfotboll är viktigt både för den svenska självbilden och för en lokal identitet och ego-känsla. Att värna ligornas kvalitet innebär att vi fortsatt kan vara stolta för framgångar nationellt och internationellt, vilket är viktigt för att skapa gemensamma minnen och samhörighet.

Samtidigt ställer fokuset på ligornas standard ännu  större krav på klubbarnas organisationer. Ansvaret blir mer långtgående. Perspektiv och beslut behöver ske med längre tidshorisont. Det senaste resultatet kommer troligen förbli viktigt men satsningen måste ske över tid och inte bara fokusera på vad som sker på planen för närvarande. 

Många klubbar är redan i dag relativt långsiktiga och har breddat sin verksamhet, exempelvis med ökad integrering och prioritering av såväl ungdomsidrott som damidrott. Den medvetenhet och självrannsakan måste finnas på dagordningen i ännu högre grad i framtiden. 

Det är den motprestationen som politikerna kräver.

Det goda arbetet i fokus

De starka varumärken som är kopplade till de stora lagidrotternas högstaligor bidrar till att de är betydelsefulla krafter för integration och sociala insatser. Här går redan många av klubbarna i främsta ledet med spännande och genuint engagemang. 

Nu kommer förhoppningsvis det goda arbetet i många föreningar att få större fokus och en bättre uppbackning.  Ansvariga i svenska klubbar vet att med bra högstaligor uppstår ett ännu större behov av en aktiv och positiv supporterkultur. 

En större medvetenhet om helheten med idrotten växer allt starkare. Här ska och får inte bara de publikstarka idrotterna gynnas.

Klubbarna har kraft och medel att påvisa att idrotten både förenar och tar ansvar.  Omtanke om fans och medlemmar ska vara en självklar angelägenhet, det underlättar för alla, politiker klubbar och människor.

Genombrott för fotboll och Ishockey

Att fotbollen och ishockey lyckats få in detta i den kommande regeringens avtal är att gratulera. Ett intensivt arbete bakom kulisserna har skapat bredare insikt om idrottens betydelse. Verksamheten i högstaligorna drivs i dag i en hybrid av kommersiellt och ideellt perspektiv. Det förblir otroligt viktigt för att kunna skapa tillväxt och resultatförbättring, Men betydelsen av att vara en viktig samhällsaktör är minst lika viktigt.  

Det ska ingen få tumma på. Då får vi en idrott med stark framgång och stort värde. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen