RF:s demokratiska dilemma
Den initiala reaktionen av Riksidrottsmötets beslut att sätta ett tak på SF-stöd på central nivå till förbund på tio procent väckte starka reaktioner. Svenska Fotbollsförbundet var snabbt ute och sa att nu ska man ta time out i samverkan med RF och alla andra specialförbund. RF beklagade beslutet. Men varför fattades beslutet och vad är konsekvensen framöver för RF som samlande organisation?

Det är lätt att snabbt tro att denna fråga är en David mot Goliat berättelse. Där det lilla Triathlonförbundet brottar ned den stora jätten. Men då är det lätt att glömma bort att beslutet skedde i tydlig majoritet och att förutom små förbund såsom Triathlon, Kanot och Bågskytte så pläderade även stora förbund såsom Budo- och Kampsportsförbundet, Skidförbundet och Ridsporten för motionen. Bakgrunden var återinförande av ett tidigare ekonomiskt tak. En fråga som man inte från början bedömde vara den dynamit som det nu blivit.
Bäddade för beslutet
Att fördelningsintressen av idrottens ekonomiska bidrag eskalerar på ett Riksidrottsmöte är inte svårt att förstå. I år var spänningen större eftersom RF har under senare år arbetat igenom och förändrat hur fördelningen av statens medel ska ske, vilket i sin tur lett till att flera förbund kommer få mindre ersättningar. I förhand hade mest fokus hamnat på motionen som Ishockeyn tillsammans med 10 andra förbund hade skrivit för att omfördela pengar från RF till specialförbund och föreningar.
Den nya fördelningen av statligt stöd som arbetats fram har inneburit att genomförda aktiviteter för barn och ungdomsidrott prioriterats upp. Något som i grunden gynnar lagidrotter och mest fotbollen, eftersom detta överlägset är Sveriges största och också viktigaste idrott för barn och ungdomar.
Med risken att ett beslut på Riksidrottsmötet resulterar i uteblivna intäkter på 25-30 miljoner måste ett förbund med självbevarelsedrift agera och tycka till. Detta gjorde även Svenska Fotbollsförbundet med mediala utspel direkt på lördagen, extra insatt styrelsemöte på söndagen och senare även pressutspel på måndagen. Nu ska fotbollen utvärdera att lämna RF, var budskapet.
Riksidrottsstyrelsen beklagade Riksidrottsmötets beslut, trots att mer än 62 procent av förbundens delegater (108-65) hade ställt sig bakom motionen och trots att RF är ska representera medlemmarnas beslut.
Så skilda värderingar
Att demokratiskt fattade beslut inte uppskattas av alla är naturligt. Vi vet också att vissa förbund är viktigare än andra – läs fotbollen. Och vi vet också att en idrottstimme inom fotbollen värderas lägre än inom andra idrotter med nuvarande bidragssystem. Samtidigt är folkrörelsen Riksidrottsförbundet en samling av idrotter som agerar utifrån demokratiskt representationskap. Ett representationskap som har brister i många avseende, men som också bidrar till att göra svensk idrott sammanhållen och stark.
Frågan blir därför naturlig vad som händer med idrottsrörelsen framöver. Accepteras ett majoritetsbeslut av fotbollen och RF. Kommer fotbollen driva juridiska processer till exempel genom att hävda en likabehandlingsprincip, vilket även RF varnat för. Eller kommer RF ta ansvar för beslutet på Riksidrottsmötet och stödja de demokratiska principerna och besluten?
För Riksidrottsförbundet blir detta ett dilemma som behöver lösas för att idrotten ska förbli en stark gemensam rörelse. Två viktiga perspektiv som står mot varandra. Två frågor som värderas olika av olika förbund och aktörer. Två perspektiv som riskerar att skapa en djupgående och långvarig kris inom idrotten om den inte hanteras på rätt sätt. Grattis till det förnyade förtroendet Björn Eriksson.
Mest lästa just nu
En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Svensk fotbolls nyvalde ordförande Simon Åström, 42 år, fick redan första dagen på det nya jobbet en rejäl käftsmäll. Aldrig tidigare har Luxembourg, 92:a lag på FIFA:s världsranking, besegrat ett svenskt landslag.
Nu har det hänt, i den första av fyra vänskapsmatcher inför höstens VM kval föll danskfödde Jon Dahl Tomassons svenska landslag med 1-0. Ett historiskt magplask för blågult – och vad värre är.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar