En nödvändig revidering av idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En dag när regeringsbildningen är som mest omdiskuterad blir idrotten också aktuell. Även här pågår ett maktskifte. Björn Eriksson ger definitivt svar och lämnar RF, ledningen inom SOK och fotbollförbundet ska bytas ut och mitt upp i alltihopa kommer frågan om vem som blir idrottsminister och vilket mandat vederbörande tilldelas

.Idrottens roll som identitetsskapare blir del i den kommande regeringens politik. Trots att det inte är mycket om idrott som står i Tidöavtalet - överenskommelsen för Sverige, som presenterades i regeringsunderlaget den denna fredag, är det som högintressant och välkommet. Den tillträdande regeringen ska faktiskt inleda ett särskilt projekt för högstaligornas konkurrenskraft och samtidigt ska idrottens livsvillkor granskas.

Högstaligornas konkurrenskraft är ett projekt i syfte att stärka både den svenska elitfotbollen och elithockeyn. Självklart kommer arbetet att omfatta både herr- och damidrotten och innebär en bred översyn.  

Idrotten i dag har generellt samma bevekelsegrunder och tillvägagångssätt som vid genombrottet i början på 1800-talet. Trots en utveckling och påtvingade skiften via internationella influenser torde ingen protestera mot en viss revidering.  

Elithockey och elitfotboll är viktigt både för den svenska självbilden och för en lokal identitet och ego-känsla. Att värna ligornas kvalitet innebär att vi fortsatt kan vara stolta för framgångar nationellt och internationellt, vilket är viktigt för att skapa gemensamma minnen och samhörighet.

Samtidigt ställer fokuset på ligornas standard ännu  större krav på klubbarnas organisationer. Ansvaret blir mer långtgående. Perspektiv och beslut behöver ske med längre tidshorisont. Det senaste resultatet kommer troligen förbli viktigt men satsningen måste ske över tid och inte bara fokusera på vad som sker på planen för närvarande. 

Många klubbar är redan i dag relativt långsiktiga och har breddat sin verksamhet, exempelvis med ökad integrering och prioritering av såväl ungdomsidrott som damidrott. Den medvetenhet och självrannsakan måste finnas på dagordningen i ännu högre grad i framtiden. 

Det är den motprestationen som politikerna kräver.

Det goda arbetet i fokus

De starka varumärken som är kopplade till de stora lagidrotternas högstaligor bidrar till att de är betydelsefulla krafter för integration och sociala insatser. Här går redan många av klubbarna i främsta ledet med spännande och genuint engagemang. 

Nu kommer förhoppningsvis det goda arbetet i många föreningar att få större fokus och en bättre uppbackning.  Ansvariga i svenska klubbar vet att med bra högstaligor uppstår ett ännu större behov av en aktiv och positiv supporterkultur. 

En större medvetenhet om helheten med idrotten växer allt starkare. Här ska och får inte bara de publikstarka idrotterna gynnas.

Klubbarna har kraft och medel att påvisa att idrotten både förenar och tar ansvar.  Omtanke om fans och medlemmar ska vara en självklar angelägenhet, det underlättar för alla, politiker klubbar och människor.

Genombrott för fotboll och Ishockey

Att fotbollen och ishockey lyckats få in detta i den kommande regeringens avtal är att gratulera. Ett intensivt arbete bakom kulisserna har skapat bredare insikt om idrottens betydelse. Verksamheten i högstaligorna drivs i dag i en hybrid av kommersiellt och ideellt perspektiv. Det förblir otroligt viktigt för att kunna skapa tillväxt och resultatförbättring, Men betydelsen av att vara en viktig samhällsaktör är minst lika viktigt.  

Det ska ingen få tumma på. Då får vi en idrott med stark framgång och stort värde. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.