RF:s demokratiska dilemma

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den initiala reaktionen av Riksidrottsmötets beslut att sätta ett tak på SF-stöd på central nivå till förbund på tio procent väckte starka reaktioner. Svenska Fotbollsförbundet var snabbt ute och sa att nu ska man ta time out i samverkan med RF och alla andra specialförbund. RF beklagade beslutet. Men varför fattades beslutet och vad är konsekvensen framöver för RF som samlande organisation?

Konsten att backa bandet... Eller uppgiften att lyfta klubban och försök få beslutet ogjort. Det är vad som nu gäller för de styrande på RF.

Det är lätt att snabbt tro att denna fråga är en David mot Goliat berättelse. Där det lilla Triathlonförbundet brottar ned den stora jätten. Men då är det lätt att glömma bort att beslutet skedde i tydlig majoritet och att förutom små förbund såsom Triathlon, Kanot och Bågskytte så pläderade även stora förbund såsom Budo- och Kampsportsförbundet, Skidförbundet och Ridsporten för motionen. Bakgrunden var återinförande av ett tidigare ekonomiskt tak. En fråga som man inte från början bedömde vara den dynamit som det nu blivit.

 Bäddade för beslutet

Att fördelningsintressen av idrottens ekonomiska bidrag eskalerar på ett Riksidrottsmöte är inte svårt att förstå. I år var spänningen större eftersom RF har under senare år arbetat igenom och förändrat hur fördelningen av statens medel ska ske, vilket i sin tur lett till att flera förbund kommer få mindre ersättningar. I förhand hade mest fokus hamnat på motionen som Ishockeyn tillsammans med 10 andra förbund hade skrivit för att omfördela pengar från RF till specialförbund och föreningar. 

Den nya fördelningen av statligt stöd som arbetats fram har inneburit att genomförda aktiviteter för barn och ungdomsidrott prioriterats upp. Något som i grunden gynnar lagidrotter och mest fotbollen, eftersom detta överlägset är Sveriges största och också viktigaste idrott för barn och ungdomar.  

Med risken att ett beslut på Riksidrottsmötet resulterar i uteblivna intäkter på 25-30 miljoner måste ett förbund med självbevarelsedrift agera och tycka till. Detta gjorde även Svenska Fotbollsförbundet med mediala utspel direkt på lördagen, extra insatt styrelsemöte på söndagen och senare även pressutspel på måndagen. Nu ska fotbollen utvärdera att lämna RF, var budskapet.

Riksidrottsstyrelsen beklagade Riksidrottsmötets beslut, trots att mer än 62 procent av förbundens delegater (108-65) hade ställt sig bakom motionen och trots att RF är ska representera medlemmarnas beslut.

Så skilda värderingar

Att demokratiskt fattade beslut inte uppskattas av alla är naturligt. Vi vet också att vissa förbund är viktigare än andra – läs fotbollen. Och vi vet också att en idrottstimme inom fotbollen värderas lägre än inom andra idrotter med nuvarande bidragssystem. Samtidigt är folkrörelsen Riksidrottsförbundet en samling av idrotter som agerar utifrån demokratiskt representationskap. Ett representationskap som har brister i många avseende, men som också bidrar till att göra svensk idrott sammanhållen och stark. 

Frågan blir därför naturlig vad som händer med idrottsrörelsen framöver. Accepteras ett majoritetsbeslut av fotbollen och RF. Kommer fotbollen driva juridiska processer till exempel genom att hävda en likabehandlingsprincip, vilket även RF varnat för. Eller kommer RF ta ansvar för beslutet på Riksidrottsmötet och stödja de demokratiska principerna och besluten?

För Riksidrottsförbundet blir detta ett dilemma som behöver lösas för att idrotten ska förbli en stark gemensam rörelse. Två viktiga perspektiv som står mot varandra. Två frågor som värderas olika av olika förbund och aktörer. Två perspektiv som riskerar att skapa en djupgående och långvarig kris inom idrotten om den inte hanteras på rätt sätt. Grattis till det förnyade förtroendet Björn Eriksson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.