RF:s demokratiska dilemma

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den initiala reaktionen av Riksidrottsmötets beslut att sätta ett tak på SF-stöd på central nivå till förbund på tio procent väckte starka reaktioner. Svenska Fotbollsförbundet var snabbt ute och sa att nu ska man ta time out i samverkan med RF och alla andra specialförbund. RF beklagade beslutet. Men varför fattades beslutet och vad är konsekvensen framöver för RF som samlande organisation?

Konsten att backa bandet... Eller uppgiften att lyfta klubban och försök få beslutet ogjort. Det är vad som nu gäller för de styrande på RF.

Det är lätt att snabbt tro att denna fråga är en David mot Goliat berättelse. Där det lilla Triathlonförbundet brottar ned den stora jätten. Men då är det lätt att glömma bort att beslutet skedde i tydlig majoritet och att förutom små förbund såsom Triathlon, Kanot och Bågskytte så pläderade även stora förbund såsom Budo- och Kampsportsförbundet, Skidförbundet och Ridsporten för motionen. Bakgrunden var återinförande av ett tidigare ekonomiskt tak. En fråga som man inte från början bedömde vara den dynamit som det nu blivit.

 Bäddade för beslutet

Att fördelningsintressen av idrottens ekonomiska bidrag eskalerar på ett Riksidrottsmöte är inte svårt att förstå. I år var spänningen större eftersom RF har under senare år arbetat igenom och förändrat hur fördelningen av statens medel ska ske, vilket i sin tur lett till att flera förbund kommer få mindre ersättningar. I förhand hade mest fokus hamnat på motionen som Ishockeyn tillsammans med 10 andra förbund hade skrivit för att omfördela pengar från RF till specialförbund och föreningar. 

Den nya fördelningen av statligt stöd som arbetats fram har inneburit att genomförda aktiviteter för barn och ungdomsidrott prioriterats upp. Något som i grunden gynnar lagidrotter och mest fotbollen, eftersom detta överlägset är Sveriges största och också viktigaste idrott för barn och ungdomar.  

Med risken att ett beslut på Riksidrottsmötet resulterar i uteblivna intäkter på 25-30 miljoner måste ett förbund med självbevarelsedrift agera och tycka till. Detta gjorde även Svenska Fotbollsförbundet med mediala utspel direkt på lördagen, extra insatt styrelsemöte på söndagen och senare även pressutspel på måndagen. Nu ska fotbollen utvärdera att lämna RF, var budskapet.

Riksidrottsstyrelsen beklagade Riksidrottsmötets beslut, trots att mer än 62 procent av förbundens delegater (108-65) hade ställt sig bakom motionen och trots att RF är ska representera medlemmarnas beslut.

Så skilda värderingar

Att demokratiskt fattade beslut inte uppskattas av alla är naturligt. Vi vet också att vissa förbund är viktigare än andra – läs fotbollen. Och vi vet också att en idrottstimme inom fotbollen värderas lägre än inom andra idrotter med nuvarande bidragssystem. Samtidigt är folkrörelsen Riksidrottsförbundet en samling av idrotter som agerar utifrån demokratiskt representationskap. Ett representationskap som har brister i många avseende, men som också bidrar till att göra svensk idrott sammanhållen och stark. 

Frågan blir därför naturlig vad som händer med idrottsrörelsen framöver. Accepteras ett majoritetsbeslut av fotbollen och RF. Kommer fotbollen driva juridiska processer till exempel genom att hävda en likabehandlingsprincip, vilket även RF varnat för. Eller kommer RF ta ansvar för beslutet på Riksidrottsmötet och stödja de demokratiska principerna och besluten?

För Riksidrottsförbundet blir detta ett dilemma som behöver lösas för att idrotten ska förbli en stark gemensam rörelse. Två viktiga perspektiv som står mot varandra. Två frågor som värderas olika av olika förbund och aktörer. Två perspektiv som riskerar att skapa en djupgående och långvarig kris inom idrotten om den inte hanteras på rätt sätt. Grattis till det förnyade förtroendet Björn Eriksson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.