En nödvändig revidering av idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En dag när regeringsbildningen är som mest omdiskuterad blir idrotten också aktuell. Även här pågår ett maktskifte. Björn Eriksson ger definitivt svar och lämnar RF, ledningen inom SOK och fotbollförbundet ska bytas ut och mitt upp i alltihopa kommer frågan om vem som blir idrottsminister och vilket mandat vederbörande tilldelas

.Idrottens roll som identitetsskapare blir del i den kommande regeringens politik. Trots att det inte är mycket om idrott som står i Tidöavtalet - överenskommelsen för Sverige, som presenterades i regeringsunderlaget den denna fredag, är det som högintressant och välkommet. Den tillträdande regeringen ska faktiskt inleda ett särskilt projekt för högstaligornas konkurrenskraft och samtidigt ska idrottens livsvillkor granskas.

Högstaligornas konkurrenskraft är ett projekt i syfte att stärka både den svenska elitfotbollen och elithockeyn. Självklart kommer arbetet att omfatta både herr- och damidrotten och innebär en bred översyn.  

Idrotten i dag har generellt samma bevekelsegrunder och tillvägagångssätt som vid genombrottet i början på 1800-talet. Trots en utveckling och påtvingade skiften via internationella influenser torde ingen protestera mot en viss revidering.  

Elithockey och elitfotboll är viktigt både för den svenska självbilden och för en lokal identitet och ego-känsla. Att värna ligornas kvalitet innebär att vi fortsatt kan vara stolta för framgångar nationellt och internationellt, vilket är viktigt för att skapa gemensamma minnen och samhörighet.

Samtidigt ställer fokuset på ligornas standard ännu  större krav på klubbarnas organisationer. Ansvaret blir mer långtgående. Perspektiv och beslut behöver ske med längre tidshorisont. Det senaste resultatet kommer troligen förbli viktigt men satsningen måste ske över tid och inte bara fokusera på vad som sker på planen för närvarande. 

Många klubbar är redan i dag relativt långsiktiga och har breddat sin verksamhet, exempelvis med ökad integrering och prioritering av såväl ungdomsidrott som damidrott. Den medvetenhet och självrannsakan måste finnas på dagordningen i ännu högre grad i framtiden. 

Det är den motprestationen som politikerna kräver.

Det goda arbetet i fokus

De starka varumärken som är kopplade till de stora lagidrotternas högstaligor bidrar till att de är betydelsefulla krafter för integration och sociala insatser. Här går redan många av klubbarna i främsta ledet med spännande och genuint engagemang. 

Nu kommer förhoppningsvis det goda arbetet i många föreningar att få större fokus och en bättre uppbackning.  Ansvariga i svenska klubbar vet att med bra högstaligor uppstår ett ännu större behov av en aktiv och positiv supporterkultur. 

En större medvetenhet om helheten med idrotten växer allt starkare. Här ska och får inte bara de publikstarka idrotterna gynnas.

Klubbarna har kraft och medel att påvisa att idrotten både förenar och tar ansvar.  Omtanke om fans och medlemmar ska vara en självklar angelägenhet, det underlättar för alla, politiker klubbar och människor.

Genombrott för fotboll och Ishockey

Att fotbollen och ishockey lyckats få in detta i den kommande regeringens avtal är att gratulera. Ett intensivt arbete bakom kulisserna har skapat bredare insikt om idrottens betydelse. Verksamheten i högstaligorna drivs i dag i en hybrid av kommersiellt och ideellt perspektiv. Det förblir otroligt viktigt för att kunna skapa tillväxt och resultatförbättring, Men betydelsen av att vara en viktig samhällsaktör är minst lika viktigt.  

Det ska ingen få tumma på. Då får vi en idrott med stark framgång och stort värde. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.